Ο κρυμμένος θησαυρός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για πρώτη φορά αποκαλύπτεται μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.
Παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του βιβλίου, έρχονται σε επαφή μαζί του ως έργο τέχνης, ταξιδεύουν στην Ιθάκη του Οδυσσέα με «όχημα» τη ζωγραφική, αλλά και δημιουργούν τη δική τους ψηφιακή αφήγηση αξιοποιώντας την τεχνολογία. Μαθητές εμπνέονται από τον Καβάφη και συνθέτουν την ποίηση με την ηλεκτρονική μουσική, ενώ φοιτητές συνομιλούν με καθηγητές Νεοελληνικών Σπουδών από αναγνωρισμένα διεθνώς πανεπιστήμια και μελετούν τον Αλεξανδρινό ποιητή.
«Ο πνευματικός πλούτος της Ωνασείου Βιβλιοθήκης αναδεικνύει έργα λογίων και πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι πίστευαν στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης μέσα από την Παιδεία», επεσήμανε χθες κατά την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων 2016- 2017 η διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου, τονίζοντας πως «χάρη στην υποστήριξη εκείνων που έχουν αναγνωριστεί πλέον ως εθνικοί ευεργέτες υπήρξε έντονη εκδοτική δραστηριότητα τόσο το 18ο όσο και το 19ο αιώνα. Τα βιβλία αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν λόγο περί ελευθερίας. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όπου η έννοια της εθνικής συνείδησης αποτελεί συχνά αντικείμενο καπηλείας αλλά και στοιχείο σύνδεσης με τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό, αξίζει να τονίζουμε ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός δεν αποτελούν μόνο οχήματα εθνικής ταυτότητας, αλλά και κοινωνικής συνοχής».
Ειρήνη Ηλιοπούλου στον ΕΤ: Αυτή η έκθεση είναι πλησίασμα στην αθωότητα
Με φόντο περισσότερους από 1.400 τίτλους βιβλίων, πλειάδα εκπαιδευτικών ξεναγήσεων και δράσεων έχουν προγραμματιστεί να πλημμυρίσουν το ιστορικό κτίριο στην Πλάκα καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Το μωσαϊκό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση για φέτος είναι αφιερωμένο στους μαθητές κάθε ηλικίας, στους εφήβους, στις οικογένειες, αλλά και σε άτομα με αναπηρία. Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει «Η ιστορία του βιβλίου» που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου.
Οι μαθητές ηλικίας από 12 ετών και άνω μαθαίνουν την ιστορία της χαρακτικής και της έντυπης έκδοσης από την Αναγέννηση έως την Pop Art. Για παιδιά από 9 έως 12 ετών προτείνεται η δράση «Ομήρου Οδύσσεια: Αναζητώντας την Ιθάκη» (10/12), ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο θα επιχειρήσει μια καλλιτεχνική περιήγηση στα έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα Ομηρικά Επη (17/12) για παιδιά μεγαλύτερα από 13 ετών. Για τους μικρότερους φίλους (6-9 ετών) σημειώστε το εργαστήριο «Ζωγραφηγήσεις» (11, 17/2, 11, 17/3).
Από τη μεριά της η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και των Ψηφιακών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση Βίκυ Γεροντοπούλου αναφερόμενη στο στόχο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόνισε: «Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Ωνασείου Βιβλιοθήκης επιδιώκουν τη γόνιμη επαφή παιδιών και ενηλίκων με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από δημιουργικές αναγνώσεις, αλλά και με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών».
Πληροφορίες: www.onassis.org
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected] ή στο 210 3713000 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9.00-17.00).
ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου