«Προβλέπαμε ότι στις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο, θα ήταν όλα έτοιμα ώστε να γίνει, σαν γιορτή, ο φωτισμός της Ακρόπολης, των βράχων και των μνημείων της Νότιας Κλιτύος. Λόγω κορονοϊού, η παράδοσή του φωτισμού στους Αθηναίους μετατίθεται περί τα μέσα Ιουλίου», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΑΣ. Ηταν η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου -από συστάσεώς του- που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης όπως προβλέπεται από το κυβερνητικό σχέδιο, λόγω των νέων συνθηκών.
Η συνολική δαπάνη για τη μελέτη και το έργο του φωτισμού καλύπτεται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει αναλάβει και το κόστος της αντικατάστασης του αναβατορίου της Ακρόπολης.
Σύμφωνα με την πρόταση, που ενέκρινε το ΚΑΣ, προβλέπεται η εκπόνηση νέας μελέτης φωτισμού για τα μνημεία του Ιερού Βράχου, συμπεριλαμβανομένων του Ηρωδείου, της Στοάς του Ευμένους, του Ασκληπιείου, του Διονυσιακού Θεάτρου, του Μνημείου του Θρασύλλου καθώς και των μνημείων της Νότιας Κλιτύος. Η νέα πρόταση ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις του μετρ σε θέματα φωτισμών, Πιερ Μπιντό, ο οποίος είχε υπογράψει το φωτισμό των μνημείων της Ακρόπολης το 2004. Ωστόσο είναι διευρυμένη ως προς τα μνημεία που θα φωτιστούν.
Τροχαίο στη Λεωφόρο Συγγρού: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε πεζό [βίντεο]
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού «η μελέτη επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου. Τονίζει την τρίτη διάσταση, μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης. Μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια».
Λαμπτήρες τύπου LED
Η πρόταση που εγκρίθηκε προβλέπει «την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων τύπου HID με λαμπτήρες τύπου LED, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 20-25 χρόνια, με ελάχιστο κόστος συντήρησης, ενώ τα φωτοτεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά τους είναι ίδια, αν όχι καλύτερα». Στόχος της μελέτης «είναι η ανάδειξη των μνημείων και του άμεσου περιβάλλοντός τους, ώστε να γίνεται αντιληπτός ο όγκος και η γεωμετρία κάθε μέρους του συνόλου από οποιοδήποτε σημείο και από ποικίλες αποστάσεις. Η ποιότητα και η διάρκεια στο χρόνο θα εξασφαλιστούν με τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης, τη μείωση των φωτιστικών σωμάτων και την αντικατάστασή τους με νέας τεχνολογίας. Τέλος, θα βελτιστοποιηθούν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία». Εκτός από όλα τα άλλα, η μελέτη προσφέρει και «ευελιξία στη δημιουργία σεναρίων φωτισμού».
Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ η υφιστάμενη κατάσταση του φωτισμού της Ακρόπολης παρουσιάστηκε με μελανά χρώματα: «Ακατάλληλοι λαμπτήρες, μετακινήσεις προβολέων, ακαταλληλότητα φωτισμού του ναού της Νίκης, καθώς κατά τον αρχικό φωτισμό το μνημείο ήταν σε φάση αναστήλωσης, φθορά φίλτρων και φωτιστικών σωμάτων, μη λειτουργία περιμετρικών προβολέων του βράχου και του Διονυσιακού Θεάτρου, αυθαίρετη τοποθέτηση φωτιστικών, καταστροφή προβολέων από το κεραυνικό πλήγμα της προηγούμενης χρονιάς, έλλειψη λαμπτήρων HID στην αγορά, χρήση μεγάλου αριθμού λαμπτήρων, κακή στόχευση φωτιστικών κ.ά.».
Ας ελπίσουμε πως ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης θα φωτίσει σύντομα και μια νέα μέρα για τη χώρα, απαλλαγμένη από την πανδημία.