Ο 70χρονος νοσηλευόταν στην Καστοριά και άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης, πριν ακόμη βγουν τα αποτελέσματα που διαπίστωναν πως ήταν θετικός στον ιό. Σε θάλαμο της Καστοριάς νοσηλεύεται και η σύζυγος του θανόντα, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τοπικά μέσα, δεν νοσεί από την ασθένεια. «Είμαστε η περιοχή που φαίνεται ότι έχουμε τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ανθρώπους που έχουν καταλήξει σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Αυτή τη στιγμή από τα 19 βεβαιωμένα της Καστοριάς τα τρία κατέληξαν.
Αίτημα για έκτακτα μέτρα
Συνολικά τα δέκα είναι προσωπικό του νοσοκομείου και τα άλλα εννέα πολίτες», τόνισε αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος. Υπογράμμισε ότι η Καστοριά βρίσκεται πιο μπροστά στην εξέλιξη του φαινομένου σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα. «Να απαγορευθεί η κυκλοφορία. Να υπάρχει ένας έλεγχος στην είσοδο και έξοδο συμπολιτών μας. Η Θεσσαλονίκη έχει επιβεβαιωμένα πολύ λιγότερα κρούσματα από την Καστοριά, οπότε θα πρέπει να ληφθούν πολύ αυστηρότερα μέτρα για να μη δούμε εικόνες όπως στη γειτονική Ιταλία», τόνισε. Παράλληλα, χαρακτήρισε το νοσοκομείο ως μια υγειονομική «βόμβα», καθώς πολλά κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται στην Καστοριά είναι εργαζόμενοί του.
«Χτυπημένο» το νοσοκομείο
Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι δραματική, καθώς σχεδόν το 1/3 του προσωπικού λείπει από τη θέση του, είτε επειδή βρίσκεται σε καραντίνα, είτε διότι κάνει χρήση αδειών ειδικού σκοπού, είτε επειδή ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και έπρεπε να προστατευθεί στο σπίτι του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτρη Κουσουρή, η διοίκηση του νοσοκομείου, κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΔΥ, προχωρά σε υποχρεωτικό έλεγχο του προσωπικού του νοσοκομείου Καστοριάς για το εάν είναι θετικοί στον κορονοϊό. Οπως ανέφερε προχθές, έδωσαν δείγμα 30 άτομα από το προσωπικό, χθες άλλα 70 και μέχρι σήμερα θα έχουν δώσει όσοι από τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου βρίσκονται σε καραντίνα ή σε υποχρεωτικές αναρρωτικές άδειες. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημείωσε πως παράλληλα με τη διαδικασία ελέγχου-ανίχνευσης αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να γίνει απολύμανση όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου. Η απολύμανση θα γίνει σταδιακά και θα περιλαμβάνει τις κλινικές, τους χώρους των ΤΕΠ, των εξωτερικών ιατρείων, των χειρουργείων, του νεφρολογικού τμήματος, των κτηρίων διοίκησης και των χώρων αναμονής.