Η απειλή του κορονοϊού, αλλά και η κλιμακούμενη λήψη αυστηρών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν θορυβήσει τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, που βλέπουν ότι μετά το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, φοιτητές επέστρεφαν στο σπίτι τους και αυτό συνεχίστηκε με εργαζομένους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν. Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε χθες και ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΟΔΥ, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί «να βλέπουμε εικόνες 15Αύγουστου στα πλοία».
Τα νησιά εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν ισχνό σύστημα Υγείας ώστε να διαχειριστούν τυχόν κρούσματα. Οι δήμοι συνεχίζουν να εκφράζουν σε υψηλούς τόνους την αγωνία τους, καθώς όπως σημειώνουν ακόμα κι ένα κρούσμα μπορεί να προκαλέσει «έμφραγμα» στις ήδη υποστελεχωμένες δομές.
Στις 15 Μαρτίου ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ζήτησε να επιτρέπεται η μεταφορά μόνο των μόνιμων κατοίκων των νησιών και όσοι θέλουν να φτάσουν στα νησιά να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της μετακίνησής τους.
«Γέμισε» η Ανδρος
Η Ανδρος τις προηγούμενες εβδομάδες δέχτηκε μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα πάνω από 3.000 άτομα ως επισκέπτες για το διήμερο. Τις τελευταίες μέρες οι επισκέψεις έχουν περιοριστεί αισθητά, όμως υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών, αλλά και άλλων ετεροδημοτών, που πήγαν στο νησί για να μείνουν. «Οι ιατρικές υποδομές του νησιού δεν αντέχουν. Εχουμε ενημερώσει τον κόσμο και συνεχίζουμε να κάνουμε έκκληση, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, να μην επιστρέψουν στο νησί. Εχουμε μόνο ένα Κέντρο Υγείας, αν μπει σε καραντίνα τι θα κάνουμε; Οσοι έρχονται, παρακαλούμε να μπουν σε εθελοντική καραντίνα 14 ημερών», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος της Ανδρου, Δημήτρης Λοτσάρης.
Ο δήμος έχει οργανωθεί ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα κρούσματος, με ομάδες εθελοντών που έχουν αναλάβει την ασφαλή μεταφορά και την τροφοδοσία ευπαθών ομάδων.
Αντίστοιχα και στον Δήμο της Κύθνου έγινε από νωρίς εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, χωρίς όμως να αποφευχθούν κάποιες επιστροφές. «Εχουμε μόνο τρεις αγροτικούς γιατρούς. Ευτυχώς οι νησιώτες σέβονται τα αυστηρά μέτρα και μένουν σπίτι τους κι εμείς συνεχίζουμε καθημερινά την ενημέρωση», σημειώνει ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης.
Εκκληση
Οι μαγευτικές φωτογραφίες απο τη «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά [εικόνες - βίντεο]
«Σας ευχαριστούμε που θέλετε να έρθετε στα νησιά μας, όμως δίνουμε ραντεβού σε δύο μήνες, ώστε να είμαστε όλοι υγιείς». Αυτό είναι το μήνυμα του δημάρχου της Αστυπάλαιας Νικόλαου Κομηνέα, ο οποίος απηύθυνε προσωπική έκκληση, όπως και οι νησιώτες του, σε όλους όσοι θέλησαν να φτάσουν αυτή την εβδομάδα στο νησί να μην το κάνουν, ακόμα και κατοίκους οι οποίοι ανέβηκαν στην Αθήνα για ιατρικούς και επαγγελματικούς λόγους.
Την Κυριακή παρατηρήθηκαν διπλάσιες αφίξεις επισκεπτών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό θορύβησε τη δημοτική αρχή, η οποία έσπευσε να ζητήσει να μην κατεβαίνει ο κόσμος. «Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί. Χθες ήρθε πολύ μικρός αριθμός, όπως συνήθως, στο νησί. Τα μέτρα τηρούνται, ωστόσο χρειαζόμαστε άμεσα στολές για το ιατρικό μας προσωπικό. Εχουμε σταματήσει τις επισκέψεις στα πολυδύναμα ιατρεία, οπότε οι γιατροί μας κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις χωρίς στολές. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει άμεσα πρόνοια για ταχύτατη πλήρωση των κενών θέσεων -στο νησί μας δεν έχουμε νοσηλευτή- ενώ πρέπει να υπάρχει σχέδιο για το πώς θα μεταφερθεί ένας ασθενής ή σοβαρό ύποπτο κρούσμα, καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα πλοία της γραμμής», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Κομηνέας.
Στην Ικαρία
Παρόμοια η εικόνα και στην Ικαρία. «Το Σαββατοκύριακο θύμισε 15Αύγουστο. Τα πλοία ήταν γεμάτα, όλο έβγαινε κόσμος στο λιμάνι. Αγχωθήκαμε, το νοσοκομείο μας έχει τεράστιες ελλείψεις. Είμαστε που είμαστε αποκλεισμένοι, αν συμβεί κάτι, τώρα είναι 10 φορές χειρότερα. Αυτή την εβδομάδα είχε απαγορευτικό και δεν ήρθε κόσμος. Παραμένουμε σπίτι μας και βλέπουμε», περιγράφει στον «Ε.Τ.» η κυρία Ελένη.
Στη Σίκινο
Τα 220 σπίτια της Σικίνου παραμένουν όλη την εβδομάδα κλειστά. «Ζητήσαμε σε όσους έχουν τα εξοχικά τους εδώ να μην έρθουν. Εχουμε μόνο έναν αγροτικό γιατρό, το ξέρουν και οι ίδιοι, αν γίνει κάτι η διαχείρισή του θα είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο στην ενδοχώρα», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης.
Στη Χαλκιδική
Με τα καταστήματα κλειστά, τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα και την 25η Μαρτίου να πλησιάζει, χιλιάδες Θεσσαλονικείς αψήφησαν το «μένω στο σπίτι» και επέλεξαν το… «μένω στο εξοχικό». Πήραν τα αυτοκίνητά τους και ξεχύθηκαν στη Χαλκιδική, προκειμένου να μείνουν εκεί. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφεται μεγάλη κίνηση προς τη Χαλκιδική. Οπως ήταν λογικό, η κατάσταση έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία, η οποία βλέπει κατά κύματα τους Θεσσαλονικείς να μεταβαίνουν στη Χαλκιδική, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν είναι φορείς του επικίνδυνου ιού. «Στο πλαίσιο του ενεργού ρόλου που έχουμε αναλάβει όλοι για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού COVID-19, παρακαλούνται οι πολίτες που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική και σκοπεύουν να τις επισκεφθούν, να το πράξουν με γνώμονα την πιστότερη εφαρμογή των κεντρικών οδηγιών που έχουν εκδοθεί και να παραμένουν πάντα σχετικά ενημερωμένοι», επισήμανε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.
Με δεδομένο ότι η Κασσάνδρα πιθανώς να προσελκύσει και αυτές τις ημέρες επισκέπτες, η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει ότι οφείλουν όλοι να διακατέχονται από αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να αποφύγουν κάθε μετακίνηση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου