Για το θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεσηκώσει μεγάλο θόρυβο. Κατηγορούσε μάλιστα την κυβέρνηση για τεράστιες απώλειες εσόδων, κατηγορία που πλέον καταρρέει πανηγυρικά. «Η απόφαση Ζορμπά κρίνεται καταργητέα και ανακαλείται», επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού μετά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Αναφορικά με τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζει: «Οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την “εταιρεία C. C.”, όχι μόνον αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμηση».
Με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε για τη χρήση εθνικών συμβόλων από την Coca-Cola, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το Συμβούλιο, στις 25-11-2019, γνωμοδότησε ως εξής:
1ον: «Η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για “αναπαραστάσεις μνημείων” κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002».
2ον: «Το ΥΠΠΟΑ δεν δύναται να επιβάλλει τέλη σε βάρος της εταιρίας C. C. για τη χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την Υπουργική Απόφαση».
Το θέμα ανακινήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσίαση, από την πολυεθνική εταιρία, συλλεκτικής φιάλης, αναμνηστικής του νησιού της Κρήτης, επί της οποίας υπήρχε σκίτσο-σύνθεση τοιχογραφιών του παλατιού της Κνωσού. Μετά από αίτημά της για τον αν απαιτείται ή όχι άδεια, η εταιρία ενημερώθηκε τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου όσο και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, στην οποία επίσης απηύθυνε ανάλογο αίτημα, ότι δεν είναι αναγκαία η λήψη άδειας… Μάλιστα, η διαφημιστική καμπάνια είχε ως χρόνο έναρξης προγενέστερο της 4ης-7-2019, οπότε -λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές- η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο του νόμου.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
«…Η απόφαση της 4.7.2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ρητά ότι για τη χρήση κάθε είδους απεικονίσεων μνημείων επί κάθε είδους υλικού φορέα, π.χ. βιβλία, περιοδικά, αφίσες, ετικέτες, λογότυπα κ.ά., απαιτείται άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και πληρωμή τελών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία μάλιστα προκαταβάλλονται», σημείωνε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να ισχύσει, όπως καταδεικνύει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Φανταστείτε, εκτός των άλλων, το κράτος να κυνηγάει όλους τους καταστηματάρχες αναμνηστικών προϊόντων στις τουριστικές περιοχές της χώρας και όχι μόνο… Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ αφήνει έκθετη την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τη στάση της.
Η απάντηση Ζορμπά
Με αφορμή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι απεικονίσεις του Παρθενώνα και άλλων μνημείων χωρίς προηγούμενη άδεια του ΥΠΠΟΑ αποπειρώνται να ανατρέψουν το ισχύον διαχρονικά θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης άδειας απεικονίσεων για εμπορική εκμετάλλευση και διαφημιστικούς σκοπούς {…} Η Υπουργική Απόφαση της 4ης.7.2019 εκδόθηκε μετά από προσεκτική επεξεργασία των νέων τεχνολογικών δεδομένων που αφορούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, καθώς και πρακτικών που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ορίζει ο νόμος {…} Αναμένουμε, ωστόσο, να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη η σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ της 25ης-11-2019 προκειμένου να μελετήσουμε το περιεχόμενο και την τεκμηρίωσή της, καθώς αποτελεί μια νομική ερμηνεία ιδιαίτερης σημασίας όσον αφορά την προστασία των μνημείων της χώρας, την εμπορική τους εκμετάλλευση και το δημόσιο συμφέρον».
Από την έντυπη έκδοση