Σπουδαία είναι τα νέα και για το λιμάνι του Πειραιά, όπου τίθεται σε επανεκκίνηση η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων.
«Ο πολιτισμός μας, κλασικός αλλά και σύγχρονος, είναι το πρόσωπο της Ελλάδος. Και αυτά τα οποία οραματιζόμαστε για το χώρο του πολιτισμού δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να σηματοδοτήσω το πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια που έχουμε για να αναδείξουμε την κλασική μας κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε το σύγχρονο πολιτισμό προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό…», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ, υπό τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και οι γενικοί γραμματείς Συντονισμού, Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου, Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Τα εγκαίνια της ανακαινισμένη Εθνικής Πινακοθήκης, στις 25 Μαρτίου 2021, θα σηματοδοτήσουν την έναρξη των εκδηλώσεων του επετειακού έτους που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και μια εμβληματική έκθεση αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση, με πίνακες και έργα τέχνης που έχουν ως θεματική την εθνική παλιγγενεσία. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το επετειακό έτος «πρώτης τάξης ευκαιρία για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε αυτό το αόρατο νήμα το οποίο συνδέει την κλασική πολιτιστική μας κληρονομιά με την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της εξωστρέφειας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχουν «πολύ φιλόδοξα σχέδια» για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον τομέα του πολιτισμού την επετειακή χρονιά. Για τη διοργάνωσή τους, στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα αναπτύξει η Οργανωτική Επιτροπή 2021, με πρόεδρο την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ακόμα, επισημάνθηκε πως αποτελεί «εθνική υπόθεση» η επιτυχία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2021. Μόλις προχθές, η υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε «κάτω από το μηδέν» την προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ηλέκτρα & Time Fusion: «FlashΒack – Σκάλα Μνήμης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Υπάρχουν καλά νέα και για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θα εγκαινιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τις μόνιμες συλλογές του. Επίσης, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση «θα υλοποιηθούν τέσσερις μεγάλες εκθέσεις σε μουσεία της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αυστραλίας». Με ιδιαίτερη έμφαση της περιοχές όπου υπάρχει ελληνισμός
2. Εμβληματικό τοπόσημο για τον Πειραιά
Τίθεται σε επανεκκίνηση το σχέδιο για τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτίριο του παλιού αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών Σιλό, στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά από μεγάλη περίοδο ακινησίας, το σχέδιο περνάει σε τροχιά υλοποίησης. Για τη δημιουργία του μουσείου υπάρχει σημαντική «μαγιά». Το υπουργείο Πολιτισμού εκπόνησε τις προμελέτες από το 2014 και πραγματοποιήθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ο οποίος έδωσε πρώτο βραβείο. Στο μουσείο επρόκειτο να στεγαστούν 2.000 αρχαιότητες από το 3.000 π.Χ., ακόμα και ολόκληρα σκαριά πλοίων. Τα μοναδικά εκθέματα, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό χαρακτήρα και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του μουσείου αποτελούσαν εχέγγυα για τη μετατροπή του σε ισχυρό τουριστικό πόλο, στην πύλη του μεγάλου λιμανιού.
3. Αρχαιολογικές διαδρομές της Μακεδονίας
«Απόλυτη προτεραιότητα» θα δοθεί στις αρχαιολογικές διαδρομές της Μακεδονίας. «Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών, που συνδέουν τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, συνδυάζοντας τις τουριστικές υποδομές και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά για την ανάδειξη της ταυτότητας κάθε περιοχής», σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού.
4. Αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας
Στη σύσκεψη εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι «η επισκεψιμότητα των μουσείων σε σχέση με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή». Στο πλαίσιο της άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος σχεδιάζεται «να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας».
Από την έντυπη έκδοση