Σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr η τιμή στον καταναλωτή θα ξεπεράσει σίγουρα τα 10 ευρώ το λίτρο και θα φτάσει μέχρι και τα 12 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ οι παραγωγοί βγάζουν και πουλούν το λάδι τους στους παραγωγούς, με μέση τιμή τα 5,50 ευρώ – 6 ευρώ το κιλό.
ΙΝΚΑ: Δεν δικαιολογείται η αύξηση τιμής στο λάδι – Χαμός με τις «ελληνοποιήσεις»
«Με βάση τα στοιχεία που επικρατούν στην αγορά στον καταναλωτή φαίνεται ότι η τιμή θα κυμανθεί από 12 έως 13 ευρώ το λίτρο. Φυσικά εάν ανέβει η τιμή παραγωγής στα 7 ευρώ, δικαιολογείται να πάει στα 11, αλλά μέχρι εκεί. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το συνολικό ποσό της παραγωγής, που με βάση τα στοιχεία είναι ικανοποιητικό. Κάποιες περιοχές όπως η νότια Πελοπόννησος και η Κρήτη μπορεί να έχουν μειωμένη παραγωγή, λόγω ανομβρίας και ξηρασίας, αλλά η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα, η Κεντρική Ελλάδα και η βόρεια Πελοπόννησος έχουν παραγωγή και θα δώσουν λάδι, όπως και ελιές, οπότε δεν νομίζω να δικαιολογείται η αύξηση τιμής του ελαιολάδου» σημειώνει στο Eleftherostypos.gr ο πρόεδρο του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών – ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.
Παράλληλα, ο κ. Λεχουρίτης προσθέτει ότι ο παραγωγός πουλάει το λάδι του στο ελαιοτριβείο γύρω στα 4,5 με 5 ευρώ, αλλά θεωρεί ότι εφόσον η τιμή φτάσει στα 7 ευρώ το κιλό, δηλαδή να δίνει τον ντενεκέ των 20 λίτρων στα 120 ευρώ, θα είναι μία ικανοποιητική τιμή. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά, με αποτέλεσμα, να εισάγονται ελιές από το Μαρόκο, το Ισραήλ, την Τυνησία και την Τουρκία, οι οποίες παράγουν λάδι και ελιές τύπου καλαμών. «Τις εισάγουν, τις «ελληνοποιούν» και τις πουλούν στην εγχώρια αγορά ως ελληνικές. Το λάδι δεν επιτρέπεται να εισαχθεί στη χώρα και γι΄αυτό ανεβαίνει τόσο η τιμή του. Οπότε, το πρόβλημα δημιουργείται ουσιαστικά στις τιμές από τις εισαγόμενες ελιές, οι οποίες μετέπειτα μπορούν να γίνουν και λάδι».
Χαλάνδρι: «Κατέβηκα να της πάρω ένα λουλούδι» λέει ο οδηγός που προκάλεσε χάος
«Κάθε χρόνο το ίδιο κόλπο με τις τιμές – Βαλκανικές χώρες ραντίζουν με φάρμακα που χρησιμοποιούσαμε εμείς πριν 30-40 χρόνια»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, Ελπιδοφόρο Καραθανασόπουλο στο Eleftherostypos.gr «Κάθε χρόνο γίνεται το ίδιο «κόλπο» με το λάδι, ρίχνουν αρχικά τις τιμές στα τάρταρα και μετά θα ανεβάσουν την τιμή πάνω από 10 ευρώ το λίτρο. Παραγωγή υπήρξε, αλλά μας δημιούργησε πολλά προβλήματα η ανομβρία, διότι οι δικές μας ελιές είναι καθαρά ποτιστικές, οπότε δεν είχαμε την αναμενόμενη. Ουσιαστικά οι ελιές ξεράθηκαν πάνω στα δέντρα. Οι τιμή που δίνουν στα ελαιοτριβεία είναι απαγορευτική για όσους έχουν ποτιστικά ελαιόδεντρα».
Κατά τον ίδιο, τη φετινή χρονιά υπήρξε «ανταλλαγή χρημάτων», δηλαδή πληρώθηκαν τα περσινά χρέη και με τα υπόλοιπα έξοδα πληρώθηκαν εργατικά χέρια, νερό, ρεύμα και πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να μην μείνει σχεδόν τίποτα στην «τσέπη» του παραγωγού.
Να σημειωθεί, ότι στη Χαλκιδική καλλιεργείται η περίφημη πράσινη ελιά, όπου πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από έξι εκατομμύρια ρίζες. Κατά μέσο όρο,, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν πάνω από 100 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%-55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 170.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 200.000 τόνους.
«Επίσης, ο καιρός μας «πήγε ανάποδα» και αν συνεχίσει έτσι θα χρειαστούν δραστικά μέτρα, αλλιώς θα τα παρατήσουμε όλα. Το λάδι που πωλείται στα καταστήματα λιανικής δεν είναι φετινό και όλα εισάγονται από την Τουρκία και την Τυνησία, δίχως να ελέγχεται από κάτι. Ελέγχουν 1/10 περιπτώσεις από αυτές τις χώρες, ενώ παραγωγές από τα Βαλκάνια τις ραντίζουν με φάρμακα που χρησιμοποιούσαμε εμείς πριν 30-40 χρόνια» συμπληρώνει o κ. Καραθανασόπουλος.
«Με τεχνητούς τρόπους έριξαν την τιμή του ελαιολάδου»
Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας κ. Χρήστος Τσιπέλης λέει στο Eleftherostypos.gr ότι «Η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει «τεχνητά», οπότε μόλις μαζέψουν τις ελιές οι έμποροι – ελαιοτριβεία, άμεσα θα ανεβάσουν και πάλι τις τιμές. Οι ελιές βγάζουν λάδι σε ικανοποιητικό επίπεδο, όπως και η ποιότητά τους είναι καλή. Στο ελαιοτριβείο η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 6 – 6,5 ευρώ το κιλό και μετά οι έμποροι σίγουρα θα το πουλήσουν πάνω από 10 ευρώ το λίτρο. Υπάρχει αισχροκέρδεια προς τους παραγωγούς αρχικά και μετά προς το καταναλωτικό κοινό». Να σημειωθεί, ότι μέχρι τον Ιανουάριο οι παραγωγοί θα έχουν μία πλήρη εικόνα για το πώς κυμάνθηκε η φετινή χρονιά.
Ειδήσεις σήμερα
Άγιος Παντελεήμονας: Μαθητής βρήκε κάλυκα στην αυλή του σχολείου του