Ο επετειακός εορτασμός για τους «Πλόες», που συμπλήρωσαν 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στοχεύοντας στην υπεύθυνη πολιτιστική πληροφόρηση και στην απαγκίστρωση από προκαταλήψεις της τέχνης, συνδυάστηκε φέτος με τα 30 χρόνια από την εκδημία του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) τονίζοντας τη μνήμη της σημαντικής συμβολής του στη νεότερη τέχνη.
Η 25η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ιδρύματος Τσαρούχη και της Συλλογής των «Πολλαπλών», που έχει συγκεντρώσει ο συλλέκτης Δημήτρης Τσίτουρας. Στόχος της έκθεσης, που περιελάμβανε 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη (34 πρωτότυπα και 57 «πολλαπλά»), είναι η μεταφορά του θεατή από παθητικό αποδέκτη των έργων σε συμμέτοχο παράγοντα. Άλλωστε, η κατάλληλη υποβλητική μετασκευή των χώρων σε ένα είδος παρεμβατικής θεατρικής σκηνογραφίας πλαισιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προσεκτικά επιλεγέντα και δανεισθέντα έργα, την ίδια στιγμή που το κοινό μέσα από τα έπιπλα και τα αντικείμενα εποχής του χώρου μυείται στο ύφος και στην αισθητική ατμόσφαιρα.
Όσον αφορά στην επιλογή του Γιάννη Τσαρούχη, ενός καλλιτέχνη που παραμένει ζωντανός στη συνείδηση του κοινού, και στα έργα του, η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού, Αθηνά Σχινά, η οποία έχει συνδεθεί άμεσα με τους «Πλόες», έχει ονοματοδοτήσει το θεσμό και έχει την επιμέλεια της έκθεσης, εξήγησε: «Ο Γιάννης Τσαρούχης θεωρείται κλασσικός στο έργο του γιατί δεν μιμήθηκε κανέναν. Δεν ενδιαφερόταν εντυπωσιοθηρικά να πρωτοτυπήσει, ούτε να γίνει ακόλουθος κάποιας τάσης ή πρωτοπορίας. Συνόψισε και απέδωσε εικαστικά πολλές από τις όψεις, τις πολιτισμικές συνδηλώσεις και την υφολογία που άντλησε από σύγχρονες αστικολαϊκές παραμέτρους. Παράλληλα, εμπνεύστηκε από τον Cezanne, τον Matisse, την αρχαιοελληνική και βυζαντινή παρακαταθήκη, όπως και από το θέατρο σκιών, τη λαϊκή τέχνη. Γεφύρωσε κοινώς τη Δύση με την Ανατολή, τον ρεαλισμό με τη φαντασιακή παράμετρο, το θέατρο με την πραγματικότητα, τον έρωτα με το όνειρο, το πάθος με τη λύτρωση». Αυτό που ακόμη τονίστηκε είναι ότι ο Γιάννης Τσαρούχης είχε αποφασίσει να χρησιμοποιεί τη λιθογραφία και τη μεταξοτυπία, αντιμετωπίζοντας το κάθε παραγόμενο έργο του ως πρωτότυπο κάθε φορά.
ΗΠΑ: Πέθανε σε ηλικία 73 ετών η «Ιουλιέτα» του Τζεφιρέλλι, Ολίβια Χάσεϊ
Τα εγκαίνια της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρέστη εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το κτήριο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως υπήρξε από νωρίς κατάμεστο στην κυριολεξία από ένα ενθουσιώδες κοινό, προς το οποίο απευθύνθηκαν οι ομιλίες του Προέδρου του Ιδρύματος Νίκου Σιγάλα και της Επιμελήτριας, Ιστορικού Τέχνης Αθηνάς Σχινά.
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν, επίσης, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, παράγοντες του τόπου, πλήθος κόσμου, όπως ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου. Δωρόθεος Β’, ο Υπουργός Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, η σκιτσογράφος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, οι εφοπλιστές Αλέκος Καΐρης, Ανδρέας Τσαβλίδης, Θεολόγος Σιγάλας. Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.