Η «Νεανική Σκηνή» του Μικρού Βορρά, μετά την μεγάλη αποδοχή που γνώρισε η «Ελένη» του Ευριπίδη, επανέρχεται με μια νέα τολμηρή παραγωγή. Γιατί δεν είναι και εύκολο πράγμα να μεταφέρει κανείς την πλοκή από 24 ραψωδίες –περισσότερους από 10.000 στίχους- και να ζωντανέψει μια από τις πιο διάσημες ιστορίες νόστου και περιπλάνησης στο σανίδι.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Τάσος Ράτζος, υπογραμμίζει από την πλευρά του για τη συγκεκριμένη επιλογή: «Η Οδύσσεια είναι ο μύθος των μύθων. Ποίηση, περιπέτεια, νόστος. Συγκίνηση, αγωνία, θάνατος. Συνδέομαι οργανικά με το έπος. Νιώθω ασφάλεια μέσα σε αυτό. Οι ρίζες είναι βαθιές και νιώθω να με τροφοδοτούν. Η ιδέα ότι το παρελθόν μπορεί να συνδεθεί τόσο αρμονικά με το παρόν με μαγνητίζει. Τώρα πια μπορώ με ασφάλεια να πω ότι μόνο τα αφηγηματικά κείμενα με ενδιαφέρουν και η Οδύσσεια για μένα είναι μια περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Όσα έκανε κι Οδυσσέας να ξαναφτάσει στην Ιθάκη».
Εντυπωσιακή πρεμιέρα της κινέζικης κροβατικής παράστασης «Ιπτάμενη Νεράιδα»
Ο ίδιος συμπληρώνει: «Πέρσι ένα βράδυ που η κόρη μου έπρεπε να είχε ήδη κοιμηθεί την έπιασα να διαβάζει κρυφά την Οδύσσεια. Ήθελε οπωσδήποτε να δει τι θα γίνει στην επόμενη ραψωδία. Την αγάπη για το κείμενο την ενέπνευσε ένας προικισμένος δάσκαλος. Θέλω κι εγώ με αυτή την παράσταση να εμπνεύσω νέους να ασχοληθούν με το κείμενο. Να ξαναδούν με “άλλη” ματιά το κληρονομημένο βάρος. Θέλω να βοηθήσω τους δασκάλους να ξεκινήσουν μια κουβέντα ουσιαστική για το έργο και την “αυθαίρετη” παράστασή μας. Γιατί τι άλλο από αυθαιρεσία να προσπαθήσεις να κάνεις πάνω από 10.000 στίχους σε μία ώρα! Αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιό μας: όλη η Οδύσσεια σε μια ώρα».
Μέσα από διάφορα ήδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική (για την παράσταση έχει γραφτεί πρωτότυπη μουσική) και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση η τάξη μεταμορφώνεται σε σκηνή, οι μαθητές σε συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί στο όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου. Τη διασκευή του κειμένου υπογράφει η ομάδα «Μικρός Βορράς» και παίζουν οι Γιώργος Βραχνός, Δήμητρα Σταματίου, Κίκα Ζαχαριάδου και Χρήστος Τσάβος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]