- «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ANGELA MERKEL
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Το πολυαναμενόμενο βιβλίο με τα απομνημονεύματα της Angela Merkel 1954-2021 και το οποίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα παγκόσμιο γεγονός, κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με τη γερμανική έκδοση σε περισσότερες από 30 χώρες και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, με τη δεύτερη μακροβιότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, διηγείται τα γεγονότα όπως τα έζησε από τη σκοπιά της.
Και αν οι διηγήσεις της για τον Τραμπ και τον Πούτιν είναι ήδη γνωστές, ο ρόλος της Χριστιανοδημοκράτισσας πρώην καγκελαρίου στην ελληνική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, εύλογα εξάπτει την περιέργεια του Ελληνα αναγνώστη, αλλά περισσότερο η σχέση της με τους τρεις πρωθυπουργούς εκείνης της περιόδου: Τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο προσάπτει ότι δεν κατανοούσε την κρισιμότητα των στιγμών και δεν είχε καμία αίσθηση του χρόνου που πίεζε. Τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί ότι «είχε αποτύχει να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να ηττηθεί από τον Αλ. Τσίπρα, ενώ για τον τελευταίο γράφει ότι «αδημονούσε να γνωρίσει τον κατά 20 χρόνια μικρότερό της, πρωθυπουργό της Ελλάδας» και διαπίστωσε πως «ήξερε καλά αγγλικά»(!), αλλά λίγους μήνες αργότερα τα πράγματα άλλαξαν. Μέρκελ και Ολάντ έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν ο Τσίπρας τους ανακοίνωσε τηλεφωνικά ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα. Κατά τη Μέρκελ, αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στη ζωή της.
- «ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ»
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Σε μια αυτοβιογραφική αφήγηση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακαλεί με αμεσότητα και ειλικρίνεια τους σημαντικότερους έως σήμερα σταθμούς της προσωπικής και πολιτικής του διαδρομής. Οι προσφυγικές ρίζες, τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο Νησί Ημαθίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, η αγροτική ζωή και η σκληρή δουλειά στα χωράφια, τα πανηγύρια και οι γιορτές, η αγάπη για τη μουσική, τα νεανικά όνειρα, οι σπουδές στη Νομική του Αριστοτελείου, η ενασχόληση με την πολιτική και η μακρά θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο διαρκής αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Μια εκ βαθέων εξομολόγηση και συγχρόνως ένα αποκαλυπτικό πανόραμα της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’60 έως τις ημέρες μας, με αναφορά σε όλα τα κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν τη μεταπολιτευτική μας ιστορία, αλλά, μεταξύ άλλων, και στη διασύνδεση της τρομοκρατίας με το κοινό και οργανωμένο έγκλημα. Σε πρώτο πρόσωπο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεδιπλώνει ένα περιπετειώδες ταξίδι πολιτικών αγώνων και προχωρά σε σημαντικές αποκαλύψεις για ουκ ολίγα θέματα, κυρίως όμως για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», την οποία ο τότε και νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιγράφει λεπτομερώς, πώς η Κατεχάκη έφθασε στη σύλληψη Γιωτόπουλου, τι έγινε με τη δολοφονία του υπασπιστή του Γ. Βασιλάκη και τα αποτυπώματα του Παλαιοκώστα που βρέθηκαν στο φάκελο με τα εκρηκτικά που είχε αποσταλεί στον ίδιο κ.ά..
- «ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΛΕΓΟΜΕΝΗ»
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Το βιβλίο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου με τίτλο: «Θεολογία Διαλεγομένη», αποτελεί ένα corpus ομιλιών και εισηγήσεων του συγγραφέα, ο οποίος είναι και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με κεντρικό θέμα τον διάλογο της Θεολογίας με τις Βιοτεχνολογικές Επιστήμες.
Καταδεικνύει την ανθρωπολογική προσέγγιση του συγκεκριμένου διαλόγου, η οποία στηρίζεται στην αλήθεια της πίστης, όχι ως ιδεολογική ή θεωρητική ενασχόληση, αλλά ως «ιστορική ευαισθησία», ως ο αναγκαίος δηλαδή όρος για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της Θεολογίας, σε σχέση προς την κοινωνία και τον άνθρωπο, γιατί «όποιος είναι αναίσθητος προς την ιστορία δύσκολα μπορεί να είναι καλός χριστιανός» (π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ).
Διερευνάται θεολογικά η σχέση του ανθρώπου προς την ανάπτυξη των Βιοτεχνολογικών Επιστημών. Η Ορθόδοξη Θεολογία, κατανοώντας τις σύγχρονες προκλήσεις υπαρξιακά, θα πρέπει, στηριζόμενη στην πατερική παράδοση και διδασκαλία, να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι άνθρωπος και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του και η συμβολή του στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, κατά την εποχή της μετα-νεωτερικότητας και του «μετα-ανθρωπισμού».
Για την χριστιανική πίστη άνθρωπος ορίζεται ο ευρισκόμενος πάντοτε σε σχέση κοινωνίας με τον Θεό και τον συν-άνθρωπο, με έναν τρόπο μοναδικό, αυθεντικό και ανεπανάληπτο, ο οποίος δεν είναι απλά ένα αντίγραφο, αλλά το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» Θεού δημιούργημα, το οποίο είναι απελευθερωμένο από κάθε βιολογική χειραγώγηση και ενστικτώδη λειτουργία.
- «ΚΡΑΤΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ»
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΩΡΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG
Κυκλοφορεί εδώ και δύο μήνες, από τις Εκδόσεις Gutenberg, το νέο βιβλίο του Ομ. Καθηγητή και Αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, με τίτλο «Κραταιό Πανεπιστήμιο: Διαχρονία και μεταρρυθμιστικές προτάσεις». Έργο που θέτει σωστά ερωτήματα και επιχειρεί ορθολογικές και καινοτόμες απαντήσεις, ανατρέχοντας συνοπτικά στη διαχρονία του ευρωπαϊκού και του ελληνικού Πανεπιστημίου, διαπιστώνοντας και καταγγέλλοντας διαχρονικές αδυναμίες του τελευταίου και προτείνοντας, τελικά, ενδιαφέρουσες και ορθολογικές λύσεις σε ευρέως φάσματος ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως χρηματοδότηση έρευνας, σχέση πανεπιστημίου και φοιτητών, ζητήματα αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αρμοδιότητα υπουργείων ως προς την έρευνα και την εκπαίδευση, προγράμματα σπουδών, σύστημα διασφάλισης ποιότητας πανεπιστημίων και αναγνώρισης πτυχίων, λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Στο έργο εισάγεται η διάκριση ανάμεσα σε «κραταιά» (εξωστρεφή και με κοινωνικό-συνεργατικό πρόσημο) και σε «μη κραταιά» (εσωστρεφή και με γραφειοκρατικό-πελατειακό πρόσημο) πανεπιστήμια, ενώ τονίζεται ο ρόλος των πρώτων όχι απλώς ως προπαρασκευής για τον επαγγελματικό βίο, αλλά πρωτίστως ως πηγής εφοδίων για μια δια βίου εξέλιξη σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, όπως συνδυασμός θετικών με ανθρωπιστικές γνώσεις, πρακτική εφαρμογή θεωρητικών γνώσεων, εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης, δικτύωση με ομότεχνους επαγγελματίες για ευκαιρίες εργασίας, εντέλει κριτική και αναλυτική σκέψη που καλλιεργεί την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
- «1974 – ____: ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΗ της διαΝΕΟσις
Στο νέο βιβλίο των εκδόσεων της διαΝΕΟσις 31 σημαντικοί συγγραφείς παραθέτουν ενδιαφέροντα κείμενα για όψεις της Ελλάδας των τελευταίων 50 ετών. Αναλύουν αξιοσημείωτες στιγμές, αλλά κυρίως πλαισιώνουν με την οπτική τους τις κρίσιμες προκλήσεις του μέλλοντος.
Ποια ήταν η πορεία των θεμάτων τα οποία συζητάμε τώρα τον προηγούμενο μισό αιώνα; Πώς εξελίχθηκε το Δημογραφικό, η εργασία και η ασφάλιση; Πώς άλλαξαν οι θεσμοί και το κράτος; Τι συνέβη στο πεδίο της οικονομίας και πώς φτάσαμε στη μεγάλη κρίση της δεκαετίας του 2010; Πώς πήρε η χώρα τη σημερινή θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο; Πώς διαμορφώθηκε ο επείγων διάλογος για το περιβάλλον και τι άλλαξε η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή μας;
Ο συλλεκτικός αυτός τόμος, 518 σελίδων, σε επιμέλεια του Ηλία Νικολαϊδη, αντιμετωπίζει την περίοδο της Μεταπολίτευσης όχι τόσο σαν ένα μυθιστόρημα με σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος, με εμπόδια και ήρωες που νίκησαν ή έχασαν. Τα τελευταία 50 χρόνια ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών, επιτευγμάτων, αλλά και σοβαρών κρίσεων, τα οποία μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα και επηρεάζουν το αύριο.
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, ο Οργανισμός έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις διοργάνωσε πρόσφατα δημόσια εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα «Από το 1974 στο αύριο: Πώς θα συνεχίσουμε ταχύτερα και καλύτερα», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία, ενώ τη συζήτηση προλόγισε ο Ηλ. Νικολαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις για το 2024 «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες;» σχετικά με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
- «Η ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ»
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ε. ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΕΛΟΤΟΣ
Ο συγγραφέας Γρηγόρης Παντελόγλου με το νέο βιβλίο του «Η Μαθητεία των Προέδρων», μας μεταφέρει σε έναν μυθιστορηματικό τόπο της Δημόσιας Διοίκησης, περιγράφοντας περιπέτειες, παθήματα και πάθη των ανθρώπων που τον διοίκησαν και των θεσμών που τους υποστήριξαν και τους ανέδειξαν εκεί. Όπως χαρακτηριστικά γράφει: «Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης. Από τις αποθήκες μνήμης του Οργανισμού έβγαιναν διόλου λησμονημένες οι ιστορίες, τα σχέδια και οι αυταπάτες των μέχρι τότε προέδρων του, για να διασταυρωθούν αυτόματα με τα ανάμικτα, γεμάτα «αιφνίδια» μίμηση, όνειρα και τις προσδοκίες των επόμενων, μαζί με τις κενολογίες και τις μωρολογίες της πληθωρικής και πολύχρωμης κομματικής γλώσσας τους. Ήταν η στιγμή που ο ήλιος θόλωνε πριν από τη δύση των ξέφρενων φαντασιώσεών τους. Οι τελευταίες είχαν καταντήσει η περιορισμένη φωτεινή τους περιοχή».
- «50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ
Το επετειακό λεύκωμα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Στέλιου Παρασκευόπουλου με τίτλο: «50 Χρόνια Δημοκρατίας μέσα από τα Πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων (1974-2024)», συνιστά ένα σημαντικό συγγραφικό και εκδοτικό εγχείρημα αφιερωμένο στην επέτειο των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης. Είναι βασισμένο στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων που κυκλοφόρησαν από το 1974 έως σήμερα και παρουσιάζει μέσα από τη σύντομη ιστορική εισαγωγή του, το αρχειακό υλικό των επιλεγμένων πρωτοσέλιδων και το αναλυτικό χρονολόγιο, όλα τα γεγονότα με ιστορική, πολιτική και κοινωνική αξία, αλλά και επιδραστικότητα στον βίο της χώρας μας. Από την πτώση της Χούντας και τον οραματιστή Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι την Ελλάδα του σήμερα: Σύγχρονος ευρωπαϊσμός, μεγάλα έργα και συσσωρευμένα χρέη.
- «ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΕΞΕΙΣ»
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ
Είναι ευλογία να σου εμπιστεύονται άνθρωποι που εκτιμάς, αγαπάς και σέβεσαι, λέξεις και σκέψεις. Να σε παίρνουν από το χέρι, στον δρόμο που χάραξαν, για να δημιουργήσουν και να χαρίσουν σ’ εμάς γνώσεις και εμπειρίες ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε στα χέρια μας αυτό που τόσο αγαπάμε, το βιβλίο. Αυτόν τον δρόμο ζωής μοιράζεται μαζί μας η Γιούλη Τσακάλου, μέσα από 65 συνεντεύξεις διακεκριμένων συγγραφέων που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολιτικών προσώπων, για το βιβλίο και τη γραφή, προσπαθώντας να μας μυήσει στη μαγεία του μονοπατιού που οδηγεί στη λογοτεχνία.
Η Γιούλη Τσακάλου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την πατρίδα του Καβάφη, του ποιητή της καρδιάς της, και διατηρεί από το 2011 μία από τις παλαιότερες βιβλιοφιλικές ομάδες στο Facebook, με το όνομα «βιβλιο-παρουσιάσεις-κριτικές», με αρκετά μεγάλο έργο στον χώρο του βιβλίου. Σημειώνεται ότι μέρος των εσόδων του βιβλίου θα ενισχύσουν τους σκοπούς του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».