Ο λόγος είναι για την έκθεση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Αλδου Μανούτιου και οι Ελληνες συνεργάτες του (π. 1494 – 1515)», την οποία παρουσιάζει τo Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας (Sale Monumentali). Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και φέρνει στο φως το έργο του κορυφαίου φιλέλληνα τυπογράφου, ουμανιστή Αλδου Μανούτιου, που έδρασε στη Βενετία, όπου και ανέπτυξε την πλούσια εκδοτική του δραστηριότητα, κατά την εποχή της Αναγέννησης. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 500 χρόνων από τον θάνατό του σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου. Εχει στόχο να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό τη συμβολή του διάσημου λογίου και τυπογράφου στα ελληνικά γράμματα, παρουσιάζοντας τις ελληνικές εκδόσεις που τυπώθηκαν από τον Αλδο Μανούτιο στη διάρκεια της ζωής του.
Ο Αλδος εγκαινίασε την τυπογραφική του δραστηριότητα με τη δημοσίευση του έργου «Ηρώ και Λέανδρος» του Μουσαίου. Επιθυμία του να διαδώσει την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο ευρύ κοινό, καθώς, όπως ο ίδιος έγραψε: «Πώς μπορεί κάποιος που δεν γνωρίζει ελληνικά να μιμηθεί τους Ελληνες συγγραφείς, που είναι οι πλέον καταρτισμένοι σε κάθε επιστήμη, από τις πηγές των οποίων, όπως ομολογείται, έχει προέλθει σχεδόν οτιδήποτε αξιόλογο στη λατινική γλώσσα;».
Χαιρετισμό στα εγκαίνια θα απευθύνουν ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» κ. Πάνος Λασκαρίδης και ο διευθυντής της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης κ. Μουρίτσιο Μεσίνα. Για την έκθεση και το έργο του Αλδου Μανούτιου θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος (αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου) και η Ελιζαμπέτα Σιάρα (Μαρκιανή Βιβλιοθήκη).
500 χρόνια από τον θάνατό του
Για να τιμήσει την 500ή επέτειο από τον θάνατο του Αλδου Μανούτιου, το «Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» δημοσίευσε τόμο προς τιμήν του μεγάλου τυπογράφου. Η έκδοση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Αλδου Μανούτιου και οι Ελληνες συνεργάτες του (π. 1494 – 1515)» του Κ. Σπ. Στάικου, με εισαγωγή του Στέφανου Κακλαμάνη, επικεντρώνεται στους Ελληνες συνεργάτες του Αλδου, όπως ο Αρσένιος Αποστόλης και ο Μάρκος Μουσούρος, οι οποίοι τον συνόδευσαν στα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία.
Μία από τις κυριότερες φιλοδοξίες του Μανούτιου ήταν να περισώσει ό,τι είχε απομείνει από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Εξέδωσε πολλές εκδόσεις των κυριότερων έργων, τόσο σε κανονική μορφή, όσο και σε μέγεθος τσέπης, ώστε τα έργα αυτά να γίνουν διαθέσιμα στο ευρύτερο κοινό. Μέχρι τότε ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα κυκλοφορούσαν από εκδοτικούς οίκους.
Ο Μανούτιος επέλεξε τη Βενετία ως πλέον κατάλληλη έδρα για την επιχείρησή του.
Εγκαταστάθηκε το 1490 και τα πρώτα έργα που τυπώθηκαν ήταν εκτός από το «Ηρώ και Λέανδρος» του Μουσαίου, η «Γαλεομυομαχία» και το «Ελληνικό Ψαλτήρι». Χωρίς να φέρουν χρονολογία έκδοσης, θεωρούνται τα αρχαιότερα του τυπογραφείου και μάλιστα, κατά τον ίδιο τον Μανούτιο, «προκρούστες της ελληνικής λογοτεχνίας».
Ο Μανούτιος στρατολόγησε πλήθος μελετητών της ελληνικής στη Βενετία. Εμπορευόταν στα ελληνικά, έδινε οδηγίες στους τυπογράφους και τους βιβλιοδέτες στα ελληνικά• μέχρι και η καθημερινότητα του σπιτιού του ενδυόταν την ελληνική γλώσσα. Στις εκδόσεις του προλόγιζε πάντα στα ελληνικά, ενώ προσέλαβε Κρητικούς λογίους για να σελιδοποιούν και να επιμελούνται χειρόγραφα, καθώς και για να δειγματίσουν καλλιγραφικές ελληνικές γραμματοσειρές.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου