Η ιδιαίτερη αυτή βραδιά πραγματοποιείται στο Θέατρο «Φρύνιχος» με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», στο πλαίσιο των αξιόλογων εκδηλώσεων που διοργανώνει για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης έχει την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.
Πρόκειται για μια ευρηματική συνύπαρξη του δημοτικού τραγουδιού και του κλασικού ήχου των εγχόρδων. Ενα μουσικό παζλ που φέρνει στη σκηνή δώδεκα ενότητες τραγουδιών και σκοπών που προέρχονται από τα εννέα διαμερίσματα του τόπου μας. Επίσης ανθολογεί τραγούδια από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας έτσι τη διαχρονικότητα και τη δυνατή σύνθεση της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από το δημοτικό μας τραγούδι και τη συλλογική δημιουργία.
«Οι Δελφοί είναι ένα συμβολικός, εμβληματικός χώρος για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Στόχος μας είναι, με βατήρα τους Δελφούς, ο δημοτικός λόγος, που είναι μια από τις αυθεντικές πηγές πολιτισμού της χώρας μας, που αντιπροσωπεύει τη συλλογική δημιουργία, να επισκεφθεί και άλλους εμβληματικούς χώρους, όλα τα μέρη όπου ανήκει η ελληνική δημοτική μουσική», λέει η Βασιλική Καρακώστα στον «Ε.Τ.». Παράλληλα εκφράζει τη χαρά της και δεν ξεχνά να ευχαριστήσει την κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και την κ. Δήμητρα Φιλίππου του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», που «αγκάλιασαν αμέσως και με πολλή θέρμη την “Ελληνική κλασσική δημοτική μουσική”».
Συστήνοντας ακόμα καλύτερα την ιδέα της, που ενώνει όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας, η ερμηνεύτρια επισημαίνει: «Η “Ελληνική κλασσική δημοτική μουσική” είναι μια εναέρια πτήση σε όλη την Ελλάδα που παίρνει τον ακροατή από το χέρι και του λέει έλα να ακούσεις τι παίζουν στη Θράκη, στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο, στην Κρήτη, στον Πόντο και αλλού. Σε μια αντίστοιχη συναυλία από τον πρώτο κύκλο που έγινε στη Θεσσαλονίκη ένας ακροατής με έπιασε μετά και μου είπε το εξής πολύ συγκινητικό: “Ενωσες μέσα μου τη μητέρα μου που είναι από τον Πόντο και τον πατέρα μου που είναι από την Ηπειρο”. Ωστόσο οφείλω να πω ότι δεν προσπαθώ να μιμηθώ τις μουσικές αυτές, αλλά να καταλάβω την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής και να την ερμηνεύσω. Να τραγουδήσω τους σκοπούς αυτούς με τη δική μου φωνή. Χρησιμοποιώ τα έγχορδα γιατί είναι η κοινή γη για να φανεί η διαφορετικότητα της κάθε περιοχής μας».
NICK HARKAWAY στον ΕΤ: «Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι δυστυχώς επίκαιρος»
Η σχέση της Βασιλικής Καρακώστα με το δημοτικό τραγούδι κρατά από τα παιδικά της χρόνια: «Η δημοτική μουσική είναι μια στέρεη βάση για μένα, που δεν μπορεί ν’ αλλάξει», λέει η ίδια. «Πιστεύω ότι το δημοτικό τραγούδι είναι η κοινή αφετηρία ψυχισμού των Ελλήνων. Καταθέτω τη δική μου ματιά με απόλυτο σεβασμό και συγκίνηση. Στο είδος αυτό δεν υπάρχει τίποτα περιττό. Τα παραδοσιακά τραγούδια είναι δύσκολα και βαθύτατα δεξιοτεχνικά. Πάντα ερευνούσα τη σύνθεση, τον παλμό, τον ρυθμό των δημοτικών τραγουδιών, τη μουσική, μελωδική τους γραμμή. Αυτή τη μεγάλη μουσικολογική τους αξία, την ουσία της σύνθεσής τους θέλω να αναδείξω. Η δημοτική μουσική μάς συνδέει με την ικανότητά μας να μπορούμε να παραδοθούμε. Να εμπιστευτούμε τη μοναδικότητά μας και να παραδοθούμε στην ομορφιά του όλου. Η συλλογική δημιουργία είναι απόσταγμα πολλών γενεών και συναντήσεων ανθρώπων. Τιμώ, σέβομαι και θαυμάζω τη μοναχική δημιουργία, αλλά σήμερα, όσο ποτέ, με ενδιαφέρει η συλλογική δημιουργία. Είναι σαν να μπορούμε να χορέψουμε όλοι μαζί έναν κυκλικό χορό, όπου ο καθένας θα εκτελεί τον δικό του βηματισμό».
Info:
Βασιλική Καρακώστα «Ελληνική Κλασσική Δημοτική Μουσική», Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Ωρα έναρξης: 20.00. Εισιτήρια: 5 & 10 ευρώ. Προπώληση: Δελφοί: Εκδοτήρια θεάτρου Φρύνιχος-τηλ. 22650-82353 και 210-3312781-5. Και αυθημερόν μετακίνηση με πούλμαν από Αθήνα. Με την υποστήριξη της Zeus+Dione.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τ’υπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]