«Εχω βαρεθεί την ανοησία των ανθρώπων», δήλωσε ευθαρσώς η Πάτι Σμιθ, η θρυλική Αμερικανίδα τραγουδοποιός και ποιήτρια, που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για δύο συναυλίες. Η Σμιθ, ιέρεια του Garage Rock που συνδύασε τη μουσική με την «μπιτ» ποίηση, δήλωσε σοκαρισμένη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και τόνισε ότι «πρόκειται για μια δοκιμασία… Κι εσείς (οι Ελληνες) καταλαβαίνετε από δοκιμασίες, γιατί περνάτε δυσκολίες… Εχω μεγαλώσει κι έχω βαρεθεί την ανοησία των ανθρώπων», κατέληξε, μιλώντας στο Public, όπου υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της «Πάτι και Ρόμπερτ». Η πολυσχιδής καλλιτέχνης δεν ήταν η μόνη, φυσικά, που μίλησε για το Brexit. Από την πρώτη στιγμή, Βρετανοί καλλιτέχνες τοποθετήθηκαν, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο διάσημος τραγουδιστής των Franz Ferdinand, Αλεξ Καπράνος, έγραψε στο twitter: «Την πατήσαμε. Αυτό το πρωινό αισθάνομαι κατεστραμμένος». Ο ελληνικής καταγωγής Σκοτσέζος ήταν τόσο έντονα απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία που στη διάρκεια του πρωινού δεν δίστασε να φορέσει τα γάντια του μποξ στο Διαδίκτυο και να καβγαδίσει με οποιονδήποτε πανηγύριζε για το αποτέλεσμα, να στείλει μήνυμα στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν λέγοντάς του ότι «η σιωπή σου μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν εκκωφαντική» και να τα βάλει με τους baby boomers που πρωτοστάτησαν υπέρ του Brexit. Μετά από μία ώρα δικτυωμένος έγραψε εμφανώς εκνευρισμένος: «Φεύγω από εδώ. Τι σκοτεινή μέρα. Δεν υπάρχει νόημα να ανακατεύω τα σκατά».
Φανερά ενοχλημένη από το αποτέλεσμα είναι μεγάλη μερίδα των Αγγλων καλλιτεχνών που τις προηγούμενες μέρες συντάσσονταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στράφηκε πάλι στον αγαπημένο της ήρωα για να παρηγορηθεί. «Δεν νομίζω ότι χρειάστηκα ποτέ στο παρελθόν περισσότερη μαγεία», σχολίασε η συγγραφέας του Χάρι Πότερ. Αν και το «χοντραίνει» κάπως, ο Τζόνι Μαρ των Smiths έγραψε στο twitter: «Ποτέ δεν ένιωσα καλύτερα ως μέλος μειοψηφίας. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι οι πλειοψηφίες ξέρουν τι κάνουν. Αλλος ένας λόγος για τους υπόλοιπους από εμάς να παραμείνουμε ενωμένοι».
Η Λίλι Αλεν εκσφενδόνισε τα «γαλλικά» της στον υπουργό Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος έγραψε περί ψυχραιμίας στο twitter. «Αντε γαμ… ύπουλε ηλίθιε. Δεν θα είσαι ήρεμος», ήταν το σχόλιο της Βρετανίδας τραγουδίστριας. To ίδιο απογοητευμένος και εκνευρισμένος φάνηκε ο Εντ Σίμονς των Chemical Brothers. «Δύσπιστος, λυπημένος, φοβισμένος και οργισμένος. Δεν μπορώ να το χωνέψω», σχολίασε.
Μόνο η Cher έστειλε διφορούμενα μηνύματα. Ενώ αρχικά φάνηκε να επικροτεί την ψήφο των Βρετανών, στη συνέχεια θέλησε να ανασκευάσει λέγοντας «εύχομαι να είναι για το καλύτερο αυτή η απόφαση»…
Οπως ήταν φυσικό, πολλές δηλώσεις ακούστηκαν από γνωστούς καλλιτέχνες από τη σκηνή του Glastonbury, του μεγαλύτερου μουσικού φεστιβάλ της Αγγλίας και της Ευρώπης, που ξεκίνησε χθες, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του τελικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Ο Ντέιμον Αλμπαρν των Blur είπε από μικροφώνου ότι «η Δημοκρατία μάς απογοήτευσε» για να προσθέσει ότι αυτό έγινε εξαιτίας της κακής ενημέρωσης των ψηφοφόρων. Προσπάθησε μάλιστα να δώσει την ελπίδα στο κοινό λέγοντας πως «μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό το αποτέλεσμα όταν φύγουμε από εδώ. Είναι δυνατόν». Ούτε οι James άφησαν ασχολίαστη την πολιτική επικαιρότητα. «Αφιερώνουμε αυτό το τραγούδι σε όλους τους υπέροχους ανθρώπους που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.», είπαν οι αγαπημένοι μας Βρετανοί πριν παίξουν το σαρωτικό και ελπιδοφόρο «Tomorrow». «Είμαστε ενωμένοι σε αυτές τις πικρές στιγμές που ζούμε ως χώρα», πρόσθεσαν.
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου