Η τροπολογία, στο άρθρο 5, ορίζει πως «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».
Τσίπρας: Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη, δεν ανέχεται άλλη συγκάλυψη η κοινωνία
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Τσίπρας καυτηρίασε τη θέσπιση ακαταδίωκτου για την επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την προκλητική και προσβλητική για τις οικογένειες των θυμάτων ενώ διερωτήθηκε αν αυτό το ζήτησαν τα μέλη της επιτροπής ή η κυβέρνηση το προσφέρει με σκοπό την συγκάλυψη και το σκοτάδι.
Επιπλέον, ο κ. Τσιπρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επόμενη βουλή να διερευνηθούν τα γιατί της τραγωδίας στα Τέμπη και κατέληξε λέγοντας ότι όταν ο πολίτης νοιώθει ότι δεν προστατεύεται η ζωή του η αλλαγή, η αλήθεια και η δικαιοσύνη, γίνονται ανάγκη. Και σ’ αυτήν την κρίση, κατέληξε ο κ. Τσίπρας «ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνώριζε τίποτε, ωστόσο πλέον δεν μπορεί να πείσει την ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, «η ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική, όταν το πάνδημο πένθος γίνεται πάνδημη οργή και απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη» και αυτήν την απαίτηση έχουν σήμερα «οι οικογένειες που πενθούν», «οι νέες και οι νέοι που διαδήλωναν για μέρες σε όλες τις πόλεις και αντιμετώπιζαν τα χημικά και τα δακρυγόνα», «το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
«Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα, και κανείς συγκεκριμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για να φτάσουμε στο αδιανόητο: Δυο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή το ένα απέναντι στο άλλο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Και στο τέλος της ημέρας, αυτό το χρέος είναι το ύστατο χρέος στους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν: Ο έμπρακτος σεβασμός στη μνήμη τους».
«Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί -και σε αυτό το τραγικό συμβάν- στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε για μια τετραετία. Απέναντι στην αλήθεια. Απέναντι στην ευθύνη. Απέναντι στη δικαιοσύνη», σχολίασε.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης και τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, 111 επιπλέον άρθρα που «είναι ετερόκλητες διατάξεις διαφόρων υπουργείων και εξυπηρετήσεις τής τελευταίας στιγμής λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές». «Αυτό είναι ασέβεια στους ανθρώπους που χάσαμε και στους συγγενείς τους», σημείωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «καθρεφτίζει σε επίπεδο συμβολισμού, τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης σε μια στιγμή».
Συγκεκριμένα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εδώ και τέσσερα χρόνια που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη «βαφτίζει τις πληγές στο σώμα της ελληνική κοινωνίας ως αναπότρεπτες και εισαγόμενες» όπως και «τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και πολλών νέων παιδιών, θυσία» και «τις κρίσεις, ως ευκαιρία». «Για ποιον θυσιάστηκαν τόσοι άνθρωποι; Και για ποιον ήταν ευκαιρία οι κρίσεις που περάσαμε; Της πανδημίας, της ενέργειας, της ακρίβειας. Ευκαιρία για να αβγατίσουν τον πλούτο τους λίγοι. Και ευκαιρία για περισσότερα ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, και ενίσχυση του κομματικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως η «εύκολη δικαιολογία για τον κύριο Μητσοτάκη, σε όλα τα δύσκολα» είναι «ότι δεν έχει την ευθύνη γιατί δεν ήξερε». «Ωραίο επιτελικό κράτος… Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα», σχολίασε, σημειώνοντας πως «όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή ”δεν ήξερα” κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».
Κάνοντας λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας», ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε σε τι αποσκοπεί ο διορισμός από τον πρωθυπουργό τριμελούς επιτροπής πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα, αφού είχε ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε ακόμα πιο «προσβλητικό» και «προκλητικό» ότι φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση το «ακαταδίωκτο» της επιτροπής.
Με πρόταση Μητσοτάκη Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ 3 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την Άμυνα - Τι είπε ο Πρωθυπουργός
«Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια. Και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «ο δρόμος της συγκάλυψης, όμως, δεν υπάρχει πια. Τελείωσε στα Τέμπη. Δεν ανέχεται άλλη συγκάλυψη η κοινωνία». Υπογράμμισε δε την ανάγκη να «απαντηθούν τα γιατί», που περιλαμβάνουν από την εγκατάλειψη του κέντρου τηλεδιοίκησης μετά την πυρκαγιά του 2019 μέχρι τους «παράνομους» διορισμούς σταθμαρχών. «Αν δεν τα απαντήσουμε θα κρυβόμαστε πίσω από τις διαχρονικές παθογένειες ενός κράτους, όμως, που εσείς φτιάξατε, διατηρήσατε, μοιραστήκατε και εκμεταλλευτήκατε με όλους τους δυνατούς τρόπους», είπε και συμπλήρωσε: «Για να φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι στου κακού τη σκάλα όταν αποφασίσατε να βαφτίσετε επιτελικότητα την αναποτελεσματικότητά του. Και αριστεία την οικογενειοκρατία, το ρουσφέτι, το βόλεμα, τη διαφθορά. Και προστασία τη διάλυση κάθε δημόσιας δομής στο βωμό κάθε κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας» .
Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως το μήνυμα όλης της κοινωνίας είναι «ως εδώ!», διαμηνύοντας εν όψει εκλογών πως «όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τη ζωή των ανθρώπων η αλλαγή γίνεται ανάγκη».
Γεωργιάδης κατά Τσίπρα: Πολιτικά φθηνό και αναξιοπρεπές να προτάσσει τα Τέμπη γιατί νομίζει ότι θα πάρει ψήφους
Απο την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θλιβερό κοινοβουλευτικό σόου, υπενθυμίζοντας τι έκανε ο κ. Τσιπρας το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποκρισία.
«Λίγη ντροπή και λίγη τσίπα», είπε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το να προτάσσει τα Τέμπη «νομίζοντας πως θα πάρει ψήφους» είναι «πολιτικά αναξιοπρεπές, φθηνό και δείχνει ότι δεν έχετε μάθει τίποτα για τον λόγο που σας καταψήφισε ο ελληνικός λαός» και τον κάλεσε να μην εμφανίζεται ως δήθεν ο μόνος αμόλυντος και ανεύθυνος.
Σόου έκανε ο Τσίπρας κι οι υπουργοί του στο Μάτι
«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων δεν επιτρέπει καυγά και εργαλειοποίηση για πολιτικούς λόγους» είπε ο κ. Γεωργιάδης, παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως -όπως είπε- οφείλει απαντήσεις στα όσα «αδιανόητα» και «εξωφρενικά» καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας με αιχμή το δυστύχημα στα Τέμπη.
«Ο ελληνικός λαός δεν πάσχει, όμως, από αμνησία, ούτε έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από την άλλη, την προηγούμενη φοβερή τραγωδία στο Μάτι και το σόου που έκανε το ίδιο βράδυ ο κ. Τσίπρας και το σόου που έκαναν οι υπουργοί του λίγες ημέρες μετά. Το να έρχεται ο κ. Τσίπρας και να λέει αυτό στην Βουλή, ενώ έχουμε νεκρούς στα Τέμπη, δείχνει όχι μόνον την υποκρισία του, δείχνει το μέγεθος της υποτίμησης του ελληνικού λαού και της μνήμης του».
Είπε εξάλλου ότι το «να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη ενσυναίσθησης είναι εξωφρενικό» αντικρούοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, ζήτησε αμέσως συγγνώμη για αυτό που συνέβη και ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε σε λίγες ώρες από το δυστύχημα. Απεναντίας, ο κ. Τσίπρας, στην τραγωδία στο Μάτι, μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από κανέναν, κανένας υπουργός του δεν παραιτήθηκε και στις συνεντεύξεις Τύπου έλεγαν ότι όλα τα έκαναν τέλεια και οι μόνοι που έφταιγαν ήταν οι κάτοικοι. «Είναι δυνατόν ο Τσίπρας να κατηγορεί τον Μητσοτάκη για έλλειψη ενσυναίσθησης;» διερωτήθηκε και επισήμανε ότι ακόμη και το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα είναι μια έμπρακτη συγγνώμη του κράτους. Ξεκαθάρισε ότι «κανένας μας δεν πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα, μπορεί να ισοφαρίσουν τον πόνο των ανθρώπων. Τίποτα δεν μπορεί να ισοφαρίσει την απώλεια του παιδιού» ωστόσο ανέφερε ότι αφού το κράτος δεν μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω -«μακάρι να μπορούσαμε»- αυτό είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε σε ανθρώπινο επίπεδο σήμερα, για να δείξουμε ότι έχουμε πλήρη ενσυναίσθηση του τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι.
«Και θέλει ο κ. Τσίπρας να τα υποβιβάσει σε ένα θλιβερό κοινοβουλευτικό σόου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των εθνικών εκλογών. Για μας είναι ντροπή», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Πάρτε και τη θυσία, πάρτε και την ευκαιρία, πάρτε και την υποκρισία»
Απέναντι στην αναφορά του κ. Τσίπρα στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν γίνεται ο θάνατος να είναι θυσία, την οποία ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έγινε «με στόχο να πλήξει τον πρωθυπουργό», δημοσιοποίησε tweet του κ. Τσίπρα για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα στελέχη της ΧΑ που έλεγε: «Με θυσία της ζωής του ο Παύλος Φύσσας, ξεσκέπασε το δολοφονικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής». «Εκεί ο θάνατος του μοιάζει για θυσία, λες κι ο Παύλος Φύσσας ήθελε να πεθάνει εκείνο το βράδυ» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Στο ερώτημα δε που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν είναι δυνατόν μια τραγωδία να είναι ευκαιρία;» αντιπαρέβαλλε δήλωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, σύμφωνα με την οποία «η τραγωδία στο Μάτι είναι ευκαιρία αναστοχασμού».
«Πάρτε και τη θυσία, πάρτε και την ευκαιρία, πάρτε και την υποκρισία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίστηκε ότι «καθόλου δεν έχουν πονέσει τελικά για τα Τέμπη», διότι -όπως υποστήριξε – «αν είχαν πονέσει, όπως εμείς οι υπόλοιποι, θα ντρέπονταν να ψάχνουν και την παραμικρή λέξη για να κάνουν προπαγάνδα για να κερδίσουν ψήφους».
«Ο μόνος που δεν αναλαμβάνει ευθύνη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»
«Κανένας άνθρωπος με αληθινή ευαισθησία και ενσυναίσθηση δεν τολμάει να χρησιμοποιήσει αυτή την τραγωδία για να κερδίσει ψήφους. Μόνο ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε και στο Μάτι εκείνο το βράδυ, χωρίς να έχει την παραμικρή ευαισθησία -γιατί ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί και το έκρυβε από τον ελληνικό λαό- έκανε και σήμερα εδώ. Λίγη ντροπή λίγη τσίπα. Έχουμε μια εθνική τραγωδία και κάνουμε, όλα τα κόμματα, ό,τι μπορούμε για να μην ξαναγίνει ποτέ. Με μια θλιβερή εξαίρεση. Όλοι είπαμε ότι φταίμε. Όλοι όσοι κυβέρνησαν στο μερίδιο που τους αναλογεί. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι δεν φταίει. Ο μόνος αμόλυντος και άσπιλος που τα έκανε όλα τέλεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όταν τους λες “λέτε ότι δεν φταίτε αλλά είχατε τέσσερις νεκρούς στους σιδηρόδρομους” και εκεί απαντούν: εκεί ήταν εκτροχιασμός δεν ήταν σύγκρουση, άλλο αυτό. Αυτή είναι η δικαιολογία τους, λες κι αυτοί οι τέσσερις δεν είχαν ψυχή. Και οφείλω να το πω: όλοι όσοι χάνουν τη ζωή τους πρέπει να τιμώνται. Όλοι πρέπει να τιμώνται εξίσου. Και προς τους ίδιους και τους συγγενείς τους, πρέπει να δείχνουμε τον ίδιο σεβασμό».
Καταλήγοντας στην απάντησή του, προς τον κ. Τσίπρα ο κ. Γεωργιάδης τον κατηγόρησε ότι προτάσσει τα Τέμπη γιατί νομίζει ότι αυτό τον οδηγεί σε καλύτερα πολιτικά αποτελέσματα, ενώ ξεχνάει τις δικές τους ευθύνες για όλα όσα έκαναν όταν κυβερνούσαν.
«Αυτό όμως είναι πολιτικά αναξιοπρεπές, φθηνό και δείχνει ότι δεν έχετε μάθει τίποτα για τον λόγο που σας καταψήφισε ο ελληνικός λαός. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου και η απάντηση θα είναι εκκωφαντική» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.
ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητη προσβολή στα θύματα το ακαταδίωκτο της Επιτροπής για τα Τέμπη
Ανακοίνωση για το ακαταδίωκτο της Επιτροπής για τα Τέμπη εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο αναλυτικά: «Αδιανόητη προσβολή στα θύματα η κυβερνητική απάντηση για το ακαταδίωκτο στην Επιτροπή – Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες ψήφο συγκάλυψης»
Η ψήφιση ακαταδίωκτου για την Επιτροπή που σύστησε ο κ. Μητσοτάκης για το δυστύχημα των Τεμπών, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης.
Η δικαιολογία ωστόσο του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου, πως ψηφίζουν το ακαταδίωκτο για να «θωρακίσουν την ανεξαρτησία» της Επιτροπής, που οι ίδιοι όρισαν για να τους ελέγξει, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της αναξιοπρέπειας και μίας αδιανόητης προσβολής στα θύματα και τις οικογένειές τους.
Απέναντι στο αίτημα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά ολόκληρης της κοινωνίας για αλήθεια στα αίτια της τραγωδίας, ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες ψήφο συγκάλυψης».