Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, ευχόμενος περαστικά στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν μίλησε για τις προτάσεις της επόμενης μέρας, καθώς, όπως είπε, η κλιματική κρίση είναι εδώ και αφορά όλους μας και η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους.
«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην αρχή της ομιλίας του, «διαφορετικά το συμπέρασμα θα είναι αναποτελεσματικό». Επεσήμανε ότι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες θα δοθούν άμεσα και τόνισε ότι όλοι είναι πληγωμένοι από την πύρινη λαίλαπα.
«Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις φωτιές που μαίνονται σε όλο τον πλανήτη. «Η κλιματική κρίση βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την άμυνά μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα παρθούν μέτρα για να μπει ένα «φρένο» στην πύρινη λαίλαπα.
«Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι από όταν γίνονται καταγραφές. Είχαμε καύσωνα με ισχυρούς ανέμους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στον Έβρο είχαμε ανέμους εξαιρετικά ασυνήθιστους. Υπήρχαν 48ωρα που είχαμε 220 φωτιές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό το καλοκαίρι είχαμε επτά φορές κίνδυνο 5 σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε καμία και μέσο όρο στην Ελλάδα ήταν 4 φορές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας έδειξε φωτογραφία για να δείξει τι συνέβη και τι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες στο πεδίο. «Υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι άμεσα ελικόπτερο με 8 τόνους νερό έδρασε στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά αλλά δεν μπόρεσε να την σταματήσει.
Για τον Έβρο υπήρξε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τις φωτιές στον Έβρο έδειξε φωτογραφίες, τονίζοντας ότι η φωτιά κατέκαψε στρέμματα σε ελάχιστες ώρες. «Σε πέντε ώρες κάηκε η ίδια έκταση στον Έβρο όσο έκαψε μια φωτιά στον Έβρο το 2021 σε πέντε μέρες» επεσήμανε.
«Υπάρχουν συνθήκες που κάνουν τη μάχη αυτή άνιση αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τη μάχη αυτή χαμένη», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα το κράτος είναι παρών αλλά η φωτιά επιμένει», είπε και πρόσθεσε: «Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές».
«Θα επιμείνω ότι διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη με τις φωτιές άνιση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Το κράτος είναι εδώ», επεσήμανε. «Δεν μπορεί να ισοπεδώνεται η μάχη των πυροσβεστών. Είναι άγρυπνοι. Τους αξίζει σεβασμός και τιμή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Παρά τις αντιξοότητες, καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολλά εύλογα ερωτήματα, χωρίς διάθεση να δικαιολογήσω ενέργειες, αλλά και χωρίς να επιτρέψω και μία άγονη αντιπολιτευτική καταστροφολογία. Δεν πρέπει να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα με πρώτο απ όλα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ούτε τον αγώνα των ανθρώπων μας, πυροσβεστών πιλότων, αστυνομικών σώζουν περιούσιες και ζωές και τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική».
Και έστειλε το μήνυμα στην αντιπολίτευση: «Σοβαρότητα και αναγνώριση της δυσκολίας της πραγματικής κατάστασης γιατί οι άνθρωποι αυτοί, οι πυροσβέστες, σας ακούν», είπε ο πρωθυπουργός. «Όταν χάνουμε ένα δάσος με μεγάλη οικολογική σημασία όπως είναι η Δαδιά είναι πράγματι ζημιά. Θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το 95% των πυρκαγιών σβήνονται εν τη γενέση τους», είπε, τονίζοντας όμως ότι οι φωτιές σβήνονται επειδή κάποιοι έτρεξαν και τις αντιμετώπισαν. Αναφέρθηκε στη φωτιά στον Αυλώνα και στον εμπρηστή που τις έβαλε.
Έθεσε ακόμη απορία για το αν η χώρα μας έχει μόνο προβλήματα στη διαχείριση των πυρκαγιών. Είπε δηλαδή ότι ούτε η Ισπανία αλλά ούτε και η Ιταλία μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα τις μέγα-πυρκαγιές. «Η Ισπανία έχασε πέρυσι 3 εκατ. στρέμματα», είπε ως παράδειγμα.
«Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για όλα, αλλά είναι μέρος της ερμηνείας, γιατί έρχεται να ευνοήσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς, που προκαλεί ανθρώπινο χέρι είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια», ανέφερε. Για τον Έβρο, είπε ότι ερευνάται το αίτιο της πυρκαγιάς. «Είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά είναι ανθρωπογενής και είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά άναψε σε έδαφος που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες για να εισέλθουν στη χώρα μας».
«Αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτοί στη χώρα μας», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ερώτημα αν θα αυστηροποιηθούν οι ποινές στους εμπρηστές, είπε ότι αυτές είναι ήδη πολύ αυστηρές, αλλά είπε ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα και οι περιπτώσεις άμεσης φυλάκισης ακόμη και για αμέλεια.
«Διαθέτουμε περισσότερες δυνάμεις από ποτέ», είπε αναφερόμενος στο προσωπικό της Πυροσβεστικής που μάχεται και τόνισε ότι υπάρχουν και εθελοντές. Ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τους πυροσβέστες από το εξωτερικό που ήρθαν και βοήθησαν τους Έλληνες συναδέλφους τους. Έθεσε θέμα εκπαίδευσης των πυροσβεστών μέσα στα δάση, κάτι που, όπως είπε, θα εξεταστεί.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα κατατεθούν διατάξεις που θα προβλέπουν επιπρόσθετα πρόστιμα και άμεση φυλάκιση ακόμη και για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια. «Δική μας προτεραιότητα ήταν και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε στη συνέχεια ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μία «ιεράρχηση αξιών».
«Προτεραιότητά μας είναι πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής», είναι το μήνυμα που έστειλε, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει η κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα 112, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις που δέχθηκαν για τα αλλεπάλληλα μηνύματα εκκένωσης οικισμών.
Αναφέρθηκε και στις φωτιές της Ρόδου, τονίζοντας ότι έφυγαν με ασφάλεια 20.000 τουρίστες «μια επιχείρηση που στη χώρα μας λοιδορήθηκε, λυπάμαι», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Σήμερα η Ρόδος ανακάμπτει, η Αλεξανδρούπολη θα γιατρέψει τις πληγές της, όπως τις γιάτρεψε η Εύβοια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι ικανές να σταματήσουν φωτιές, που αποκτούν τη δική τους δυναμική», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι κάποιοι δήμοι κάνουν δουλειά και σημείωσε ότι οι έλεγχοι του κράτους θα ελεγχθούν και θα αξιοποιηθούν. «Όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση τους δείκτες για το πόσο συνεπείς είναι. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. «Ακέφαλες, χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση ήταν οι δασικές υπηρεσίες», είπε και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας θα παραλάβει τα επόμενα χρόνια τα νέα Canadair. «Ένα πεδίο που μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι είναι αυτό για να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι 100 drones θα κάνουν έρευνες.
Στη συνέχεια τόνισε: «Οι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους; Δεν θα υπεκφύγω. Άλλοι την έκαναν και άλλοι όχι. Υπάρχουν δήμοι υποδειγματικοί με δίκτυα, δεξαμενές, drones. Για παράδειγμα δήμοι που έχουν αναπτύξει συνδέσμους στον Υμηττό ή Πεντέλη τα έχουν κάνει. Υπάρχουν και άλλοι που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και ανέχονται παράνομες χωματερές ή αυθαιρεσίες δημοτών. Θα κριθούν και από την κυβέρνηση αλλά και από τους πολίτες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν κρίνω τους αυτοδιοικητικούς από το χρώμα αλλά από την δουλειά. Θα αξιολογηθούν όλοι και η πόροι θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση με βάση συγκεκριμένους δείκτες που θα καθορίζουν πόσο συνεπείς είναι στο περιβάλλον και τους δημότες τους».
Αναφερόμενος στην επικοινωνία του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι πόροι θα διατεθούν στη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά και στο δάσος της Δαδιάς. «Θα βοηθήσουμε όσους συμπολίτες μας έχασαν τα σπίτια τους από τη φωτιά, θα βοηθήσουμε τους αγρότες, θα κάνουμε αναστολές φόρων, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Για τον Έβρο θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Εύβοιας».
Ειδήσεις σήμερα
Νέες ταυτότητες: Σε 2 χρόνια θα είναι άκυρες οι παλιές – Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων
Φωτιά στη Ρόδο: Προστασία για τα πλατώνια που γλίτωσαν