Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από την Κουμουνδούρου, αλλά έκατσε τρεις ημέρες στο εξοχικό του στο Σούνιο, όπου στο πρόγραμμά του είχε καθημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και συναντήσεις. Σαφώς μίλησε με τους δικούς του, αλλά όχι μόνο. Μίλησε με φίλους του εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με δύο – τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες με τους οποίους είχε και έχει συχνή επαφή, έκανε πολλά τηλεφωνήματα. Και τελικά, άλλαξε γνώμη.
Τα όσα υποστήριξε ο Νίκος Μαραντζίδης στο άρθρο του στο news247.gr περί «συνομιλίας του Τσίπρα με την Ιστορία μέσω του ενστίκτου του» είναι συνήθεις υπερβολές στο πλαίσιο της «αγιογραφίας» που πάντα ετοιμάζεται για έναν πολιτικό ηγέτη που αποχωρεί. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουν οι άλλοι, για να διατηρήσουν τον «μύθο» του. Αυτό δεν συμβαδίζει πάντα με τις δικές του προθέσεις.
Ενστικτο
Στην πραγματικότητα, το ένστικτο του Τσίπρα λειτούργησε το βράδυ της Κυριακής των δεύτερων εκλογών, τα όσα ακολούθησαν ήταν αυτά που του άλλαξαν γνώμη. Κάτι που φάνηκε από τις εξελίξεις είναι ότι τελικά στο στενό του επιτελείο δεν υπήρχε κάποιος που να τον επηρέαζε ουσιαστικά. Ο Καρτερός, ο Βαξεβάνης, ο Παππάς του έλεγαν να μείνει. Ο Φλαμπουράρης, ο Καλπαδάκης και σύμφωνα με πληροφορίες που δεν μπορούν να διασταυρωθούν η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα και τα αδέλφια του, του έλεγαν να φύγει. Να ησυχάσει. Τουλάχιστον για ένα διάστημα…
Από το ίδιο λεπτό της δήλωσης της παραίτησής του, άρχισαν να εξυφαίνονται σενάρια για το μέλλον του Τσίπρα. Θα φύγει εντελώς; Θα φύγει για λίγο; Πότε θα επιστρέψει; Εκανε κίνηση τακτικής; Μπούχτισε με την εσωκομματική κριτική και όπως έγραψε και ο Ελύτης είπε στους συντρόφους του «Εγώ φεύγω, εσείς να δούμε τώρα;». Ο Νίκος Μαραντζίδης που ήταν ο άνθρωπος που πέρασε τις περισσότερες ώρες με τον Αλέξη Τσίπρα στο διάστημα από τις πρώτες εκλογές στις δεύτερες, έγραψε επίσης, ανάμεσα σε άλλα: «Μια συμβουλή μόνο: ας μη βιαστούν να βάλουν όλες τις λέξεις τους σε αυτόν τον αποχαιρετισμό, σε αυτόν τον πολιτικό επικήδειο, ας κρατήσουν και μερικές στην άκρη. Μπορεί -ποιος ξέρει- μια μέρα να χρειαστεί να ξαναγράψουν κάτι παρόμοιο για τον Αλέξη. Ας μην ειπωθούν όλα τώρα!».
Οι δικοί του λένε ότι παραιτήθηκε μεν, αλλά υποστηρίζουν το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα -το οποίο στην πραγματικότητα έχει απολέσει αλλά είναι δύσκολο για εκείνους να δεχθούν την πραγματικότητα- δεν έχει κλείσει.
Καταρχάς πρέπει να δεχθούμε ότι η φιλολογία που υπάρχει ήδη, από την πρώτη ώρα, για το τι θα κάνει ο Τσίπρας και τι κρύβει πίσω από την απόφασή του, υπάρχει επειδή ο περισσότερος κόσμος τον έχει καταγεγραμμένο ως μέγα τακτικιστή και δυσκολεύεται να τον πιστέψει. Ακόμα και όταν παραιτείται μόνος και δημοσίως…
Στα ερωτήματα που ήδη υπάρχουν για τον Τσίπρα, αν θα παραμείνει ως απλός βουλευτής, αν το σχέδιό του είναι να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ όταν οι «δελφίνοι» θα έχουν αποτύχει ή αν θα ιδρύσει, δικό του κόμμα όταν κρίνει ότι η ώρα είναι κατάλληλη, δεν υπάρχει ακόμα απάντηση.
Ο άνθρωποί του όμως επιμένουν ότι τις τρεις ημέρες που ήταν στο Σούνιο, δεν έπαιρνε μόνο τις αποφάσεις του, αλλά έκανε και το σχεδιασμό του. Με χρονοδιάγραμμα, τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. «Δεν είπε “αποσύρομαι”. Είπε “παραμερίζω”» λένε και ξαναλένε, για να ενισχύσουν το επιχείρημά τους ότι ο Τσίπρας έφυγε για να καταστήσει τον εαυτό του απαραίτητο και να επιστρέψει.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ
Ο τρόμος για κατάρρευση στις αυτοδιοικητικές και οι ευρωκάλπες
Οι ίδιοι λένε ότι με ενδιάμεσο σταθμό τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο Τσίπρας θα περιμένει να δει αν στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον νέο ή τη νέα πρόεδρό του θα καταφέρει να συγκρατήσει δυνάμεις (σ.σ. παραδοσιακά στις ευρωεκλογές αποδυναμώνεται το κυβερνών κόμμα και ενισχύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ή θα οδηγηθεί σε νέα κατηφόρα. Ηδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, τόσο στην περιφέρεια όσο και στις νομαρχιακές της Αττικής υπάρχουν τάσεις φυγής των μεσαίων και μικρών στελεχών.
Είναι οι ίδιοι που σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, έλεγαν «δεν γίνεται να δείξουμε αυτές τις δημοσκοπήσεις στον πρόεδρο» και γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας είπε δημοσίως μετά ότι «δεν είχε ακριβή εικόνα» και έκανε λόγο για «πολλά λάθη στην προεκλογική εκστρατεία».
Είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι χωρίς τον Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι για μήνες σε κατάσταση σοκ και σε περιδίνηση. Οτι ιδίως τα στελέχη που ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα και δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή του Συνασπισμού του 4%, σε πρώτη φάση θα επιλέξουν να ιδιωτεύσουν και στη συνέχεια ή θα είναι σε στάση αναμονής για να δουν τι θα κάνει -αν θα κάνει- ο Τσίπρας ή θα κοιτάξουν πώς θα προσχωρήσουν και πάλι στο ΠΑΣΟΚ που τώρα λέγεται και ΚΙΝ.ΑΛ.
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα δημόσια και απαραίτητα καλά λόγια περί «γενναίας απόφασης» κ.λπ., καταλογίζουν στον κ. Τσίπρα δεύτερες σκέψεις και τάση για… εκδίκηση. Δεν πιστεύουν αυτούς που λένε και γράφουν ότι «o κ. Τσίπρας αγαπά τον ΣΥΡΙΖΑ σαν παιδί του, καθώς είναι δημιούργημά του» και θεωρούν ότι με την αποχώρησή του θέλει να δει τι θα κάνουν τα «βαρίδια», με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι χωρίς τον Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξαϋλωθεί ή και να διαλυθεί!
Είναι οι ίδιοι που διαβεβαιώνουν τους συνομιλητές τους, πως μετά από ένα σύντομο διάστημα σιωπής και ξεκούρασης, ο κ. Τσίπρας θα λειτουργεί μέσα και έξω από τη Βουλή «σαν Τσίπρας». Τι σημαίνει αυτό; Μένει να φανεί, αλλά αυτό φαντάζει περισσότερο σαν απειλή στον νέο ή τη νέα πρόεδρο και λιγότερο σαν διάθεση στήριξης…
«ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ» ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΣ
Τα σενάρια «τσιπρικών» και «Ομπρέλας»
Στις επόμενες ημέρες το παρασκήνιο θα «βράζει». Οι υποψήφιοι αρχηγοί θα σχεδιάζουν τις κινήσεις τους, παράλληλα με τη δημοσίευση (σε χαρτί, ήχο ή εικόνα) ρεπορτάζ όπου στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λόγο να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που έφυγε ο Τσίπρας…
Στο σενάριο που λίγοι, εξαιρετικά λίγοι, δίνουν πιθανότητες είναι ο κ. Τσίπρας να εννοεί τα όσα είπε και από εδώ και στο εξής να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ως απλός βουλευτής, ως εγγυητής της ενότητας κ.λπ. Περισσότεροι πιστεύουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί σε έκρυθμη εσωτερική κατάσταση, τότε ο κ. Τσίπρας θα επανέλθει με πολύ συγκεκριμένους όρους και προθέσεις, μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε 100% προσωποπαγές κόμμα.
Δεν αποκλείουν, βεβαίως, ο κ. Τσίπρας να έχει κλείσει οριστικά το σενάριο επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ και αν όντως επιβεβαιωθεί η απίσχναση ή η διάλυση, να καλέσει αυτούς που θέλει σε ένα νέο κόμμα.
Υπάρχει και το σενάριο που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκει το βήμα του με τον νέο ή τη νέα πρόεδρο και να σταθεροποιείται, εκεί στο 18% με 20%, οπότε τα σενάρια επιστροφής του κ. Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και τα σενάρια που τον θέλουν να κάνει δικό του κόμμα μετά τις ευρωεκλογές, δυσκολεύουν. Οι «προεδρικοί» εκτιμούν ότι το 17,8% ανήκει στον Τσίπρα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και το πλέον πιθανό είναι να οδεύουμε στην μετά-ΣΥΡΙΖΑ περίοδο για τον Τσίπρα.
Αντιθέτως, στην «Ομπρέλα» θεωρούν ότι ο πυρήνας της σημερινής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που έχουν μείνει στο κόμμα και εκτιμούν ότι το προστιθέμενο πολιτικό κεφάλαιο από το 18% ως την περιοχή του 30% ήταν κεφάλαιο του Τσίπρα που χάθηκε. Γι’ αυτούς, οδεύουμε στη μετά Τσίπρα εποχή, για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίσιμο ερώτημα
Σε αυτή τη φάση, μείζον ερώτημα για την επόμενη ημέρα τόσο του Τσίπρα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ποια απάντηση θα επικρατήσει στο ερώτημα ποιος έχασε τις εκλογές, ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι πρώτοι λένε ότι υπάρχει Τσίπρας και δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και οι δεύτεροι ότι υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι Τσίπρας.
Οι «προεδρικοί» λένε ότι έχασαν τα «βαρίδια» και όχι ο Τσίπρας, αλλά στην «Ομπρέλα» υποστηρίζουν ότι οι εκλογές κρίθηκαν κυρίως στην αναμέτρηση Μητσοτάκη – Τσίπρα, όπου ο τέως πρόεδρος και ιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχασε κατά κράτος, για δεύτερη φορά μετά το 2019.
Το χάσμα ανάμεσα στον πρόεδρο και το κόμμα είναι χαώδες και υπό αυτήν την οπτική, το σενάριο επιστροφής του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται αδύναμο, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα.
Εφόσον στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ -όπως αναμένεται- είναι θέμα χρόνου να μπει στο τραπέζι ζήτημα για νέο πολιτικό φορέα με την προσωπική σφραγίδα του Τσίπρα. Ο Τσίπρας, λένε οι υποστηρικτές του, δεν είναι Λαφαζάνης για να εξαφανιστεί, μετά την παραίτησή του. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Που είναι βέβαιοι ότι ο Τσίπρας τελείωσε πολιτικά με την παραίτησή του. Και ότι στο μέλλον, ακόμα και αν θελήσει να παρέμβει ή να πρωταγωνιστήσει ξανά, θα είναι οι συνθήκες τόσο διαφορετικές, που δεν θα τα καταφέρει.
Ψάχνουν συνέδρους, ψηφοφόρους και χρόνο εκλογής νέου προέδρου
Την απάντηση στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε σε προεκλογική του συνέντευξη, αν υπάρχει «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο», αν δηλαδή υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα, θα κληθούν να δώσουν πλέον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοστατούντες εκείνους που θα βγουν μπροστά για να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος.
Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κλίμα απογοήτευσης. Είναι πλέον πάρα πολλοί, ακόμα και υψηλά ιστάμενα στελέχη, όχι μόνο μεσαία και χαμηλά, που φοβούνται ότι χωρίς Τσίπρα η περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και η άμεση καταγραφή της στις δημοσκοπήσεις είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Και σε αυτό το κλίμα, ναι μεν όλοι μιλούν για την ανάγκη να σταλεί ένα σήμα ενότητας του χώρου, ακόμα και από τον ίδιο τον Τσίπρα, αλλά είναι πολλοί λίγοι που σήμερα σκέπτονται θετικά και αισιόδοξα.
Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας -οι πληροφορίες λένε ότι ως την εκλογή νέου αρχηγού, ο κ. Τσίπρας θα μετέχει κανονικά σε όλες τις συνεδριάσεις που θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να γίνουν γνωστά:
» Πρώτον, το αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος, όπως προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του. Με δεδομένο ότι ο ίδιος εκλέχθηκε από τα 170.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2022, αυτό πρέπει να επαναληφθεί, το λέει και το καταστατικό. Ωστόσο είναι πολύ έντονος ο προβληματισμός που υπάρχει για το αν μέσα στον Σεπτέμβριο (17 ή 24 όπως έχει αφήνει να διαρρεύσει η Κουμουνδούρου) ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, χωρίς τον Τσίπρα υποψήφιο, να μαζέψει έναν αριθμό μελών που θα σταθεί με αξιοπρέπεια δίπλα στα 170.000 μέλη του Μαΐου του 2022. Η απόφαση δεν είναι εύκολη, όταν εκφράζονται φόβοι πως ούτε συνέδριο δεν μπορεί να κάνει άμεσα η Κουμουνδούρου, καθώς πολλοί σύνεδροι μετά την παραίτηση Τσίπρα έχουν ήδη φύγει από το κόμμα.
» Δεύτερον, το είδος του Συνεδρίου, δηλαδή αν θα είναι διαρκές (που σημαίνει με τους ίδιους συνέδρους) ή έκτακτο, πότε αυτό θα διεξαχθεί και με ποιους όρους. «Προεδρικοί» και «Ομπρέλα» πιστεύουν ότι αν θα αποφασιστεί συνέδριο μέσα στο καλοκαίρι, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει απαρτία, κάτι που όλοι θέλουν να αποφύγουν. Την ίδια στιγμή όμως, με την κυβέρνηση να έχει ήδη αποκτήσει βηματισμό και τις αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο, όλοι λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
» Τρίτον, η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος. Η ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένεται αύριο μετά την ορκωμοσία, καθώς ούτε για αυτό υπάρχει χρόνος. Ο νέος ή η νέα πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (εκτιμάται ότι θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη, ακόμα και αν η «Ομπρέλα» θελήσει να ξεκινήσει την αναμέτρηση από αυτήν την ψηφοφορία οπότε και θα προτείνει άλλον υποψήφιο) θα είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ο χρόνος προετοιμασίας είναι ελάχιστος.
» Τέταρτον, η ανάδειξη, μέσα από την Κεντρική Επιτροπή, της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία θα αποφασίσει για τα πάντα. Από τον ορισμό των επιτροπών μέχρι και για θέματα διαδικασίας, που σε αυτήν τη δύσκολη φάση καθίστανται θέματα ουσίας, όπως π.χ. το χρόνο και το είδος του συνεδρίου.
» Πέμπτον, η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ως τις 30 Αυγούστου οι συνδυασμοί, άρα και οι υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί.
ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ «ΞΥΛΟ» ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΡΗΓΑ
Ενταση ανάμεσα σε «προεδρικούς»
Λέγεται ότι το «ξύλο» που έπεσε ανάμεσα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο (σ.σ. ο οποίος έστειλε επιστολή παραίτησης αλλά μετά την πήρε πίσω) και τον Παναγιώτη Ρήγα, είναι για πολλούς ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , στη μετά Τσίπρα εποχή, θα εισέλθει σε μεγάλη περίοδο έντονης εσωτερικής σύγκρουσης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, άλλοι όμως πιστεύουν ότι αφενός δεν υπάρχει χρόνος για καβγάδες, αφετέρου αν επικρατήσει κλίμα έντασης αυτό θα σημάνει καταστροφή αφού ήδη η διπλή, συντριπτική ήττα έχει απογοητεύσει την πλειονότητα στελεχών, μελών και ψηφοφόρων. Και ότι αν στα πρώτα βήματα μετά την παραίτηση Τσίπρα δεν επικρατήσει η ενότητα (στην «Ομπρέλα» δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί, ανάμεσα στους «Προεδρικούς» υπάρχει μεγάλη διάθεση για σύγκρουση), τότε τα πράγματα πριν ή κατά το συνέδριο θα ξεφύγουν.
Φοβίζει ο διχασμός
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη που προορίζονται για διεκδικητές της ηγεσίας ή υπολογίζεται ότι θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης στη μετά Τσίπρα περίοδο, ενδεχομένως να κάνουν πίσω, αν δουν ότι επικρατεί διχασμός και συγκρουσιακό κλίμα και όχι ενωτικό. Κάποιοι εξ αυτών των στελεχών που σκέπτονται να διεκδικήσουν την αρχηγία, σκέπτονται να καλέσουν τον Τσίπρα να κάνει έκκληση ενότητας, αν δουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε άλλη κατεύθυνση.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να δοθεί χρόνος τελικά στα «μπάνια του λαού» και ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει μετά τις 20 Αυγούστου στις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού και νέας Κεντρικής Επιτροπής. «Δεν γίνεται να συγκαλέσουμε συνέδριο Ιούλιο ή αρχές Αυγούστου» έλεγε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ
Οι πρώην υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και η Ρένα Δούρου, εμφανίζονται σήμερα ως οι πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας, είναι όμως ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν στέρεα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν στην υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα, αλλά επειδή δεν είναι βουλευτής τον κατατάσσουν στη δεύτερη γραμμή.
Εμπειρα στελέχη θεωρούν ότι η κατάληξη σε ένα δίδυμο υποψηφίων και όχι σε πολλούς υποψήφιους θα έκανε καλό στο κόμμα σε αυτή τη φάση, αλλά με δεδομένο ότι οι «προεδρικοί» έχουν το κουμάντο και στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και στα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αποφασιστεί αυτό που βολεύει τον κ. Τσίπρα. Την υστεροφημία του, αλλά και την επιθυμία του να ελέγξει την επόμενη ημέρα.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΠΑΣΟΚ κλείνει την «πόρτα» σε συνεργασίες
Αρκετές συζητήσεις προκάλεσε η παραίτηση Τσίπρα στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί να τηρηθούν αποστάσεις.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι κάθετα και οριστικά αρνητική σε οποιοδήποτε σενάριο διαλόγου ή συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τώρα που έφυγε ο Τσίπρας» όπως έγραψε και η Αννα Διαμαντοπούλου. Και τώρα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Δεν αποκλείει μεν, τη συνεργασία σε δήμους χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό βάρος εφόσον προέρχεται από πρόταση της τοπικής κοινωνίας, αλλά τόσο στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας όσο και στους μεγάλους δήμους το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα κατεβάσει δικούς του συνδυασμούς.
Ο περαιτέρω διεμβολισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί στρατηγικό στόχο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και πρέπει να τονιστεί ότι μετά τη διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφωνίες που υπήρχαν έναντι αυτής της γραμμής έχουν εξασθενίσει αρκετά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκει υποψήφιους να βάλει στις δημοτικές και τις περιφερειακές. Δεν έχουμε κανένα λόγο να δώσουμε χείρα βοηθείας» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, αναδεικνύοντας ως ενδεικτική γενικότερου κλίματος στην κοινωνία, την απόφαση του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, η υποψηφιότητα του οποίου είχε ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα για τον ΔΑήμο Αθηναίων, να γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, παρά το ότι το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών τους «προσγείωσε», θεωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση προνομιακό χώρο. Κάνοντας τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν ότι με τις κατάλληλες κινήσεις, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορούν να αποκτήσουν εικόνα και αέρα δεύτερου κόμματος.
Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο, θεωρούν βέβαιο ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. που συμφωνούν με την κ. Διαμαντοπούλου που είπε ότι τώρα που έφυγε ο Τσίπρας πρέπει να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου. Και προετοιμάζονται έτσι ώστε να απορρίψουν με σαφήνεια και χωρίς κραδασμούς νέα «επίθεση φιλίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θεωρούν δεδομένη.
«Παλεύουμε για να πείσουμε ότι είμαστε η κύρια δύναμη του προοδευτικού χώρου, το κόμμα που θα σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και κατόπιν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024 είναι δύο σημαντικοί σταθμοί σε αυτήν μας την προσπάθεια. Δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε χώρο για λάθος μηνύματα» λένε στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη.
Παρόλα αυτά, πρέπει να επισημανθεί πως δεν απορρίπτονται με τον ίδιο τρόπο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνεννόηση εντός της Βουλής, καθώς ως «κουτσή» αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τους βουλευτές να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ή να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Αν κρίνουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση, θα το κάνουμε» λένε, εκτιμώντας ότι έτσι θα αναγνωριστεί από την ελληνική κοινή γνώμη η ενίσχυση του δικού τους ρόλου και όχι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδήσεις σήμερα