«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης», τόνισε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος «χάραξε» τη «γραμμή» με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν: «Μπορούμε, όμως, να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».
Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αννα-Μαρία Μπούρα, ενώ από τουρκικής ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου,
Στην παρέμβασή του χθες στην πρώτη συνεδρία της ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη νότια γειτονία.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μία πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν, καθώς και με τον Γερμανό καγκελάριο, Ο. Σολτς.
Θετική η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – ΗΠΑ
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Θετική χαρακτήριζαν κυβερνητικές πηγές την επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν και τη συμφωνία Μπάιντεν – Ερντογάν για τα F-16.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών τύπου F-16. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι όροι να μην απειλείται με τη χρήση τους η ελληνική κυριαρχία με παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.
Αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν έγινε τυχαία, αλλά λόγω της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα προηγούμενα 4 χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να προχωρήσει σε μεταφορά των F-16 στην Τουρκία, «σε διαβούλευση με το Κογκρέσο», ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, υποστήριξε ότι έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, όσον αφορά στη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα. Οπως τόνισε στις δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά στην πώληση των συγκεκριμένων μαχητικών στην Τουρκία.
Προς Ράμα: Αμεση απελευθέρωση Μπελέρη
Σε υψηλούς τόνους από την ελληνική πλευρά έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, στο Βίλνιους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, έθεσε το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.
Ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το θέμα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα Κράτους Δικαίου στην Αλβανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στο τραπέζι και την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία εξέφραζε τη «βαθιά ανησυχία για τη σύλληψη του εκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του, που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος».