Η κ. Αχτσιόγλου, η οποία από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση προβάλλει ως φαβορί, θα καταθέσει τη δική της πολιτική πλατφόρμα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν της κίνησης «6+6» στην οποία ανήκει, θα στηριχθεί από πολλά στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά και από αρκετά στελέχη των «προεδρικών». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή προετοιμάζεται εδώ και καιρό με βασικό στόχο η υποψηφιότητά της να είναι πολυτασική και όχι μονοτασική, λέγεται ότι και η πολιτική πλατφόρμα θα αποτελεί προϊόν σύνθεσης θέσεων.
Επίσης αναφέρουν ότι την υποψηφιότητά της στηρίζει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, του οποίου το όνομα «έπαιξε» για υποψήφιος όταν έκανε δήλωση στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, αλλά ο ίδιος με δήλωσή του διέψευσε τις φήμες που τον ήθελαν να καταθέτει υποψηφιότητα.
Η κίνηση της κ. Αχτσιόγλου είναι βέβαιο ότι πιέζει και τους άλλους ενδιαφερομένους, και είναι πολύ πιθανό έως την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε ανακοινώσεις από ακόμα έναν ή δύο υποψηφίους. Χαρακτηριστικό της συζήτησης που προκάλεσε η κίνηση της κ. Αχτσιόγλου να βγει μπροστά πρώτη είναι η εκτίμηση κάποιων «προεδρικών» που θα στηρίξουν Νίκο Παππά ή Παύλο Πολάκη ότι η Εφη Αχτσιόγλου βιάστηκε, καθώς η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τη μετάθεση της εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο…
Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι μόλις έγινε γνωστό ότι σήμερα η κ. Αχτσιόγλου θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της, άρχισαν οι… διαρροές ότι ετοιμάζεται ο Νίκος Παππάς, αλλά και ότι ο Παύλος Πολάκης δέχεται ισχυρές πιέσεις να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι φέρεται να είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι το Σαββατοκύριακο οι «προεδρικοί» θα καταφέρουν να περάσουν την πρότασή τους για εκλογή αρχηγού τον Νοέμβριο ή τουλάχιστον αργότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Είναι επίσης βέβαιο ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου βάζει δύσκολα στην «Ομπρέλα», η οποία έχει πάρει απόφαση να στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο -ο οποίος θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του την Παρασκευή- στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο γύρο να στηρίξουν Αχτσιόγλου, αλλά τώρα πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρέπει από την αρχή να στηρίξουν Αχτσιόγλου, για να δώσουν δυναμική στην υποψηφιότητά της απέναντι στον υποψήφιο ή τους υποψηφίους των «προεδρικών».
Οπως όλα δείχνουν, αύριο η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά, ώστε να καταθέσει εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, ανεξάρτητα με τις άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν, θα συζητηθούν και θα τεθούν προς ψήφιση. Πληροφορίες λένε ότι η εισήγηση δεν θα αλλάξει ως προς το σκέλος του Συνεδρίου, το οποίο θα προτείνεται να είναι διαρκές και να γίνει τέλος Αυγούστου, αλλά ως προς το χρόνο εκλογής του νέου προέδρου, όπου αναμένεται μία παράταση μερικών ημερών σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για 3 και 10 Σεπτεμβρίου.
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ Π. ΠΑΠΠΑ
«Ναι» σε μη κρατικά ΑΕΙ
Σε αυτό το κλίμα αναταραχής, υπέρ της ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και της έναρξης του διαλόγου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 τάχθηκε δημόσια χθες ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, με δηλώσεις που έκανε στο ρ/σ ΣΚΑΪ. «Είναι μια συζήτηση την οποία πρέπει να κάνει, κατά τη γνώμη μου, και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πραγματικότητας. Είμαστε οι μόνοι ίσως, ή από τις λίγες δυτικές χώρες, που δεν έχουν πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας πάντως τη στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων.
ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
«Κολλημένος» ο ΣΥΡΙΖΑ, θετικό το ΠΑΣΟΚ
Εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην άρνησή του να αρθούν τα εμπόδια στην ψήφο των αποδήμων, ενώ το ΠΑΣΟΚ στέκεται θετικά επί της αρχής, ζητώντας διευκρινίσεις από την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως.
Προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι ίδια με την πρόταση του 2019, ενώ προσπαθεί να βάλει στη συζήτηση και άλλα θέματα όπως η μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους λόγω εργασίας σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους κ.λπ.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηρίξει τις νέες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των εκλογέων εξωτερικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη, η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στη νομοθετική της παρέμβαση και όλες τις δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του προηγούμενου αποτυχημένου νόμου της. Δηλαδή να επικαιροποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, να διευκολύνεται η εγγραφή των πολιτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να εγγυηθούμε την εύκολη πρόσβασή τους στις κάλπες.