Eτσι εξηγείται το πώς τα στελέχη της «Ομπρέλας», τα περισσότερα από τα οποία αποφεύγουν τον Πολάκη ακόμα και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, πίεσαν για την επιστροφή του, τη στιγμή που οι μισοί «προεδρικοί» τον παρακαλούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να κάνει πίσω και να μην είναι υποψήφιος, για να μην «τσαλακωθεί» προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Το παρασκήνιο που προηγήθηκε ήταν έντονο και… βρόμικο και καμία σχέση δεν έχει με συγγνώμες, μετάνοιες, μεγάλη καρδιά του αρχηγού και άλλα τέτοια… γλυκερά.
Είναι εξακριβωμένο ότι ο κ. Τσίπρας, αρχικά επηρεασμένος από «πασοκογενείς», τον νέο του σύμβουλο Δημήτρη Μαύρο, αλλά και πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, πήρε την απόφαση για αποκλεισμό του Πολάκη από τα ψηφοδέλτια, μετά την ανάρτηση με την οποία ο «αψύς Σφακιανός» ακύρωνε όλη τη συνέντευξη του προέδρου στο Πρώτο Θέμα. Είχε συναποφασιστεί με τους συμβούλους και η ανάρτηση με το κολύμπι στα καθαρά νερά του Σουνίου μέσα στον χειμώνα, που «καθαρίζει» το μυαλό, παίρνει τις σωστές αποφάσεις κ.λπ. Το επιχείρημα που είχε πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να «κόψει» από τα ψηφοδέλτια τον άλλο του εαυτό ήταν πως αν δεν το έκανε, θα έχανε το κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά όμως, άρχισαν τα (πολύ) δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα.
Κέρδη και ζημιές
Οι πρώτες μετρήσεις για τα κέρδη και τις ζημίες της απόφασης δεν ήταν καλές. Ο Τσίπρας δεν έπαιρνε από το κέντρο παρά το ότι είχε διώξει τον Πολάκη, καθώς οι πολίτες που κινούνται στο κέντρο και την κεντροαριστερά που στόχευε, τους θεωρούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Επιπροσθέτως, οι μετρήσεις έδειχναν ότι με την αποπομπή Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε από τα αριστερά του και ανέβαινε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Τη δεύτερη εβδομάδα, η Κουμουνδούρου ζήτησε από τις δύο εταιρίες δημοσκοπήσεων με τις οποίες συνεργάζεται εν όψει των εκλογών, να ρωτήσουν τους πολίτες υποθετικά για το πώς θα έβλεπαν ένα κόμμα υπό τον Πολάκη. Τα αποτελέσματα ήταν επικίνδυνα για τον κ. Τσίπρα καθώς οι απαντήσεις έδιναν σε ένα νέο κόμμα υπό τον Πολάκη ένα ποσοστό κοντά στο 3%. Τότε, σύμφωνα με τις περιγραφές, ο πρώτος που άλλαξε γνώμη ήταν ο Δημήτρης Μαύρος, που είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα επιστροφής του Πολάκη στα ψηφοδέλτια και στο προεκλογικό κάδρο.
Τη δουλειά την ανέλαβαν έμπιστα πρόσωπα. Λέγεται ότι ο Μιχάλης Καλογήρου και ο Θανάσης Καρτερός ανέλαβαν την πρωτοβουλία να μιλήσουν με τον Παύλο Πολάκη. Να συμφωνήσουν αρχικά και στη συνέχεια να βρουν από κοινού και τον τρόπο. Λέγεται ακόμα ότι ο ίδιος δεν ήταν αρνητικός, ήθελε να επιστρέψει στο επίκεντρο, αλλά με αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε το κόμμα. Εκανε πίσω σε δύο πράγματα. Να μην είναι υποψήφιος ο κολλητός του Χαιρετάκης και να ζητήσει συγγνώμη από τον Τσίπρα. Δεν του ζητήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους δημοσιογράφους και τους ανθρώπους που εξέθεσε με την ανάρτησή του. Του ζητήθηκε όμως να μην είναι τόσο ενεργός στα social media. Του ζητήθηκε να γράφει πολιτικά και όχι προσωπικά. Για παράδειγμα, ο ίδιος ο Πολάκης έχει την αίσθηση ότι η απάντησή του στον Νίκο Χατζηνικολάου αμέσως μετά την επιστροφή του, ήταν πολιτική και όχι προσωπική…
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν όντως του ζητήθηκε και αν εκείνος δέχθηκε ή όχι, να μην είναι υποψήφιος στα Χανιά, για να εκλεγεί ο Γιώργος Σταθάκης. Και να είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά, ώστε να μην έχει ο Τσίπρας στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα τον Θοδωρή Δρίτσα.
Το ρίσκο και το deal για την επόμενη μέρα
Μετά την κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα, όλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ομονοούσαν ότι μετά τη συμμετοχή του Νίκου Παππά στα ψηφοδέλτια, με τη συμμετοχή και του Παύλου Πολάκη και γυρίζοντας πίσω την αρχική του απόφαση, ο Αλέξης Τσίπρας έπαιρνε άλλο ένα μεγάλο ρίσκο.
Ολοι επίσης συμφωνούν ότι με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει να δώσει τέλος στη στροφή προς το κέντρο και τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, καθώς ο Πολάκης είναι για πολλούς κορυφαίος λόγος ή άλλοθι ώστε να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ελπίζουν ότι με την επιστροφή Πολάκη θα μαζέψουν τις διαρροές προς τα αριστερά τους και το ΜέΡΑ25 αλλά και θα προσεγγίσουν με περισσότερες πιθανότητες την αντισυστημική ψήφο των νέων, που φαίνεται ότι αναμένεται αυξημένη.
Κυρίως όμως είναι ανακουφισμένοι επειδή απέτρεψαν το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας του, να παλέψει να κρατήσει τη θέση του αρχηγού με τον Πολάκη απέναντι. Λέγεται ότι στη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε συζητήθηκε και αυτό. Oτι δηλαδή αν στον ΣΥΡΙΖΑ τεθεί θέμα αρχηγού μετά τις εκλογές, ο Παύλος Πολάκης θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και την ειλημμένη απόφασή του να ξαναστήσει κάλπες σε όλη την Ελλάδα για να τον ξαναψηφίσει η κομματική βάση και όχι «ένα κλειστό συνέδριο», όπως είπε στο MEGA.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια δεν έγινε για πολιτικούς λόγους. Αλλά έγινε με όρους αλληλοεκβιασμών επειδή, όπως λένε, πολλά έκαναν οι δυο τους κατά την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα πιο πολλά ξέρει ο ένας για τον άλλον. Και με τους ίδιους όρους, λένε, μπήκε τελικά στα ψηφοδέλτια ο Νίκος Παππάς.