Ο προβληματισμός για την αδυναμία του κομματικού οργανισμού μετά τη διπλή εκλογική συντριβή Μαΐου και Ιουνίου να διεξαγάγει εκλογή αρχηγού από τη βάση στις αρχές Σεπτεμβρίου με αξιοπρεπή συμμετοχή μελών -για τον οποίο έγραψε έγκαιρα ο «Ελεύθερος Τύπος»- γίνεται μείζον και κεντρικό ζήτημα.
Στην αρχή κάποιοι έλεγαν ότι, αν είναι η εκλογή αρχηγού να γίνει νωρίς, τότε πρέπει να γίνει από το Συνέδριο, αλλά όχι από τη βάση. Κατόπιν, έπεσε η πρόταση η εκλογή αρχηγού να γίνει κανονικά από τη βάση και να ψηφίσουν τα μέλη για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οπως επιμένουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δύο βασικές τάσεις των «προεδρικών», η «Κίνηση Μελών» και η «ΡΕΝΕ», αναμένεται να εισηγηθούν σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία την αναβολή των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου, ενώ έχουν αποφασίσει, ακόμα και αν δεν υπάρξει νέα απόφαση από την Πολιτική Γραμματεία, να θέσουν την πρόταση προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, όπου οι «προεδρικοί», αν και διασπασμένοι, θεωρούν πως συνεχίζουν να έχουν την πλειοψηφία.
Η απόφαση ελήφθη στην «Κίνηση Μελών», στην τηλεδιάσκεψη που έκαναν περίπου 50 στελέχη με επικεφαλής τον κ. Νίκο Παππά, ενώ αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η «ΡΕΝΕ», μέλος της οποίας είναι και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο πρώτος που είχε διαφωνήσει δημοσίως με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογή αρχηγού από τα μέλη στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου.
Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία από «Κίνηση Μελών» και «ΡΕΝΕ» και περιλαμβάνει τη σύγκληση κανονικού Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο θα απαντήσει στο ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε» και θα εκλέξει και τον νέο πρόεδρο, ενώ μία παραλλαγή της ίδιας πρότασης θα είναι σύγκληση κανονικού Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά εκλογή νέου αρχηγού από τα μέλη του κόμματος και όχι από το Συνέδριο στο τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024.
Στην πρόταση αυτή είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν τόσο η «Ομπρέλα» όσο και η τάση «6+6» (σ.σ.: των Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου), που ήδη προωθεί και προετοιμάζει την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου.
Βουλή: Μια διμοιρία οι ανεξάρτητοι βουλευτές - «Πρωταθλητής» ο ΣΥΡΙΖΑ
Τόσο η «Ομπρέλα» όσο και η «6+6» επιμένουν στη διαδικασία της σύγκλησης του Διαρκούς Συνεδρίου εντός του Αυγούστου και την εκλογή του νέου προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου, και εφόσον οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο και χρειαστεί δεύτερη Κυριακή, τότε η τελική ψηφοφορία να γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου.
Αν η Πολιτική Γραμματεία δεν καταφέρει να καταλήξει σε μία απόφαση, θα κατεβάσει προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή και τις δύο διαφορετικές προτάσεις (σ.σ.: ή όποιες άλλες υπάρξουν) ώστε να ληφθούν εκεί οι οριστικές αποφάσεις. Εκεί όμως θεωρείται από τους περισσοτέρους ότι οι «προεδρικοί» έχουν ακόμα την πλειοψηφία. Ισως όχι τόσο άνετη όσο επί Τσίπρα, αλλά ακόμα την έχουν.
ΣΥΡΙΖΑ: Εχουν «κλειδώσει» 4 υποψηφιότητες
Σε αυτό το κλίμα, το παρασκήνιο γύρω από τους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα εντείνεται. Η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Παππάς θεωρούνται βέβαιοι υποψήφιοι με την κ. Αχτσιόγλου να αποτελεί ισχυρό φαβορί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υποψηφιότητά της προκαλεί μετακινήσεις μεταξύ των τάσεων και είναι αληθές ότι και η ίδια θέλει να διασφαλίσει πως η στήριξή της θα είναι διατασική και όχι μονοτασική. Φέρονται να στηρίζουν την υποψηφιότητά της, εκτός από την τάση «6+6», αρκετά στελέχη των «προεδρικών» και της νεολαίας που δεν συμπαθούν τον Νίκο Παππά, όπως και αρκετοί «πασοκογενείς», που ναι μεν στηρίζουν την πρόταση για αναβολή των διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά θέλουν νέο πρόσωπο για την ηγεσία και όχι μεταβατικού χαρακτήρα πρόεδρο, δηλαδή αποκλείουν Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Από εκεί και πέρα, τα πράγματα περιπλέκονται.
Στην «Ομπρέλα» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να έχει πάρει την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα, ακόμα και αν στον δεύτερο γύρο παραιτηθεί υπέρ Αχτσιόγλου. Κάποιοι όμως πιέζουν για να στηριχτεί η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου από τον πρώτο γύρο, αν και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί τελικά.
Στην πλευρά των «προεδρικών», η οποία μετά την παραίτηση Τσίπρα δείχνει σημάδια αποσυσπείρωσης και διάσπασης, ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται ως φαβορί και αποφασισμένος να κατέβει υποψήφιος. Την ίδια ώρα όμως και ο Παύλος Πολάκης φαίνεται αποφασισμένος να κατέβει. Χθες, με άρθρο του στο libre.gr, «κατέβασε» και ένα μίνι μανιφέστο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συνεχίσει ως «κυβερνώσα Αριστερά», ενώ σε κάποιο σημείο γράφει: «Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν βλέπουμε απλά “τα τρένα να περνούν”. Προτρέπουμε και στηρίζουμε κεντρικά στελέχη με ευρεία αναγνωρισιμότητα να μπουν στη μάχη των εκλογών του Οκτωβρίου, με στόχο την αναστροφή των τάσεων φυγής μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και της γενικευμένης ματαίωσης και παραίτησης».
Με βέβαιες -όση βεβαιότητα μπορεί να υπάρξει στον μετεκλογικό «χυλό» στον ΣΥΡΙΖΑ- τις υποψηφιότητες Εφης Αχτσιόγλου, Νίκου Παππά, Παύλου Πολάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, μένει να δούμε τι θα γίνει με τους Ρένα Δούρου και Σωκράτη Φάμελλο, αλλά και τον Διονύση Τεμπονέρα, καθώς αν η αρχική διαδικασία αναβληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να εκλέξει τον νέο του αρχηγό μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε από το Συνέδριο είτε από τα μέλη, πολλοί υπολογίζουν ότι θα είναι και εκείνος υποψήφιος.