Στον ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση Κασσελάκη -ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ- να απολύσει τον ξάδελφο του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο Τσίπρα, από το κόμμα, άνοιξε ζήτημα περί προσπάθειας «αποτσιπροποίησης» του κόμματος, την οποία τα στελέχη του επιτελείου του κ. Κασσελάκη δεν αρνούνται.
Βάζουν μπροστά το μείζον ζήτημα των «οριακών οικονομικών» του κόμματος και την ανάγκη εξορθολογισμού τους, αλλά αυτό που εξοργίζει τα στελέχη που έχουν την αναφορά τους στον Αλέξη Τσίπρα είναι -όπως οι ίδιοι λένε- η προσπάθεια ηθικής εξόντωσής τους, καθώς η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «αργομισθίες που δεν μπορεί να συνεχιστούν» και άλλα τέτοια.
Αντίδραση
Ο Γιώργος Τσίπρας αντέδρασε έντονα σε αυτήν την προσπάθεια, είπε χθες ότι «φτύνει στα μούτρα» όποιους λένε τέτοια πράγματα και επιμένει ότι η απομάκρυνσή του από το κόμμα έγινε για πολιτικούς λόγους, όπως και ότι μετά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον εαυτό του, θα ακολουθήσουν και άλλοι, εννοώντας τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Κώστα Ζαχαριάδη και την Κατερίνα Νοτοπούλου.
Την ίδια στιγμή, στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, επιτίθενται πλέον ευθέως κατά του Στέφανου Κασσελάκη, λένε ότι έχει φτιάξει ένα «μονοπρόσωπο κόμμα» και προκαλούν τον κ. Κασσελάκη, στο καταστατικό Συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο, να πει ότι θέλει να καταλύσει τις λειτουργείες του ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει ένα δικό του κόμμα.
Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές ενισχύουν το σενάριο της μαζικής φυγής στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από το καταστατικό Συνέδριο, για να ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. «Εφόσον το αποφασίσει η βάση, βεβαίως, γιατί όχι; Εγώ διαφώνησα και με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν έγινε, και με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη συνέχεια, δηλαδή στην εκλογή προέδρου μέσω μιας απολίτικης διαδικασίας και όχι ενός Συνεδρίου και στη συνέχεια εκλογής προέδρου, και νομίζω ότι τα αποτελέσματα με δικαίωσαν», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.
Υπέρ της συνεργασίας
Ο κ. Σπίρτζης, όπως και όλοι οι υποστηρικτές του κ. Τσίπρα, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, αφού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδιωκόμενη επιστροφή Τσίπρα στα πολιτικά πράγματα. Οταν ρωτήθηκε γι’ αυτό, είπε: «Κατά την άποψή μου, αυτό που προέχει σήμερα δεν είναι ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί (του ενιαίου προοδευτικού χώρου), σήμερα προέχει να συναποφασίσουμε, να λειτουργήσουμε μέσα από έναν δημόσιο διάλογο και μια προσπάθεια για πολιτική σύγκλιση […]. Νομίζω ότι πρακτικές και λογικές που διαιρούν είτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είτε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι στην κατεύθυνση της σύγκλισης».
«Δεν μπορούμε να πάμε σε έναν γάμο τύπου Λας Βέγκας, σήμερα το βράδυ παντρευόμαστε μεθυσμένοι με το ΠΑΣΟΚ και αύριο το πρωί ξυπνάμε παντρεμένοι και διαπιστώνουμε ότι δεν ταιριάζουμε σε τίποτα», απάντησε από την πλευρά του ο Πέτρος Παππάς, θερμός υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη.
Πιέσεις
Στο ΠΑΣΟΚ, η πίεση που ασκείται στον Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής του με εκλογή νέας ηγεσίας το φθινόπωρο είναι περισσότερο έντονη και οργανωμένη. Η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ήταν ένα σοκ για τον αρχηγό και τους λίγους (μόλις έξι στους περίπου εβδομήντα) υποστηρικτές του και όλοι αναμένουν τις αποφάσεις του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που προγραμματίζεται για τις 30 Ιουνίου. Η κυρίαρχη άποψη πάντως είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα ανακοινώσει ο ίδιος τον «οδικό χάρτη» του ΠΑΣΟΚ, με κατάληξη την εκλογή ηγεσίας «το αργότερο έως τον Νοέμβριο».
Το σχέδιο… επιστροφής
Πολλοί θεωρούν ότι μετά την παρουσία του στη διήμερη εκδήλωση του Ιδρύματός του και τις νουθεσίες προς τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ «να κάνουν πολλαπλασιασμό και όχι διαίρεση», ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου μέχρι να πετύχει αυτό που θέλει, να επιστρέψει στην πολιτική ζωή.
Εγινε γνωστό, λοιπόν, ότι ένα σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας περίπου δέκα ημέρες πριν και τόσο στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ γελούσαν όταν το διάβαζαν, είναι έμπνευσης Τσίπρα! Τι λέει αυτό το σχέδιο;
Οτι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και όποιο άλλο κόμμα θέλει να μπει στη συμφωνία θα είναι μέσα σε μία συνομοσπονδία, χωρίς να χρειάζεται να διαλυθεί. Θα συνεχίζει αυτόνομα την πορεία του μέχρι ένα διάστημα πριν από τις εκλογές, όπου τα μέλη και οι φίλοι των κομμάτων που θα μετέχουν στη συμφωνία θα ψηφίσουν όλοι μαζί ένα άλλο πρόσωπο, όχι κάποιον από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στη συνομοσπονδία, και θα το εκλέξουν ως υποψήφιο πρωθυπουργό. Τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια δηλαδή…
Ειδήσεις σήμερα
Νότια Κορέα: Άφιξη στη χώρα αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ για στρατιωτικές ασκήσεις
Ύδρα: Οργισμένοι οι κάτοικοι μετά το ξέσπασμα της φωτιάς από το σκάφος που πετούσε πυροτεχνήματα
Καιρός: To θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς – Πού θα βρέξει;