Ο κ. Τσίπρας φέρεται να τις σκέπτεται, θεωρώντας από τη μία πλευρά ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε μεγάλο θόρυβο εντός και εκτός Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, όμως, του λένε ότι μπορεί και να οδηγούσε σε μείζονα πολιτική κρίση και άμεση προσφυγή στις κάλπες, εξέλιξη που ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι ζητά πρόωρες εκλογές, δεν επιθυμεί, καθώς στοχεύει σε μεγαλύτερη κυβερνητική φθορά.
Οι «σκληροί» της Κουμουνδούρου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανώς πάρει το πάνω χέρι, πιέζουν και για αποχώρηση από τη Βουλή αλλά και για σειρά ανάλογων κινήσεων, θεωρώντας ότι έχουν οριστικά επικρατήσει της μετριοπαθούς πλευράς που παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει ή να αντιδρά.
Πεποίθηση
Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν την υπόθεση των παρακολουθήσεων ως το θέμα που μπορεί να «ρίξει» την κυβέρνηση και επενδύουν όλο τους το πολιτικό κεφάλαιο σε αυτήν. Ο κ. Τσίπρας έχει πειστεί ότι αν πείσει την ελληνική κοινή γνώμη και τις Βρυξέλλες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανατροπής του, όπως επιχείρησε αλλά δεν κατάφερε να κάνει εδώ και τρία χρόνια με άλλα μεγάλα θέματα.
Φέρεται ωστόσο διστακτικός έναντι των εισηγήσεων για αποχώρηση διαρκείας από τη Βουλή έως τις επόμενες εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο όνομα της προάσπισης της δημοκρατίας, φοβούμενος ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να επέστρεφαν μνήμες 2015 για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεργάτες του φέρονται να του έχουν ήδη μεταφέρει να το προτείνει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μόνος σε ένα τέτοιου τύπου διάβημα που σίγουρα θα έχει και διεθνή αντίκτυπο. Το επιχείρημά τους είναι απλό. Αν το συναποφασίσουν Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, το διπλό «χτύπημα» στην κυβέρνηση θα είναι μεγάλο, εντός και εκτός συνόρων, και μη διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Θεωρούν δε ότι είναι κατάλληλο το κλίμα για μία τέτοια πρόταση, καθώς το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για κοινό μέτωπο έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. είναι διαρκές και χωρίς ατζέντα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει προσκαλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποδεχθεί την ατζέντα της εργαλειοποίησης των πάντων και της επίκλησης των έκτακτων συνθηκών που επιτρέπουνι την καταπάτηση αρχών και αξιών, για να ρίξουν από κοινού τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ως φαίνεται -εντός και εκτός εξεταστικής- ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχθεί την πρόσκληση, αν και κάποια κομμάτια του παζλ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμα συμπληρωθεί.
Η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ο εκλογικός νόμος
Στην Κουμουνδούρου φέρονται να έχουν θυμώσει επειδή η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ έχει έρθει πλέον πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εντάσσεται πλήρως στη στρατηγική του και δεν ταυτίζεται. Και πιέζουν ώστε να το καταφέρουν και αυτό.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά το ότι έχουν πλέον ομογενοποιήσει τον αντιπολιτευτικό τους λόγο και πέραν των παρακολουθήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει όλο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ για αμοιβαία συνεργασία και πλήρη ταύτιση.
Το τελευταίο επεισόδιο έχει να κάνει με την πίεση στο παρασκήνιο που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, θεωρώντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον του κ. Τσίπρα να αντιδράσει ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία κίνηση που εκ των πραγμάτων ενισχύει τον δικομματισμό.
Η Κουμουνδούρου δεν είναι πεπεισμένη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει απόφαση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορεί να αντιδράσει και να καταγγείλει ευθέως τα σενάρια που κυκλοφορούν. Γνωρίζει πως αν το πράξει, θα κατηγορηθεί για ηττοπάθεια.
Αγωνία και δυσαρέσκεια
Ετσι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνομιλούν με τη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την αγωνία τους αλλά και τη δυσαρέσκειά τους που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντιδράσει ακόμα στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως εκείνοι θα ήθελαν.
Το σκεπτικό τους είναι απλό. Εφόσον η αντίδραση δεν μπορεί να έρθει από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν θέλει να ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου που αυξάνει το μπόνους στο πρώτο κόμμα -διότι έτσι θα σταλεί μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι δεν μπορεί να είναι πρώτος και λέει άλλα δημοσίως-, πρέπει να αντιδράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Που έχει το καθαρό επιχείρημα ότι ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ενισχύσει τον δικομματισμό και θα αποδυναμώσει τα μικρότερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτός είναι ο λόγος που προβεβλημένοι αρθρογράφοι και δημοσιολόγοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενοι στο ΠΑΣΟΚ, ρωτούν με ένταση γιατί δεν έχει αντιδράσει ακόμα με τον τρόπο που θα έπρεπε.
Γράφουν ότι με τον νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. στην αρχή της θητείας της, ο οποίος με κλιμακωτό τρόπο δίνει μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ως τρίτο κόμμα, καθίστατο βασικός παράγοντας για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Και υποστηρίζουν πως αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ χάνει αυτό το πλεονέκτημα, αλλά δεν κάνει τίποτε για να μην το χάσει.
Αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη
Στη Χαριλάου Τρικούπη από τη μία εκτελούν τον κοινό βηματισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο διάστημα σε όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, από την άλλη έχουν επιφυλάξεις για το πού θα τους οδηγήσει αυτή η ταύτιση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Είναι σαφές πως, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επενδύσει τα πάντα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, είναι όμως και εμφανές ότι πολλοί αισθάνονται άβολα με τον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν ότι υπάρχει συμμαχία αντιπολιτευτικών δυνάμεων κατά της κυβέρνησης, αντιπολιτευτικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη του κόμματος εμφανίζονται πλέον ολοένα και πιο αμήχανα έναντι αυτής της επίθεσης φιλίας από την Κουμουνδούρου, ενώ προσπαθούν να τονίζουν τη γραμμή των ίσων αποστάσεων έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που η κοινή γνώμη έχει αντιληφθεί ότι έχει εγκαταλειφθεί από καιρό. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του έμπειρου πλέον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που, συμφωνώντας αρχικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιαννούλη, που είπε ότι δεν θα έρθουν και οι δεινόσαυροι στην Ελλάδα αν μετά τις επόμενες εκλογές δεν κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να συμπληρώσει ότι το ίδιο ισχύει και για τον κ. Τσίπρα…
Με την εξαίρεση του Ανδρέα Λοβέρδου, που ξεκάθαρα διαμηνύει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση του, σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν σύγχυση με τη γραμμή του τελευταίου διαστήματος από την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της Ν.Δ. Στο επίπεδο των μεσαίων στελεχών έχουν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες αντιδράσεις από την αλλαγή γραμμής, αλλά στο παραπάνω επίπεδο υπάρχει ακόμα στάση αναμονής. Η γραμμή των ίσων αποστάσεων ήταν αποδεκτή και βολική για πολλούς, αλλά τώρα που το βάρος έχει πέσει προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, τα πηγαδάκια είναι πολλά…
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κλίμα, ο κ. Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις να ενισχύσει τη γραμμή των ίσων αποστάσεων κατά την άνοδό του στη ΔΕΘ και να κόψει ξεκάθαρα το καρπούζι στη μέση. Κάποιοι εκμυστηρεύονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι θα περιμένουν μέχρι τότε. Και αν δεν μιλήσει τόσο ξεκάθαρα ώστε η υπέρ ΣΥΡΙΖΑ γραμμή δεν σβήσει, τότε θα μιλήσουν και εκείνοι ανοικτά.
Ειδήσεις σήμερα