Η πρώτη έρευνα διεξάγεται από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, και αφορά στη διαρροή ευαίσθητου υλικού, ενώ δύο προκαταρκτικές έρευνες διενεργούνται υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, και αφορούν στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και τις παρακολουθήσεις δύο δημοσιογράφων, δηλαδή την ουσία της υπόθεσης. Στόχος των ερευνών είναι να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το εάν οι παρακολουθήσεις έγιναν νόμιμα, αλλά και εάν υπήρξαν διαρροές από συγκεκριμένα πρόσωπα στην ΕΥΠ, στην ΑΔΑΕ ή σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας που διακίνησαν ευαίσθητα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έγγραφα άρσης απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Στα χέρια του έμπειρου εισαγγελέα, Κώστα Σπυρόπουλου, βρίσκεται η έρευνα που άνοιξε με τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στον Αρειο Πάγο, ο οποίος έχει καταγγείλει την τηλεφωνική παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, αλλά και απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Pretador.
Στο… μικροσκόπιο
Η δικογραφία έχει μπει στο… μικροσκόπιο του εισαγγελικού λειτουργού, που έχει προχωρήσει σε αιτήματα για συλλογή εγγράφων από αρκετές υπηρεσίες. Πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής αναφέρουν ότι έχει ήδη σταλεί εισαγγελική παραγγελία στη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος για διενέργεια έρευνας με στόχο τη συλλογή στοιχείων για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του νιγηριανού τηλεφωνικού αριθμού και του κατόχου που έστειλε το επίμαχο link στον ευρωβουλευτή και τότε υποψήφιο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ.
Στοιχεία φέρεται να έχει αιτηθεί ο εισαγγελέας και από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ φέρεται να ήταν έτοιμος να ανοίξει τον κύκλο των καταθέσεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, αν και αναζητείτο ημέρα που θα μπορούσε να κλειστεί το ραντεβού της κατάθεσης, ο τραυματισμός του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε γηπεδάκι μπάσκετ, που είχε στηθεί στο Ζάππειο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, «παγώνει» προσωρινά το άνοιγμα του κύκλου των καταθέσεων.
Πάντως, στο πλαίσιο της έρευνας, θα κληθούν και μάρτυρες που ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να προτείνει, αλλά ενδεχομένως και άλλα πρόσωπα, τα οποία, ίσως εκ της ιδιότητάς τους, γνωρίζουν στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση. Σημειώνεται ότι βάσει νόμου «το προσωπικό της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να καταθέτει ως μάρτυρας στα δικαστήρια ή ενώπιον άλλης Αρχής για ό,τι αναφέρεται σε θέματα, πληροφορίες, γεγονότα ή πρόσωπα που αφορούν στην υπηρεσία, χωρίς έγκριση του προϊσταμένου της υπηρεσίας», ο οποίος πλέον είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν δηλαδή ο εισαγγελέας θελήσει να λάβει κατάθεση από υπάλληλο της ΕΥΠ, θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στον πρωθυπουργό κι εκείνος να κρίνει εάν θα το επιτρέψει ή όχι.
Από τις 13 Απριλίου
Σε «ωριμότερο» στάδιο βρίσκεται η έρευνα που άνοιξε στις 13 Απριλίου και αφορά στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, η οποία συνενώθηκε με εκείνη για τον δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη και τις καταγγελίες για δική του παρακολούθηση. Την έρευνα, που διενεργεί ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή δημοσιεύματα για την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, είχε ζητήσει την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, με τον δημοσιογράφο να καλείται σε κατάθεση αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Η κατάθεση δόθηκε σε πταισματοδίκη, ενώ του ζητήθηκε να προσκομίσει όλα τα έγγραφα που είχε συλλέξει για την καταγγελία του. Πρόκειται για χρονοβόρα έρευνα, καθώς γίνεται λόγος για κακόβουλο λογισμικό και επιχειρείται να βρεθεί ποιος βρίσκεται πίσω από τη χρήση του, αλλά και πώς αποκτήθηκε.
Την πηγή της διαρροής σε ΕΥΠ, ΑΔΑΕ ή και σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αναζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Σκοπός της έρευνας που διενεργεί ο κορυφαίος εισαγγελικός λειτουργός είναι ο εντοπισμός προσώπων που διέρρευσαν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, πράξη που συνιστά ποινικό αδίκημα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τα απόρρητα στοιχεία, που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, δόθηκαν στα πρόσωπα, για τα οποία γινόταν η επισύνδεση και συγκεκριμένα πως έγγραφα και στοιχεία της παρακολούθησης δόθηκαν στα χέρια Ανδρουλάκη – Κουκάκη, που παρακολουθούντο για λόγους εθνικής ασφαλείας. Πάντως, ήδη το κατώφλι του κ. Ντογιάκου έχουν περάσει για να καταθέσουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Θανάσης Κουκάκης.