Το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής φέρεται να επέβαλε τον Οζγκιούρ Φερχάτ στα εσωκομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια στα ψηφοδέλτια και έμπρακτα τον στήριξε στις εκλογές καταφέρνοντας να τον εκλέξει βουλευτή! Η ξεδιάντροπη εμπλοκή του προξενείου στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή είχε προκαλέσει -και εξακολουθεί να προκαλεί- θύελλα αντιδράσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να… σφυρίζει αδιάφορα και να επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.
Προχθές, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή και κατά το παρελθόν πολλές φορές υποψήφια βουλευτής, Ελένη Λαφτσή, γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το κόμμα, όταν έλαβε από την Κουμουνδούρου κλήση για να απολογηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τα όσα έγραψε για την εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ! Μετά τις εκλογές, η κ. Λαφτσή είχε αναφερθεί στην εμπλοκή του προξενείου κάνοντας λόγο για «ωμή και αισχρή παρέμβαση». Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα είχε στραφεί -χωρίς να τον κατονομάσει- εναντίον του Οζγκιούρ Φερχάτ, χαρακτηρίζοντάς τον «αριστερό δεκανίκι», όπως επίσης και εναντίον όσων «προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου».
Να σημειωθεί ότι η κ. Λαφτσή είναι σύζυγος του Τάκη Χαρίτου, ο οποίος το 2019 είχε εκλεγεί βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ με 5.792 σταυρούς, με τον Οζγκιούρ Φερχάτ να ακολουθεί με 5.384 σταυρούς. Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και ενώ το προξενείο είχε επιβάλει τον κ. Φερχάτ στα ψηφοδέλτια, ο μειονοτικός υποψήφιος έλαβε (με την ξεκάθαρη στήριξη της μειονότητας και του προξενείου) 12.650 σταυρούς, ενώ ο κ. Χαρίτου απώλεσε την έδρα, καθώς πήρε 4.028 σταυρούς.
Στην «πύρινη» δημόσια επιστολή παραίτησής της και αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Λαφτσή κάνει λόγο για «αυλές γνωστών τάσεων στο κέντρο», για «κόμμα που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του», για «στρουθοκαμηλισμό», «μυωπική αντιμετώπιση», ενώ σε ό,τι αφορά το τουρκικό προξενείο αναφέρεται σε «παρέμβαση που συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα».
«Δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του. Συμπεριφορές ανοιχτής συνδιαλλαγής με τον παράτυπο “εκλεγμένο” μουφτή και τους μηχανισμούς του, καθώς και τη νομιμοποίηση από την πλευρά του του παρεμβατικού ρόλου Αρχής τρίτης χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα, με μόνο στόχο την προσωπική του ανέλιξη. Γεγονότα που συζητήθηκαν ευρέως στην τοπική κοινωνία και τέθηκαν προς συζήτηση στην προηγούμενη Βουλή. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε με τέτοια ένταση τόσο ανοιχτή παρέμβαση που συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά εκλέγει βουλευτή από τη μειονότητα. Μια ηγεσία που στρουθοκαμηλίζει για όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αγνοώντας τις συνέπειες, ενώ την ίδια στιγμή επιδεικνύει απίστευτη σκληρότητα απέναντι σε όσους τα αναδεικνύουν, δίνει την εντύπωση, που είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι. Μια τέτοια μυωπική αντιμετώπιση περιορίζει την απεύθυνσή μας στο σύνολο της κοινωνίας και αντανακλαστικά ενισχύει αντικειμενικά τον εθνικισμό στην περιοχή», αναφέρει -μεταξύ άλλων- στη 1.153 λέξεων επιστολή της.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο το τότε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Καλογιαντσίδης, γνωστοποίησε ότι «υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της Επιτροπής», κατηγορώντας μεταξύ άλλων και τον Οζγκιούρ Φερχάτ, «ο οποίος, στο όνομα της προσωπικής του φιλοδοξίας να γίνει βουλευτής, έχει παγιδεύσει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ του νομού σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής». Ακολούθησε η παραίτηση του κ. Καλογιαντσίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με νέα παρέμβασή του μετά τις εκλογές έκανε λόγο για επικράτηση στον Νομό Ροδόπης του τουρκικού προξενείου, με τον Φερχάτ, σύμφωνα με τον ίδιο, να πριμοδοτείται «με συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο» έναντι του συνυποψηφίου του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου.