Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Διονύσης Τεμπονέρας συναντήθηκαν στο γραφείο του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επί της οδού Αμαλίας και σύμφωνα με τις πληροφορίες στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη για ενότητα του κόμματος.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας συνάντησε τον Ηλιόπουλο
Στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στην Αμαλίας βρέθηκε επίσης, ο βουλευτής και στέλεχος της ομάδας 6 συν 6, Νάσος Ηλιόπουλος, στον απόηχο του διπλού μηνύματος για ενότητα που έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, συναντώντας τον διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη.
Θυμίζουμε ότι λίγα 24ωρα μετά την θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.
Το τετ α τετ έχει το βράδυ της Τετάρτης (16.11.2023) στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.
Πολλοί είναι εκείνοι που είχαν ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να “σπάσει” τη σιωπή του και να μιλήσει για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνος όμως επέλεξε να μην παραστεί ούτε στην Κεντρική Επιτροπή. Όμως, φαίνεται, ότι η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη και κυρίως η κριτική του στο “μαξιλάρι” των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, έκαναν τον πρώην πρωθυπουργό να αλλάξει άποψη.
Το ραντεβού κλείστηκε όταν ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να συναντηθούν για να ανταλλάξουν σκέψεις. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε και η συνάντηση κλείστηκε για το απόγευμα της Τετάρτης στο πολιτικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση Τσίπρα – Κασσελάκη μετά την… εθιμοτυπική που είχε γίνει στη Βουλή, ύστερα από την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ: Τι συζήτησαν Κασσελάκης-Τσίπρας
Στο έκτακτο τετ α τετ του με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως αναφέρουν άνθρωποι από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό του κόμματος. Τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.
Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.
Υπενθυμίζεται ότι πολλές συζητήσεις προκάλεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (το βράδυ της Δευτέρας) την οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο υπάρχουν πολλά σενάρια για τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε.
Να σημειωθεί ότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία για την ώρα μπορεί να παραμένει στο κόμμα, αλλά πολλοί θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου η αποχώρησή της, μαζί με την ομάδα των 6+6. Και αυτή είναι μια από τις αγωνίες του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έτεινε και χθες χείρα φιλίας στην συνδιεκδικήτρια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ – Βίτσας: Ο Κασσελάκης θα σπρώξει στην έξοδο την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου
Η ομάδα Αχτσιόγλου «θα είναι το δεύτερο θύμα της εσωκομματικής πολιτικής Κασσελάκη» εκτίμησε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας, προβλέποντας νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και νέα στροφή του κόμματος προς τα δεξιά.
«Ξέρω όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που είναι σε αυτό που αποκαλείται ομάδα Αχτσιόγλου, πολύ καλά. Η γνώμη μου είναι ότι θα είναι το δεύτερο θύμα της εσωκομματικής πολιτικής Κασσελάκη, δηλαδή η προσπάθεια να τους σπρώξει προς την έξοδο. Από εκεί και πέρα, αυτό σημαίνει μια νέα επώδυνη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα στροφή προς τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται από πάρα πολλά γεγονότα. Ακόμα και η, θα λέγαμε, μετρημένη προσπάθεια του Γιάννη Δραγασάκη είδατε ότι δεν έχει καν απαντηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγκρότησης νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, σε περίπτωση ανεξαρτητοποιήσεων, ο κ. Βίτσας είπε: «Για μένα καλό θα ήταν» και πρόσθεσε: «Επειδή θεωρούμε ότι και αυτή η ομάδα αποτελείται από ριζοσπάστες αριστερούς, βεβαίως θα επιδιώξουμε τη συνάντηση».
Ο κ. Βίτσας, ερωτηθείς γιατί αποχώρησε από το κόμμα είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την αριστερή πολιτική, τόσο απλά». Όπως ανέφερε, η πολιτική που εξαγγέλλει ο κ. Κασσελάκης κινείται «περισσότερο κεντροδεξιά ή τελοσπάντων κεντρώα παρά αριστερή. Και επειδή εμείς πιστεύουμε ότι ακόμα και ο χώρος του κέντρου θα πεισθεί με αριστερές λύσεις και επειδή δεν βρίσκαμε κανένα χώρο εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο απειλές, δηλαδή όποιος διαφωνεί μαζί μου δεν θα μπει στα ψηφοδέλτια, όποιος διαφωνεί μαζί μου πηγαίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και πάει λέγοντας, γι’ αυτό το λόγο και αποχωρήσαμε».
Ως προς το πού τοποθετείται χρονικά η δημιουργία του πολιτικού φορέα που προανήγγειλε ο κ. Βίτσας, ανέφερε τα εξής: «Νομίζω ότι ένα σπουδαίο βήμα θα είναι οι Ευρωεκλογές και η διαμόρφωση μιας ενιαίας λίστας από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και αυτό θα έχει ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις, οι οποίες είτε θα οδηγήσουν σε συνεργαζόμενα σχήματα είτε και σε ενιαίο κόμμα. Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει διδάξει ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο όσο λέγεται στα λόγια. Και θα χρειαστεί και υπομονή και μεγάλη προσπάθεια. Θα προχωρήσουμε ούτως ή άλλως. Αλλά το θέμα είναι ότι θα είναι ένα πρώτο κρας τεστ για όλους» τόνισε.
«Να διαμορφωθεί ένα ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές που να μην περιλαμβάνει μόνο εμάς που φύγαμε ή άλλους που θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν φύγουν βέβαια, αλλά να περιλαμβάνει και άλλες ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς που υπάρχουν στην κοινωνία. (…) Δεν θέλουμε να κατέβουμε ως Ομπρέλα. Θέλουμε να κατέβουμε ως ριζοσπαστική αριστερά» ανέφερε σχετικά ο κ. Βίτσας.
Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε ο κ. Τσακαλώτος να ηγηθεί του νέου πολιτικού φορέα, ανέφερε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει εκεί, αν και πρόκειται για έναν άξιο σύντροφο.
Ερωτηθείς κατά πόσο ισχύει ότι ανεπίσημα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Πολάκης, ο κ. Βίτσας δήλωσε «δεν μπορώ να κάνω τέτοια εκτίμηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο, είναι ο κ. Κασσελάκης. Από εκεί και πέρα, πολλά πράγματα που λέει, έχουν και μια σφραγίδα ενός λαϊκίστικου αυριανισμού. Για παράδειγμα, ο κ. Κασσελάκης έρχεται και μιλάει για περιόδους χρονικές περιόδους στις οποίες ήταν στην Αμερική και δεν ασχολιόταν με την πολιτική ή ασχολιόταν από την πλευρά της Δεξιάς στην πολιτική και για πράγματα που κάποιος τον έχει πληροφορήσει».
Ειδήσεις σήμερα
Ψηφίστηκε το σχέδιο προϋπολογισμού της Βουλής για το 2024
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Αυτοί θα το πάρουν – Θα «βρέξει» λεφτά τον Δεκέμβριο
Τσίπρας-Σακελλαρίδης: Παϊδάκια, φέτα, τζατζίκι και 20αρικο για πουρμπουάρ!
Τζόρτζιο Αρμάνι: Δείτε που αφήνει την αυτοκρατορία του – Τι γράφει στις δύο διαθήκες του