Η κατάσταση θα γινόταν αβέβαιη αν την άφηνε στην τύχη, καθώς ο μετρ της υψηλής ραπτικής διοικούσε συγκεντρωτικά τον οίκο του και δεν άφησε άμεσους απογόνους (όπως π.χ. ο Μπερλουσκόνι), που θα αναλάμβαναν δικαιωματικά το «μαγαζί». Θα μπορούσε να το έχει κάνει, καθώς σε συνέντευξη στο «Vanity Fair» αποκάλυψε πριν από αρκετά χρόνια ότι είναι αμφιφυλόφιλος και είχε σχέσεις με αρκετές γυναίκες.
Μοναδικός μέτοχος και CEO της επιχείρησης που ίδρυσε τη δεκαετία του 1970 μαζί με τον συνεταίρο και σύντροφό του, Σέρτζιο Γκαλεότι (πέθανε μόλις στα 40 από AIDS, το 1985), ο Αρμάνι ευτύχησε να δει την εταιρία του να αποκομίζει κέρδη 2,35 δισ. ευρώ στην περσινή χρήση, ενώ η ατομική του περιουσία, σύμφωνα με το «Forbes», ανέρχεται σε 11,5 δισ. δολάρια.
Το πρακτορείο Reuters απέκτησε πρόσβαση σε δύο «έγγραφα-άτυπες διαθήκες» που άφησε το 2016 ο Αρμάνι σε συμβολαιογράφο του Μιλάνου, καθορίζοντας με λεπτομέρειες τα της «επόμενης μέρας». Στο πρώτο έγγραφο, ο εμβληματικός σχεδιαστής από την Πιατσέντσα θέτει τους «κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης» στους συγγενείς-κληρονόμους του, ενώ με το δεύτερο δίνει οδηγίες για το πώς θα προστατευτούν οι 9.000 θέσεις εργασίας του ομίλου.
Μολονότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι κάποια στιγμή δεν θα εμφανιστεί και μία άλλη διαθήκη – άλλωστε ο μετρ βρίσκεται εν ζωή, με πλήρη διαύγεια πνεύματος-, η «πιάτσα» θεωρεί βέβαιο ότι τον Αρμάνι θα κληρονομήσουν η μικρότερη αδελφή του Ροζάνα, οι δύο ανιψιές του Σιλβάνα και Ρομπέρτα, ο ανιψιός του Αντρέα Καμεράνα και ο από χρόνια συνεργάτης του Πανταλέο ντελ Ορκο, που θεωρείται μέλος της οικογένειας. Στους ανωτέρω προστίθεται και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Αρμάνι.
Με εξαίρεση τη Ροζάνα, όλοι οι υπόλοιποι είναι μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας και εργάζονται σε διάφορες θέσεις στον οίκο. Η Σιλβάνα και ο Ντελ Ορκο είναι υπεύθυνοι του σχεδιαστικού τμήματος (ο Αρμάνι τους λέει χαριτολογώντας «υπολοχαγούς του στιλ»), η Ρομπέρτα υπεύθυνη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων με την ψυχαγωγία και τους VIP και ο Καμεράνα διευθυντής Βιωσιμότητας.
Με το πρώτο συμβολαιογραφικό έγγραφο, ο Αρμάνι παραγγέλνει στους κληρονόμους να μην εισαγάγουν τον οίκο στο χρηματιστήριο προτού περάσουν πέντε χρόνια από το θάνατό του. Toυς ζητά ακόμη να δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν ένα «ουσιαστικό, μοντέρνο, κομψό και όχι φιγουρατζίδικο στιλ, με προσοχή στη λεπτομέρεια και τις αδρές γραμμές».
Το Reuters εικάζει ότι οι κληρονόμοι του Αρμάνι ήρθαν σε γνώση αυτής της παρακαταθήκης, που άφησε με μορφή «καταστατικών τροπολογιών», σε μια έκτακτη συνάντηση το 2016.
Επίσης το σχέδιο διαδοχής χωρίζει το μετοχικό κεφάλαιο σε έξι κατηγορίες, άλλες με δικαίωμα ψήφου και ορισμένες χωρίς.
Ο οίκος Αρμάνι αρνήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη του πρακτορείου. Ωστόσο, το ρεπορτάζ επιμένει ότι ο «αυτοκράτορας» έκοψε και έραψε τη διαδοχή με τρόπο ώστε να μην υπάρξουν μετά το θάνατό του διαφωνίες που θα θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση της εταιρίας.
Ο «αυτοκράτορας» άλλωστε είναι τόσο λεπτολόγος ώστε άφησε οδηγίες ακόμη και για το πώς θα επιλέγει το Δ.Σ. τους στιλιστικούς διευθυντές ανδρικών και γυναικείων ρούχων, προκειμένου να διατηρήσει την κλασική γραμμή!
Ειδήσεις σήμερα
Viral στο TikTok επιστολή του Μπιν Λάντεν 21 χρόνια μετά
Μεντβέντεφ: Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία πλησιάζει στο αναπόφευκτο τέλος
Σαμ Φρέηζερ: Θύμα σεξισμού έπεσε μια μετεωρολόγος – «Δεν είμαι αντικείμενο πόθου» [βίντεο]