Αν ισχύσουν οι προβλέψεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -που δείχνουν ότι έχουν ήδη «σπάσει» οι ομάδες και δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με δύο συμπαγείς ομάδες, αυτή των «προεδρικών» και αυτή της «Ομπρέλας»-, μεγάλο φαβορί είναι η Εφη Αχτσιόγλου, ενώ στον δεύτερο γύρο οι πολλοί «βλέπουν» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι τον Νίκο Παππά.
Οπως αποφάσισαν 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει από τα μέλη στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, καθώς η πρόταση μίας υπο-ομάδας των «προεδρικών», με επικεφαλής τους Παύλο Πολάκη, Χρήστο Σπίρτζη, Θάνο Μωραΐτη, Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Διονύση Τεμπονέρα, Κατερίνα Νοτοπούλου κ.ά., για εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έλαβε 88 ψήφους και δεν πέρασε.
Το Διαρκές Συνέδριο (δηλαδή με την ισχύουσα σύνθεσή του και όχι με νέους συνέδρους), αντί για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου.
Σε αντίθεση με τις «ξύλινες» δηλώσεις μπροστά στις κάμερες περί ενότητας, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διεξήχθη σε οξύ, διχαστικό κλίμα, γεμάτο ένταση, ενώ η απουσία του Αλέξη Τσίπρα σχολιάστηκε από πολλούς αρνητικά. Σε αρκετές ομιλίες «προεδρικών» πάντως (Πολάκη, Σπίρτζη κ.ά.) ο κ. Τσίπρας «ήταν» εκεί περισσότερο ως… πήχης, με σκοπό να μειωθεί η αξία της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου ή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Υπήρξε μέχρι και αμφισβήτηση της σύνθεσης του σώματος από την πλευρά της «Ομπρέλας», καθώς στελέχη της υποστήριζαν ότι βρίσκονταν στην αίθουσα μη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Χρήστος Σπίρτζης παραιτήθηκε βλέποντας ότι δεν περνά η πρόταση για εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κατήγγειλε fast track διαδικασίες. Τη θέση του στην Πολιτική Γραμματεία παίρνει ο Στέφανος Τζουμάκας, τον οποίο ο Νίκος Μπίστης -ο οποίος στηρίζει την Εφη Αχτσιόγλου- κάλεσε να ξανασκεφτεί και να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Η Ελενα Ακρίτα έκανε ανάρτηση ζητώντας από τα στελέχη του κόμματος να μη… χλευάζουν υποψηφίους, η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, Ζανέτ, σχολίασε απαξιωτικά και πικρόχολα την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου, διαμαρτυρόμενη μετά για «σύντροφο» που κάρφωσε την ανάρτησή της, ενώ μεγάλη έκταση στα ρεπορτάζ για την Κεντρική Επιτροπή και την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο καβγάς ανάμεσα στον διευθυντή της «Αυγής», Σπύρο Ραπανάκη, και τον Παύλο Πολάκη.
Ολα ξεκίνησαν από την ομιλία του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επιτέθηκε ευθέως κατά της Εφης Αχτσιόγλου. Αφού είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, επικαλούμενος το γεγονός ότι θα ήθελε η διαδικασία εκλογής προέδρου να πραγματοποιηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ανέφερε: «Ο Αλέξης, ως πρόεδρος, ακόμη και με τους όρους lifestyle που τείνουμε να αποδεχτούμε, ήταν περισσότερο από επαρκής. Αποδείχτηκε, όμως, ότι αυτό δεν ήταν αρκετό». Και στη συνέχεια είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη φάση, που διαδικασίες fast track με χαρακτηριστικά καλλιστείων ή με επικέντρωση σε επίπλαστα ψευδο-διλήμματα (Κέντρο ή Αριστερά;) δεν πρόκειται να τον ανατάξουν».
«Είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε γυναίκα υποψήφια οι αθλιότητες περί καλλιστείων και διαδικασιών lifestyle δεν θα ακούγονταν. Την επόμενη ημέρα δίνεται η ευκαιρία να μπουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές με το λούμπεν, το σεξισμό και τις ψευτοπαλικαριές», έλεγε το σχόλιο που ανήρτησε ο διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Ραπανάκης.
«Διευθυντή της Αυγής, αυτό άκουσες από την ομιλία μου; Τα άλλα δεν τα άκουσες; Ή απλά δεν μπορείς να αρθρώσεις κιχ και τολμάς να με λες λούμπεν!! Εσύ, εμένα!!! Μόνο για φτύσιμο είναι οι χαρακτηρισμοί σου. Πράγματι, είναι καιρός να μπούνε κατακόκκινες γραμμές στη δηθενιά, στη θολούρα, στο δικαιωματισμό του περιθωρίου, στα άκαπνα και ακίνδυνα κομ ιλ φο, ανασηκωμένα φρυδάκια νομίζουν πως είναι ο ορισμός της Αριστεράς», απάντησε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μάλιστα είχε στον πλευρό του και τον τέως σύμβουλο του τέως προέδρου Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, ο οποίος σχολίασε: «Η “Αυγή” δυστυχώς είναι ένα ατύχημα, με golden boys και θεωρητική ιδεολογική πολιτική ένδεια. Ευτυχώς έχει και κάποιες και κάποιους δημοσιογράφους, αλλά δεν φτάνουν, όπως φαίνεται. Ανασυγκρότηση του κόμματος με τέτοια σαπίλα δεν γίνεται», έγραψε ο κ. Καρανίκας.
Τον Σπύρο Ραπανάκη έσπευσε να υπερασπιστεί ο πρώην διευθυντής της «Αυγής», Αγγελος Τσέκερης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook αφενός επεσήμανε ότι ο Παύλος Πολάκης δεν διέψευσε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι επίμαχοι όροι και αφετέρου επαίνεσε τον Σπύρο Ραπανάκη γιατί «ξεμπρόστιασε τον λούμπεν σεξισμό των σπηλαίων».
Μεγάλο… σούσουρο στις τάξεις της «Ομπρέλας» προκάλεσε και η δήλωση Βούτση, που προσπάθησε να πείσει ότι η καρδιά του είναι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά η λογική του «είπε» να στηρίξει Αχτσιόγλου και την ανανέωση.
Με πρόταση Μητσοτάκη Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ 3 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την Άμυνα - Τι είπε ο Πρωθυπουργός
«Δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει, και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου», είπε, κάνοντας μια συναισθηματική αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά στράφηκε προς την Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για την ανάγκη να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερη γενιά στελεχών.
ΑΠΟ ΤΗΝ «ΟΜΠΡΕΛΑ»
Κείμενο-«μαχαίρι» κατά Τσίπρα
Μετά την εκλογική συντριβή, όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν τα στελέχη του, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε σημάδια σοκ. Μετά και την παραίτηση Τσίπρα, οι δυνάμεις απελευθερώθηκαν και το κόμμα βιώνει άκρως διχαστικό κλίμα και τα ίδια τα στελέχη του διακινούν σενάρια διάσπασης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κείμενο της «Ομπρέλας», υπογεγραμμένο από τους Νίκου Φίλη, Πάνο Λάμπρου κ.ά. (οι δυο τους συνόδευαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μαζί με την Αννέτα Καββαδία και τον Ανδρέα Ξανθό στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του), αποδίδει την πλήρη ευθύνη της εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του και ακυρώνει πολλές από τις δικαιολογίες των «προεδρικών» για τις απανωτές ήττες του Αλέξη Τσίπρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η Ν.Δ. κατόρθωσε να αξιοποιήσει το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργήθηκε αντικειμενικά ήδη από το 2015, με το δημοψήφισμα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ σε άλλο σημείο λέει ότι «αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας αρνηθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε το 2019, όταν δεν εμβαθύναμε την αναγκαία αυτοκριτική και δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία που έδινε για αναστοχασμό το υψηλό ποσοστό του 31,5%».
«Στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη νίκη της Ν.Δ. υπάρχει αναδρομική καταψήφιση πλευρών και της διακυβέρνησής μας. Στις εκλογές δοκιμάστηκε και απέτυχε το πολιτικό σχέδιο της διεύρυνσης του κόμματος, όπως με μηχανιστικό τρόπο επιδιώχτηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019», συνεχίζει το κείμενο της «Ομπρέλας» και αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε στο κέντρο με γραμμή συντηρητική και ακροδεξιά σε ορισμένα θέματα. Δεν διαπραγματεύτηκε τη φυσιογνωμία της ακόμα και όταν έκανε πολιτική απεύθυνσης σε ειδικά εκλογικά κοινά. Εμείς παραδοθήκαμε σε έναν ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό. Δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέα πολιτική συνείδηση στον λαϊκό κόσμο που ήρθε από το ΠΑΣΟΚ. Τους αντιμετωπίσαμε ως δανεικούς ψηφοφόρους για μία ολόκληρη δεκαετία! Και πολλοί από αυτούς όπως ήρθαν, έφυγαν! Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η αντιστροφή του πολυσυλλεκτισμού. Δώσαμε προς παντού!».
«Η ηγεσία πορευόταν αυτάρεσκα ως επιτυχής, αισθανόμενη ότι αδικείται από τις δημοσκοπήσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά ως προσωπική αιχμή προς τον Αλέξη Τσίπρα και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει επί του παρόντος το αυτονόητο της κυβερνησιμότητας. Το 18% δεν είναι διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει άμεση ανάταξη του κόμματος: δημοκρατικές λειτουργίες, προγραμματική ανανέωση, νέα ηγεσία με σεβασμό στη συλλογικότητα και, εντέλει, αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος. Ευθύνη όλων μας είναι η δημοκρατική ανασυγκρότηση του κόμματος. Χωρίς σύνδρομα αυτοδικαίωσης και μάχες μηχανισμών».
Επίθεση Σπίρτζη για τα «σκουπίδια» του ΠΑΣΟΚ
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα περάσει από μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας, με αβέβαιο μέλλον. Το γεγονός ότι απουσιάζει πλέον η συγκολλητική ουσία της εξουσίας αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί σε μία κατάσταση «όλοι εναντίον όλων» και είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους κύριους εκφραστές της πολιτικής Τσίπρα, στην ομιλία του με την οποία παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία, έστρεψε τα βέλη του κατά της ηγετικής ομάδας στην οποία επί σειρά ετών συμμετείχε, λέγοντας:
«Οι διαδικασίες που προτείνονται αφορούν όσους έχουν την αγωνία να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην απευθυνθούμε στην κοινωνία. Δυστυχώς τα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών δεν καταδικάστηκαν. Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη για όσα καταγγέλθηκαν στα όργανα. Ούτε όμως ακούστηκε έστω και μία φωνή αποδοκιμασίας, μία λέξη αποδοκιμασίας από τις εγγύτερες πολιτικά ομάδες. Είναι τιμή μας που συνεχίσαμε να είμαστε σε ένα κόμμα που ήταν αφιλόξενο, που δεν ήθελε τη διεύρυνση, που ήθελε να υπάρχει αναντιστοιχία στο εκκλησίασμα του κόμματος και στο ιερό του».