Από τον Στέλιο Κούλογλου μάθαμε επίσης ότι, σε αντίθεση με όσα δείχνει μπροστά στις κάμερες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας άνθρωπος οξύθυμος που έρχεται σε αντιπαράθεση κ.λπ. Αυτά δεν τα λέει μόνο ο Στέλιος Κούλογλου. Τα λένε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κούλογλου όμως είναι πλέον… πρώην και μπορεί και μιλά ελεύθερα.
Ο μήνας του μέλιτος και η περίοδος προσαρμογής έχουν τελειώσει προ πολλού για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και για αυτό στελέχη και κοινή γνώμη βλέπουν τον συνδυασμό άγνοιας, αλαζονείας και τοξικότητας, που καμία σχέση δεν έχει με τον Στέφανο Κασσελάκη του περασμένου Αυγούστου.
Βλέπουν εκείνον που χάνει την ψυχραιμία του και στοχοποιεί δημοσιογράφο επειδή δεν του αρέσουν όσα γράφει και ας γράφουν περίπου τα ίδια και οι άλλοι πολιτικοί συντάκτες που καλύπτουν ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε εναντίον της συναδέλφου Γεωργίας Σαδανά.
Βλέπουν εκείνον που συνδέεται από την ηλεκτρονική του συσκευή και απειλεί (εκτός εαυτού, επιβεβαιώνουν οι παρευρισκόμενοι) με δημοψήφισμα επειδή τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είχαν ενστάσεις για την πρότασή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία στην εκλογή μελών νομαρχιακών επιτροπών. Ανάγκασε, λένε, με το ύφος του μέχρι και τον Αλέκο Φλαμπουράρη να εγκαταλείψει την αίθουσα, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν, σε ασύγκριτα πιο δύσκολες και κρίσιμες συνεδριάσεις.
Βλέπουν εκείνον που πήγε αιφνιδιαστικά στην πολιτική εκδήλωση με θέμα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;» για να πάρει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας -προσωρινά τα κατάφερε- και έφυγε το ίδιο αιφνιδιαστικά και αγενώς από την πίσω πόρτα, επειδή δεν του άρεσαν τα όσα έλεγαν οι ομιλητές Τεμπονέρας, Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκης.
Με τη γοητεία του αγνώστου να μην τον καλύπτει πια και ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν αποστάσεις ή να εναντιώνονται σε όσα λέει και κάνει, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται πλέον -μία εβδομάδα πριν απ’ το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- σε πολύ δύσκολη θέση.
Απέναντι σε όλους
Η κόντρα με τον Παύλο Πολάκη, η οποία είναι πραγματική και οξεία, είναι ενδεικτική της θέσης στην οποία βρίσκεται αλλά κυρίως των προθέσεών του.
Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο, διαβεβαιώνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει μάχη απέναντι σε όσους δεν συντάσσονται μαζί του για να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος. Ακόμα και έπειτα από νέα ήττα στις ευρωεκλογές.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Χρησιμοποιώντας όλα τα επιχειρήματα για το… φθαρμένο κόμμα που άκουσε από τον Παύλο Πολάκη αλλά και παράγοντες εκτός ΣΥΡΙΖΑ όταν προσπαθούσαν να τον πείσουν να είναι υποψήφιος απέναντι στο φαβορί Εφη Αχτσιόγλου, έχει σκοπό να κρατήσει την αρχηγία ενός κόμματος που θα ανήκει γενικώς και αορίστως στην κεντροαριστερά, ακόμα και αν αυτό δεν θα κινείται πλέον πέριξ του 30% ή του 17%.
Το σχέδιό του είναι απλό, όπως ήταν από την αρχή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα για να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιος δεν συμφωνεί μαζί του θα στοχοποιείται αυτομάτως ως μέρος του κομματικού κατεστημένου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποδοκιμάσει πολλάκις η κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Υιοθετώντας όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για να δικαιολογήσει τις δικές του ήττες περί «βαριδίων» κ.λπ., ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο νέος, άφθαρτος και προοδευτικός ηγέτης, ο οποίος, έχοντας μαζί του τον απλό κόσμο και υπερασπιζόμενος μέχρι κεραίας την «αδιαμεσολάβητη σχέση» μαζί του, αντιπαρατίθεται με τη συντηρητική κομματική νομενκλατούρα που αντιδρά, επειδή θέλει να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον μετατρέψει ξανά σε κόμμα εξουσίας.
Οσο για τα χαμηλά νούμερα στις δημοσκοπήσεις που επιμένουν και επιδεινώνονται μήνα με τον μήνα, εδώ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διαφέρει και πολύ από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι κακές δημοσκοπήσεις, όπως ήταν για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και για τον νυν αποτέλεσμα του πολέμου που δέχεται από το σύστημα Μητσοτάκη, το οποίο έχει δήθεν συμμαχήσει με συμφέροντα και προσπαθεί να τον εμφανίσει ως ανίκανο και ανυπόληπτο επειδή τον φοβάται. Τόσο απλοϊκά, τόσο επιφανειακά, τόσο προβλέψιμα.
ΣΥΡΙΖΑ: ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ
Στο στόχαστρο παλαιοί αριστεροί και… αντισυστημικοί
Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται από πολύ αξιόπιστες πηγές να πιστεύει ότι έχει αρχίσει η περίοδος φθοράς του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ίδιος, αν καταφέρει να κρατηθεί στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές, έχει πολλές πιθανότητες στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι πρωθυπουργός.
Φέρεται ακόμα να θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψει υπό την ηγεσία του σε τροχιά εξουσίας πρέπει να αποβάλει την αντισυστημικότητα και τον ριζοσπαστικό αριστερισμό και να πείσει, ως κόμμα του φιλελεύθερου κέντρου, αυτούς που θεωρητικά θα εγκαταλείψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αυτός είναι και ο λόγος -πέραν της προσπάθειάς του να κρατήσει την καρέκλα του- που δεν θέλει να μπει σε διάλογο περί συνεργασιών των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων. Εκτιμά ότι θα μπορέσει να κυριαρχήσει στο πολιτικό και κοινωνικό κέντρο ως ηγέτης του νέου ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει απαλλαγεί από τους παλαιούς αριστερούς τύπου Φλαμπουράρη, τους αριστερούς αντισυστημικούς τύπου Πολάκη κ.λπ. Ως ηγέτης που θα αναδείξει τα δικά του στελέχη, τα οποία δεν θα προέρχονται κατ’ ανάγκην από το κόμμα ή από την Αριστερά.
Το συνέδριο είναι για τον Στέφανο Κασσελάκη και το επιτελείο του (σ.σ.: αυτούς που έχουν απομείνει, αλλά και έχουν προστεθεί) το πεδίο μάχης στο οποίο οφείλει να κυριαρχήσει, αν θέλει να συνεχίσει με τους δικούς του όρους και όχι ως όμηρος κομματικών συμφερόντων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει στο συνέδριο για να συνθέσει. Θα πάει για να επικρατήσει. Αν χρειαστεί και να συγκρουστεί, όπως μας λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που παραφράζουν την παλαιότερη προεκλογική φράση του Τσίπρα για να περιγράψουν το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και όσους τον αμφισβητούν: «Ή θα τους τελειώσει ή θα τον τελειώσουν».
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι κόντρες στην Πολιτική Γραμματεία ήταν πρόβα για τις κόντρες που έρχονται στο συνέδριο. Οπου, όπως διαβεβαιώνουν, «είναι αποφασισμένος να επιβάλει και αλλαγή προσώπων και αλλαγή πολιτικών, προκαλώντας ψηφοφορίες που θα κλονίσουν τα θεμέλια του κόμματος».
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Δεν έχει πολλούς «συμμάχους»
Σε αυτόν τον… αγώνα με το παλιό ο κ. Κασσελάκης δεν έχει πολλούς του ΣΥΡΙΖΑ πλάι του. Εχει μαζί του τα στελέχη που ο ίδιος έβαλε στην ηγετική ομάδα (π.χ. Καπνισάκης), έχει και δεν έχει τους βουλευτές που δεν είχαν ρόλο και τους έδωσε οφίτσια (π.χ. Δώρα Αυγέρη, Θοδώρα Τζάκρη κ.λπ.), έχει και κάποιους «πασοκογενείς» (π.χ. Γ. Ραγκούση) που διέβλεψαν κενό ηγεσίας και λόγω εμπειρίας έτρεξαν να το καλύψουν.
Δεν έχει πλέον τον Νίκο Παππά και τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα (Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Διονύση Τεμπονέρα κ.ά.). Δεν έχει πλέον μαζί του και τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει πάρει το μήνυμα ότι το γυαλί με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν θα ξανακολλήσει και γι’ αυτό επέμεινε και στην απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά την επιβολή κομματικής πειθαρχίας.
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πλέον μαζί του ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σκέπτεται πολύ σοβαρά αν θα πάει στο συνέδριο και αν θα μιλήσει. Διότι για τον Αλέξη Τσίπρα και τα μελλοντικά σχέδιά του όλες οι επιλογές του σε σχέση με το συνέδριο αποτελούν πρόβλημα. Αν δεν πάει, κόβει δεσμούς με το κόμμα που ίδρυσε, δυσαρεστώντας μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του. Αν πάει και δεν μιλήσει, θα κατηγορηθεί για υπονόμευση του Στέφανου Κασσελάκη. Αν πάει, μιλήσει και δεν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, θα ανοίξει μία βεντέτα που δεν θέλει. Αν πάει, μιλήσει και τον στηρίξει, τότε δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει τις κινήσεις που ετοιμάζει μετά τις ευρωεκλογές και οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον Στέφανο Κασσελάκη.