Η «μεγάλη αριθμητική» λέει πως η κυβέρνηση διατηρεί τη μεταρρυθμιστική ηγεμονία της για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημοκρατίας, ανοικτής και συμπεριληπτικής. Την ίδια ώρα που, π.χ., δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν τον ρόλο της πρωτοπορίας του μεταρρυθμιστικού κέντρου, μένουν πίσω και με περισσότερα προβλήματα από τη Ν.Δ.
Συγχαρητήρια
Από τα ευρωπαϊκά εύσημα που εισέπραξαν η κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης για τη μεταρρύθμιση (εκτός από τα χειροκροτήματα στη διάρκεια της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας που έγινε προχθές στο Μόναχο και τα συγχαρητήρια του «Economist»), μεγάλη σημασία έχει η κοινή συγχαρητήρια δήλωση των 27 ευρωπαϊκών πρεσβειών στην Αθήνα. Οπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, η κίνηση αυτή «έχει πολύ πιο μεγάλη σημασία από το ψήφισμα της Σόφι Ιν’τ Βελντ» για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
Ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, «δεν πετάει στα σύννεφα», καθώς αντιλαμβάνεται πως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε μερίδα των δεξιών ψηφοφόρων της Ν.Δ. Οι επιτελείς του Μ. Μαξίμου θεωρούν πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος, όπως και αν η δυσαρέσκεια θα οδηγήσει στην αποχή, σε άλλη κάλπη ή αν μπορεί να εξελιχθεί σε επιστροφή στη γαλάζια κάλπη. Το βέβαιο είναι πως η ατζέντα του αμέσως επόμενου διαστήματος είναι ευνοϊκή για την επαναπροσέγγιση της Ν.Δ. με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο έχει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά και τραβά ακόμα μία νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο προοδευτικό και συντηρητικό του σήμερα. Το νομοσχέδιο του Κ. Πιερακάκη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το τριήμερο 28-29 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου. Ενδεχόμενη καταψήφισή του και από το ΠΑΣΟΚ (εκτός του ΣΥΡΙΖΑ), όπως διαφαίνεται, θα δημιουργήσει νέο χώρο για διείσδυση στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτιμάται πως θα συσπειρώσει την εκλογική βάση της Ν.Δ. Αμέσως μετά ακολουθεί ο νέος Ποινικός Κώδικας του Γ. Φλωρίδη, με τον οποίο αναμένεται επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης, αυστηροποίηση των ποινών, αλλά και αντιμετώπιση της ατιμωρησίας, με την έκτιση μέρους των ποινών ακόμα και για πλημμελήματα.
Δημόσια ασφάλεια
Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα νομιμότητας και δημόσιας ασφάλειας. Ηδη το όχι του Μ. Χρυσοχοΐδη στους αγρότες για την προγραμματισμένη για την Τρίτη κάθοδο με τρακτέρ (ναι με Ι.Χ. ή πούλμαν) στην Αθήνα αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εν όψει των νέων φοιτητικών καταλήψεων που προγραμματίζονται για την τρέχουσα εβδομάδα, το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, φέρεται έτοιμο να μην επιτρέψει νέες παράνομες καταλήψεις. Ψηλά στην ατζέντα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων βρίσκεται η αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Κι εδώ το βάρος πέφτει κυρίως στον Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και στον υπ. Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδη.
Ενώ παράλληλα με τις συνεχείς προσπάθειες και τροποποιήσεις του Κ. Σκρέκα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η κυβέρνηση μελετά κινήσεις για την εισοδηματική ενίσχυση των καταναλωτών. Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται πιο νωρίς απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, ενώ είναι πια αρκετά πιθανόν να δοθεί «επίδομα Πάσχα» στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ
Εσωκομματική ηρεμία και «γκάζι» για ευρωεκλογές
Η τομή με τον νόμο για την ισότητα στον γάμο που φέρνει την Ελλάδα στην ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών που την έχουν θεσπίσει, κατοχυρώνει τα δικαιώματα μιας μειονότητας και ενισχύει το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας. Ωστόσο, η Ν.Δ. έχει να διαχειριστεί στο εσωτερικό της ένα όχι ασήμαντο θέμα. Από τους 51 βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στο νομοσχέδιο, οι 20 που το καταψήφισαν συνιστούν μία όχι μικρή ομάδα, η οποία μόλις επτά μήνες μετά τις εκλογές και σχεδόν τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές δείχνει να βρίσκεται σε ψυχική απόσταση από την ηγεσία του κόμματος.
Χωρίς επί του παρόντος τουλάχιστον να τίθεται από κανέναν (κυρίως από τον Α. Σαμαρά) θέμα δημιουργίας νέου κόμματος, το Μ. Μαξίμου αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων με τους «20». Εκτός των ιδεολογικών αποκλίσεων, μερικοί από τους διαφωνήσαντες έχουν προσωπικά παράπονα για την αξιοποίησή τους στην κυβέρνηση. Το Μ. Μαξίμου δεν δείχνει διατεθειμένο να μπει σε διαδικασία τέτοιων «ανταλλαγμάτων», αλλά μπορεί να αξιοποιηθούν περισσότερο στη Βουλή ή στο κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα για τους τρεις υφυπουργούς (Μ. Κεφάλα, Στ. Κελέτση και Γ. Μπούγα), οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία. Θέμα δεν τίθεται πολύ περισσότερο για τον υπ. Επικρατείας Μ. Βορίδη, καθώς ο υπουργός ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη από τη στιγμή που άνοιξε το θέμα.
Το Μ. Μαξίμου επιδιώκει εσωκομματική ηρεμία, καταλαγή και συνοχή και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι πιθανόν να υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις, με τις αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων περί τα τέλη Μαρτίου, θα υπάρξει ένα καθαρό δίμηνο (Απρίλιος-Μάιος) πολιτικής αντιπαράθεσης με φόντο τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Οι οποίες θα καθορίσουν το πολιτικό τοπίο σε σημαντικό βαθμό.
Τα μεγέθη που «μετρούν» στο Μ. Μαξίμου είναι η διαφορά της Ν.Δ. από το δεύτερο κόμμα, αλλά και το ποσοστό του δεύτερου κόμματος. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, αν διαφορά είναι πάνω από 17-18 μονάδες και το δεύτερο κόμμα κινηθεί στην περιοχή του 15%, τότε θεωρείται πολύ πιθανόν να ενεργοποιηθούν διαδικασίες περαιτέρω αποσύνθεσης της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει αμφισβητηθεί η πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ.