Αν συμβεί κάτι τέτοιο, για την ακρίβεια φτάνει να ανεξαρτητοποιηθούν τέσσερις βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτομάτως θα καταστεί τρίτο σε δύναμη κόμμα στη Βουλή (είναι ήδη πέμπτο στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό πολύ κάτω του 10%) και το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση.
Τις πληροφορίες αυτές αφήνει επιλεκτικά να διαρρεύσουν το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, μαζί με την επισήμανση ότι ο ίδιος ούτε έχει σκοπό να συγκροτήσει δική του κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή ούτε έχει ζητήσει κάτι τέτοιο από τους βουλευτές που εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν την παραπάνω κίνηση.
Και προσθέτουν και κάτι τελευταίο. Οτι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές, που στηρίζουν άλλους υποψηφίους και όχι τον Στέφανο Κασσελάκη, που είναι αντίθετοι με τον αποκλεισμό του έκπτωτου προέδρου από την κούρσα της ηγεσίας και εμφανίζονται έτοιμοι και εκείνοι να φύγουν.
Αυτή είναι η τελευταία γραμμή άμυνας των «κασσελακικών» που προσπαθούν να ταρακουνήσουν το σύστημα, τη στιγμή που οι «87» του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν να ενδιαφέρονται μόνο για το πώς δεν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης, με όποιο κόστος.
Σε ό,τι αφορά την προειδοποίηση-απειλή για την ανεξαρτητοποίηση των πέντε έως επτά βουλευτών ως μέτρο πίεσης, όλα δείχνουν πως ούτε αυτό θα αλλάξει τη στάση τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
- Πρώτον, διότι όπως λένε, δεν πιστεύουν ότι οι «κασσελακικοί» θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους, καθώς θα δώσουν ένα τέτοιο δώρο, δηλαδή να χρεωθούν μία διάσπαση που δείχνει να είναι και τελειωτική για το κόμμα.
- Δεύτερον, η σφραγίδα με το κομματικό ταμείο είναι πιο σημαντικός στόχος.
Οι «κασσελακικοί» διαμηνύουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει κανονικά την περιοδεία του ανά την Ελλάδα σαν κανονικός υποψήφιος και περιμένει η υποψηφιότητά του να επικυρωθεί στο συνέδριο. Λένε ακόμα ότι χιλιάδες άνθρωποι εγγράφονται στο site του και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι «87» το ανέδειξαν σε δήθεν μείζον ζήτημα.
Τις τελευταίες ώρες ωστόσο, ενισχύεται ένα άλλο σενάριο, αυτό της υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου. Ατύπως, είναι το plan b των «κασσελακικών» σε περίπτωση που τελικά η υποψηφιότητά του δεν περάσει από το συνέδριο ή το συνέδριο αναβληθεί για μετά τις εκλογές για την αρχηγία του κόμματος, όπως φέρονται να μεθοδεύουν οι «87» του Αλέξη Τσίπρα.
Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι ο Πάνος Ρήγας δεν είπε τυχαία προχθές στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι ««μπορεί να καταθέσει όποιος θέλει υποψηφιότητα στο συνέδριο. Η όποια πλειοψηφία που διαμορφώνεται στο Συνέδριο, αποφασίζει τα πάντα» και επί της ουσίας, ήταν μία φράση που δεν υπερασπιζόταν μόνο την υποψηφιότητα Κασσελάκη, αλλά προετοίμαζε και την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου, η οποία -επίσης όχι τυχαία- ενώ διέψευσε χλιαρά τις φήμες περί υποψηφιότητάς της, είπε: «Δεν λειτούργησα ποτέ με όρους αυτοπρότασης, δεν λειτούργησα ποτέ με όρους παραπολιτικών. Και αυτό δεν θα αλλάξει τώρα».
Που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι αν η υποψηφιότητά της προκύψει, τότε αυτό δεν θα γίνει με κάποια δική της δήλωση, αλλά με κείμενο για το μέλλον του κόμματος και τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών από κάτω που θα στηρίζουν την υποψηφιότητά της.
Ο,τι και να λέει δημοσίως, όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν καταστεί οριστική η απόφαση απόρριψης της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, η κ. Δούρου -η οποία στέκεται σταθερά απέναντι στις γραμμές των «87» του Αλέξη Τσίπρα στις τελευταίες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πρόσωπο που μπορεί να συγκεντρώσει και την εκλογική βάση των «κασσελίστας», ενδεχομένως όμως και ψηφοφόρους των «87» του Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τις σκοπιμότητες που υπηρετούν το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν θέλουν να στηρίξουν Πολάκη ή Φαραντούρη.
Τα παιχνίδια Πολάκη και Φαραντούρη
Εν τω μεταξύ, την ώρα που όλοι προσπαθούν να αντιληφθούν πώς έχει… θυμώσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νικόλα Φαραντούρη, όταν τον ευρωβουλευτή στηρίζει η τακτική συνομιλήτρια και φίλη του πρώην πρωθυπουργού Λούκα Κατσέλη, το νέο ρήγμα αφορά το μέτωπο ανάμεσα στους «κασσελίστας» και τον Παύλο Πολάκη.
Μετά από μία περίοδο όπου όλοι έλεγαν πως πρόκειται για τους συμμάχους του δευτέρου γύρου, οι «κασσελίστας» άρχισαν να επιτίθενται μαζικά στα social media εναντίον του βουλευτή Χανίων, θεωρώντας ότι με την απουσία του από την κεντρική επιτροπή αλλά και δίνοντας εντολή να απουσιάσουν και τα μέλη του οργάνου που τον στηρίζουν, επί της ουσίας στήριξε τη γραμμή των «87» του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η επίθεση ήταν η αφορμή για να εξαπολύσει ο Παύλος Πολάκης την προσβλητική επίθεση που εξαπέλυσε στην Πολιτική Γραμματεία εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, αποκαλώντας τον «νάρκισσο», «πράγμα που πρόεδρος δεν βγαίνει» και «αδολφοχιτλερικό».