Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προχθές, από όπου αποχώρησαν οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου του κόμματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Νωρίτερα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Συνεδρίου μία εβδομάδα μετά τον αρχικό σχεδιασμό, δηλαδή στις 8 Νοεμβρίου.
«Κουτοπόνηρα» σκεπτόμενοι, οι «87» του Αλέξη Τσίπρα πίστεψαν ότι με αυτήν την απόφαση -με επίσημο λόγο ότι δεν βρέθηκε χώρος για να γίνει το Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου- και τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας εγγραφής μελών στις 25 Οκτωβρίου, την επομένη δηλαδή της κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος, θα οδηγούσαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος.
Εκείνος ναι μεν πιέστηκε, αλλά τελικά ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία κατάθεσης υποψηφιότητας, με τη Θεοδώρα Τζάκρη να καταθέτει 87 (όχι τυχαίος αριθμός…) υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και το «πόθες έσχες» του.
«Είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης Αριστεράς, που τη σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015. Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα», είπε η κ. Τζάκρη πριν αποχωρήσει από την αίθουσα μαζί με τα στελέχη που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, καταγγέλλοντας εκτροπή και μεθοδεύσεις.
Στο βήμα τότε ανέβηκε η Ολγα Γεροβασίλη, απαντώντας πως «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι διά αντιπροσώπων». Η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι μόνο οι υπογραφές των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και το «πόθεν έσχες», αλλά και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Εγινε μεγάλη κουβέντα για την κατάθεση υποψηφιότητας δι’ αντιπροσώπου, αλλά από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάθεσε ο ίδιος το «πόθεν έσχες» του, ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει να μείνει κρυφό από την κοινή γνώμη, αν και στο παρελθόν ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα την ενημερώσει πλήρως για το «πόθεν έσχες» του, ως έχει υποχρέωση.
Από την άλλη πλευρά, όλοι κατάλαβαν, από τα λόγια της κ. Γεροβασίλη, ότι οι «87» του Αλέξη Τσίπρα ετοίμαζαν και άλλη… έκπληξη στον Στέφανο Κασσελάκη και το επιτελείο του.
Αίτημα διαγραφής
Και πράγματι, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θέμης Μουμουλίδης ζήτησε με γραπτό του αίτημα προς την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη για αντικαταστατική, αντικομματική και αντισυντροφική συμπεριφορά, επειδή «λοιδόρησε και επιχείρησε να αποδομήσει την κυβερνητική διαδρομή του κόμματος», κατήγγειλε δηλαδή ότι επί Τσίπρα υπήρξε διακίνηση «μαύρου χρήματος» στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να μεθοδεύσουν οι υποστηρικτές του χθες, κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Κασσελάκη», σχολίασαν πηγές από το περιβάλλον του αναφερόμενες στην παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. «Η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, επειδή τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία διψούν για αλλαγή και ανανέωση. Οσα προσκόμματα και να βάλουν, η επιθυμία για έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δυνατή», ανέφεραν.
Πρέπει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά τους κατέθεσαν επισήμως και οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος. Ο ευρωβουλευτής με 34 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και ο πρώην περιφερειάρχης και νυν ηθοποιός με 31 υπογραφές.
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
«Εμείς φταίμε. Το παιδί δεν είχε κάνει ούτε θαλαμοφύλακας και εμείς τον χρίσαμε στρατηγό στον πόλεμο», φέρεται μάλιστα να είπε ο Απόστολος Γκλέτσος για τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν ανέβηκε στο βήμα.
«Το διακύβευμα είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι κόμμα της κοινωνίας ή μαγαζί του ενός; Που μπορεί όποτε θέλει να του αλλάζει και ταμπέλα και να το δίνει για υπενοικίαση;», είπε, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο Παύλος Πολάκης κάλεσε τους «87» του Αλέξη Τσίπρα να αφήσουν τα σχέδιά τους για διαγραφή Κασσελάκη. «Κοψτε τις ΑΗΔΙΕΣ περί διαγραφής!!! Ελάτε να μετρηθούμε στα ίσια με ιδέες, προτάσεις, προγράμματα και οράματα!. Δεν γουστάρω ούτε την ίντριγκα των εκκαθαρίσεων ούτε το έργο “ελεήστε τον Βασιλάκη Καΐλα”, που προσπαθεί να παίξει ο πρώην, γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο!! Μπορεί ο Κασσελάκης και οι υπόλοιποι να αντιπαρατεθούμε σε αντίστοιχα με αυτά που λέω στο παρακάτω βίντεο;; Μπορείτε να συμβάλετε σε λαϊκή έμπνευση που θα οδηγήσει σε αριστερή δημοκρατική διέξοδο μετά την πτώση του Μητσοτάκη;;;; ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ!!», κατέληξε ο βουλευτής Χανίων.
Πολεμικές προετοιμασίες για το Συνέδριο
Χθες, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης έτυχε θερμής υποδοχής στο Νέο Ηράκλειο από δεκάδες στελέχη της Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, που του φώναζαν «Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου». Μαζί του ήταν η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου και ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης. «Εσείς θα είστε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ», τους είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Το θέμα για τον κ. Κασσελάκη είναι πως δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στα όργανα και με τη διαδικασία εκλογής συνέδρων να αναμένεται δεν είναι βέβαιο ότι θα την έχει και στο Συνέδριο, το οποίο θέλει να μετατρέψει σε πεδίο επιστροφής του στη θέση του προέδρου, ακυρώνοντας την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έκπτωσή του από τη θέση του προέδρου.
Οι «87» του Αλέξη Τσίπρα θέλουν να μετατρέψουν το Συνέδριο σε υβριδικό -δηλαδή και με συνέδρους που θα είναι στο κλειστό του Περιστερίου, όπου θα γίνει, και με συνέδρους που θα συμμετάσχουν διαδικτυακά-, ενώ πέρασαν από την Κεντρική Επιτροπή και την πρόταση των Θεοχαρόπουλου και Μπουλέκου υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, με το επιχείρημα ότι «είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του τέταρτου Συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματός μας». Υπενθυμίζεται ότι Κασσελάκης και Πολάκης έχουν δημοσίως ταχθεί υπέρ της αυτόνομης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.
Οι «κασσελίστας» διαμαρτύρονται έντονα και για το μέτρο εκλογής συνέδρων που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, το οποίο θα έχει τρεις διαβαθμίσεις (1 προς 40, 1 προς 50, 1 προς 60) αναλόγως της συμμετοχής στη διαδικασία σε κάθε Οργάνωση Μελών κι όχι ένα κι ενιαίο. «Θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των συνέδρων και μάλιστα κατά πολύ», καταγγέλλουν για τους «87» του Αλέξη Τσίπρα.
Επιστροφή Τσίπρα με… ιστοσελίδα
Σε αυτό το κλίμα, έκανε ντεμπούτο χθες το site του νέου ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο προσκήνιο παίρνει αποστάσεις από τις εξελίξεις διάλυσης του κόμματος που ίδρυσε και στο παρασκήνιο κατευθύνει τους «87».
Το site του κ. Τσίπρα «έχει σκοπό την επεξεργασία και προώθηση προοδευτικών πολιτικών και δράσεων για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή», ενώ «επιδιώκει να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τη στήριξη ευρύτερων συγκλίσεων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, μέσα από την ανάπτυξη συγκροτημένων πολιτικών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα προασπίσουν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας».
Επιπλέον «επιδιώκει να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τη στήριξη ευρύτερων συγκλίσεων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, μέσα από την ανάπτυξη συγκροτημένων πολιτικών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα προασπίσουν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας» και «θέτει στο επίκεντρο τις αρχές της κοινωνικής ισότητας και της δικαιοσύνης, προωθώντας παράλληλα πολιτικές για την ενίσχυση του διεθνούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας».
Ηδη σχολιάζεται ποικιλοτρόπως το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βγάλει στον αέρα το site του ινστιτούτου του την ημέρα του πρώτου γύρου εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ…