Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση ανακήρυξε την ένταξη στην Ε.Ε. ως στρατηγικό στόχο της, ωστόσο σημειώνει ότι ο Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις συνταγματικές αλλαγές (αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας) για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν επίσης τη σημασία της επίτευξης απτών αποτελεσμάτων και της καλής πίστης εφαρμογής διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η ομαλή ενταξιακή πορεία της Αλβανίας περνάει μέσα από την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κυρίως των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Αυτά είναι τα δύο βασικά ζητήματα που θέτουν στις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι με τον παραπάνω τρόπο καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «εκπτώσεις» στην πορεία προς την ένταξη, που περνάει από πολλές μεταρρυθμίσεις.
Σύνοδος Κορυφής: Ανένδοτη η Βουλγαρία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ -«Να αλλάξει το Σύνταγμά της»
«Δεν υπάρχει λόγος η Σόφια να υποχωρήσει από τη θέση της για την ένταξη των της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ. Ο Γκλάβτσεφ έκανε τη δήλωση αυτή την ώρα που η κυβέρνηση πραγματοποιούσε την εβδομαδιαία συνεδρίασή της και πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που διεξήχθη σήμερα.
«Δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση μας, είναι μια αρχή, είναι σύμφωνη με τον λεγόμενο συμβιβασμό του 2022. Κάναμε τον συμβιβασμό, έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και ημών», δήλωσε ο Γκλάβτσεφ.«Δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνω οποιαδήποτε παραχώρηση στη Βόρεια Μακεδονία από τη σημερινή βουλγαρική θέση».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό για μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να θέτει όρους σε χώρες που είναι ήδη κράτη μέλη της ΕΕ. Εξήγησε ότι συνήθως όταν κάποιος θέλει να ενταχθεί κάπου, ακολουθεί τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί εκεί, αντί να ζητεί οι κανόνες να προσαρμοστούν για αυτόν που κάνει την αίτηση. «Αυτό θα ήταν ένα άνευ όρων προηγούμενο και αντίθετο με τις αρχές της ΕΕ και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων. Επειδή το μικρότερο εμπόδιο για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ο συμβιβασμός του 2022, αν αυτό μπορεί να είναι εμπόδιο», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει να μην πληροί άλλες απαιτήσεις.
Η Βουλγαρία περιμένει να δει τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιεί το Σύνταγμά της για να περιλάβει τους Βούλγαρους σε αυτό, πριν ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και αυτό τέθηκε ως προϋπόθεση από την ΕΕ και έγινε δεκτό από τα Σκόπια. Η Βόρεια Μακεδονία έκανε πίσω, καθώς η κυβέρνηση άλλαξε και η νέα κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις που αναγνωρίζουν βουλγαρική μειονότητα δεν θα προχωρήσουν χωρίς προηγούμενες εγγυήσεις από τη Βουλγαρία ότι δεν θα ασκήσει βέτο στο μέλλον.
Σύνοδος Κορυφής: «Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων ανήκει στην ΕΕ, είμαστε στην ίδια οικογένεια»
«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ένωσή μας. Επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην EE», αναφέρει η δήλωση των 27 ηγετών και των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πριν από το δείπνο των ηγετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη κοινή δήλωση, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τον τελευταίο χρόνο. Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ίδια οικογένεια» και ότι «η Διεύρυνση της ΕΕ είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα και δεν είναι αρκετό απλώς να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για τα επίδοξα μέλη μας, αλλά πρέπει με δράσεις να τα φέρουμε πιο κοντά μας», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί για να φιλοξενήσει μια μεγαλύτερη οικογένεια» στο μέλλον. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα η ΕΕ έκλεισε τρία διαπραγματευτικά κεφάλαια με το Μαυροβούνιο και άνοιξε τη δέσμη κεφαλαίων για τις εξωτερικές σχέσεις με την Αλβανία, ενώ η Σερβία καλείται να υποβάλει τις διαπραγματευτικές της θέσεις για δύο κεφάλαια που αποτελούν μέρος της δέσμης «ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη».
Στη δήλωση των ηγετών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής της παγκόσμιας γεωπολιτικής κατάστασης, του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, και κατά την έναρξη του νέου κύκλου ηγεσίας της ΕΕ, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων είναι πιο σημαντική από ποτέ».
Η ΕΕ χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να σεβαστούν και να δεσμευτούν στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τονίζουν ότι το κράτος δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας λειτουργικής δημοκρατίας. «Οι ενέργειες θα μιλούν περισσότερο από τα λόγια καθώς οι εταίροι αναλαμβάνουν την ευθύνη και εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η ΕΕ καλεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εγγυηθούν τα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες», αναφέρει η δήλωση.
Επισημαίνεται ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια (ύψους 6 δισεκ. ευρώ ως το 2027) έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία. Θα επιταχύνει την κοινωνικοοικονομική σύγκλιση μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, υπό τον όρο ότι οι εταίροι θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εταίρους της στα Δυτικά Βαλκάνια για να μετριάσει τον αντίκτυπο που έχει ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις οικονομίες, τις κοινωνίες και την ασφάλειά τους. «Θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας, του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου, της Δέσμης Ενεργειακής Στήριξης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης».
Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με τα Δυτικά Βαλκάνια.
Μητσοτάκης: Η θέση της Σερβίας είναι στην οικογένεια της ΕΕ – Η Ελλάδα θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας
Την αμέριστη στήριξή της στην ενταξιακή προοπτική των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής, υπό τη γνωστή πλέον αιρεσιμότητα, εξέφρασε εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσερχόμενος πριν από λίγη ώρα στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης προώθησης της ενταξιακής πορείας της Σερβίας, ως κρίσιμης παραμέτρου για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κρίσιμη συγκυρία στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει υποστηρίξει επί της αρχής την ενταξιακή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν την πραγματικότητα ότι οι χώρες αυτές πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσαρμοστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε δύο χώρες, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σήμερα εδώ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρώτον, σε ό,τι αφορά στη Σερβία, είχα την ευκαιρία να στείλω μία επιστολή σε όλους τους ομολόγους μου ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, προκειμένου να ανοίξουμε ένα ακόμη κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσον αφορά στην Σερβία».
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι θεωρεί απολύτως απαραίτητο η Σερβία να επιταχύνει τον δρόμο της προς την ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι η μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων και ένα σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα στην περιοχή. «Αισθάνομαι ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα στην Σερβία και στο σερβικό λαό ότι εννοούμε αυτά που λέμε, ότι θέλουμε τη Σερβία ως μέλος της ευρωπαΐκής οικογένειας. Η Σερβία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει από τη δικιά της πλευρά, προκειμένου να εναρμονίσει τις αποφάσεις της όσον αφορά την εξωτερική πολιτική με τις κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Σερβία ότι η θέση της είναι στην ευρωπαΐκή οικογένεια».
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αλβανίας ξεκαθαρίζοντας και πάλι ότι θέματα, όπως η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας και η κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων είναι ζήτημα, που αφορούν τις ευρωαλβανικές σχέσεις. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και ότι τα ζητήματα, που αφορούν στην προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, δεν είναι εφήμερα ζητήματα, αλλά ζητήματα τα οποία αφορούν πλέον και τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μια σημαντική κινητικότητα από πλευράς Αλβανίας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Θα έλεγα ότι αυτή είναι και η καλύτερη απόδειξη γιατί τελικά η ευρωπαΐκή πορεία των βαλκανικών χωρών μπορεί να οδηγήσει και στην επίλυση χρόνιων τέτοιων ζητημάτων όταν αυτά ανάγονται από διμερή σε ευρωπαϊκά».
Ειδήσεις σήμερα
Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μουρμάνσκ – Πάνω από οι 10 τραυματίες
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τις Πανελλήνιες
Μεγάλη φωτιά σε πολυκατάστημα στον Πειραιά
Λάρισα: Επίθεση από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών δέχθηκε ο Κώστας Αγοραστός