Ο Σωκράτης Φάμελλος αρνήθηκε ότι κατά την προχθεσινή του συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν και η Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά άλλες πηγές του κόμματος παραδέχονται ότι ο κ. Φάμελλος συζήτησε με τον Νίκο Κοτζιά πιθανή υποψηφιότητα του τελευταίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Λέγεται μάλιστα ότι πήρε τη συγκατάθεσή του για να βολιδοσκοπήσει τόσο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά μπορεί να συναινέσει η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών και των ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ δύσκολα θα μπορέσει και η Νέα Αριστερά αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας να πουν «όχι». Τον Νίκο Κοτζιά, όπως υποστηρίζουν, εννοούσε και ο Νίκος Παππάς όταν πριν λίγες ημέρες έκανε λόγο για πρόσωπο της ευρύτερης Αριστεράς, διαφωνώντας με το ενδεχόμενο να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Ράμμο.
«Δεν μπαίνουμε σήμερα σε καμία ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κινούμαστε θεσμικά από την πρώτη στιγμή, προφυλάσσοντας τον θεσμό και τα πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει συλλογικά, εγκαίρως και θεσμικά τη στάση του απέναντι στην προεδρική εκλογή. Η Ν.Δ. άνοιξε το θέμα και φαίνεται πως το εντάσσει στη διευθέτηση των εσωκομματικών της ζητημάτων. Το πρόσωπο που θα προκριθεί πρέπει να υπηρετεί τον θεσμό κι όχι κομματικές σκοπιμότητες. Με αυτήν την ευθύνη θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα», περιορίστηκε πάντως να πει χθες ο κ. Φάμελλος, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα επί εθνικών θεμάτων και ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η Λούκα Κατσέλη ήταν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010 και ανέλαβε χρέη προέδρου της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Τσίπρα. Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, την κ. Κατσέλη πρότεινε ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Νικόλας Φαραντούρης (σ.σ.: τον είχε στηρίξει στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές).
Πάντως, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να αποκλείεται αυτή η πρόταση να είναι κάποιο πρόσωπο-έκπληξη, που σε αυτή τη φάση δεν είναι στο τραπέζι.
Συνάντηση με Κόκκαλη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά και την επικείμενη επανένταξη της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος θα συναντηθεί με τον Πέτρο Κόκκαλη για να συζητήσουν και την ένταξη του «ΚΟΣΜΟΥ».
Κατά τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία άλλωστε, και μετά το φιάσκο της υποψηφιότητας Ράμμου και την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- Νέας Αριστεράς, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί για τη διεύρυνση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και την ένωσή του με κινήσεις και πρόσωπα της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.
Η μεταγραφή του Πέτρου Παππά
Χθες, πάντως, αίσθηση προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε ο πρώην ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Παππάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action 24, εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και του Αλέξη Τσίπρα.
«Τους ρούφηξε η γραφειοκρατία του κόμματος», είπε ο κ. Παππάς για τον τέως και τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ νέα ερωτηματικά ως προς τις μελλοντικές του κινήσεις προκάλεσε η φράση του ότι «η Νέα Δημοκρατία σέρνεται πίσω από πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ».
«Δεν συζητάω προσωπικά με κανέναν, ωστόσο και εγώ όπως και η κοινωνία έχουμε, νομίζω, τις κεραίες μας ανοιχτές, ώστε να μην οδηγηθούμε σε φαινόμενα πολυδιάσπασης του προοδευτικού χώρου, σ’ αυτό που ζουν αυτή τη στιγμή η Γαλλία και η Γερμανία, που τα άκρα μια χαρά συναντιούνται. Να έχουμε μια κανονική πολιτειακή λειτουργία με μια ισχυρή αντιπολίτευση κατ’ αρχάς και μια κυβέρνηση στη συνέχεια», είπε επίσης ο κ. Παππάς.
Πάντως από τη Χαριλάου Τρικούπη επαναλαμβάνουν ότι δεν θα προχωρήσουν στο μοντέλο των «μεταγραφών» βουλευτών από άλλο κόμμα ή την ομάδα των ανεξαρτήτων για να διευρύνουν τις δυνάμεις τους και η αμφίπλευρη διεύρυνση θα προκύψει μέσα από τη συμμετοχή όποιων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ στα κομματικά δρώμενα από τα χαμηλά κομματικά κλιμάκια.