Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία για μία τριμερή συνάντηση αύριο με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα. Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να συζητηθούν νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης σε συνολικό επίπεδο και να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατό.
Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες χώρες από τους περιορισμούς των δημοσιονομικών κανόνων που θέτουν οι Βρυξέλλες. Οι συνθήκες, ωστόσο, έχουν αλλάξει, με έναν πόλεμο να εξελίσσεται στο κέντρο της Ευρώπης και την ενεργειακή-πληθωριστική κρίση να δοκιμάζει τις οικονομίες, γεγονός που ανατρέπει και τα δεδομένα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν οι χώρες – μέλη.
Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τώρα είναι η στιγμή για μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
Σε παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά με την ενέργεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Τόνισε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα -“η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης”, όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις των πολιτών προστατευμένες.
Όπως πρόσθεσε δε, με την επίτευξη της επενδυτική βαθμίδα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι” το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων”.
“Αυτό επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας”, πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: “Βεβαίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρομαι και στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, μία αύξηση των επιτοκίων την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει απαραίτητη προκειμένου να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις”.
“Όμως, θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα, η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες. Και, βέβαια, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά – επιτέλους – την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.