Σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης παραδόθηκε από ένας μπλε φάκελος που περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες έτους 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019-Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.
Συνολικά περιέχουν 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, ενώ σημειώνεται ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού διδύμου, των Ακη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.
Όσο αφορά την υγεία στον μπλε φάκελο που παραδόθηκε από τον Πρωθυπουργό αυτός περιελάμβανε 14 μέτρα για να γίνει το Ε.Σ.Υ. στο σύνολο του καλύτερο και αποτελεσματικότερο.
- Αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την Υγεία και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
- Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους ώστε να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.
- Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
- Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
- Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.
- Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.
- Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.
- Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή θεσμού συμβούλου υγείας.
- Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
- Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ιατρό. Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.
- Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020 σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.
- Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων & προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
- Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η μία από τις 120 μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης, είναι η μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απόφαση του πρωθυπουργού για την κάλυψη των κενών του ΕΚΑΒ είναι να επιστρατευτούν οδηγοί οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι θα τεθούν στη διάθεση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
Ο έκτακτος σχεδιασμός για τα μικτά πληρώματα με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής αφορά σε περιοχές όπου λόγω έλλειψης προσωπικού, σε κυκλοφορία βγαίνει ένα ασθενοφόρο. Τέτοιες περιοχές είναι κατά βάση τα νησιά. Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης, βέβαια, είναι η στελέχωση του ΕΚΑΒ, όπως και του ΕΣΥ, με μόνιμο προσωπικό.
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα στο ΕΚΑΒ
Ένα σενάριο για την νέα λειτουργεία του είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής να περιορίζεται στην οδήγηση των οχημάτων. Για να μπορεί ένα ασθενοφόρο να είναι λειτουργικό 365 ημέρες το χρόνο και σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου, απαιτούνται περίπου 11 άτομα προσωπικό. Εάν τον ρόλο των οδηγών αναλάβουν Ένοπλες Δυνάμεις και Πυροσβεστική, τότε θα απελευθερωθούν διασώστες για άλλα οχήματα.
Έτσι, σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμο μόνο ένα ασθενοφόρο, λόγω του ότι δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό, θα μπορεί να βγει σε κυκλοφορία και δεύτερο, με στόχο να αποφεύγονται τραγικά συμβάντα όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.
Σημειωτέον, πως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το ΕΚΑΒ στελεχώνεται με δύο διασώστες που είναι οι μόνοι αναγνωρισμένοι επαγγελματίες υγείας που νομιμοποιούνται να βρίσκονται μέσα στα ασθενοφόρα. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση για τη στελέχωση των οχημάτων προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση.