Γράφουν Απόστολος Χονδρόπουλος, Ιωάννα Φεντούρη
Η τρίτη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού από το 2020 που θεμελιώθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση σηματοδοτεί την αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση του στρατηγικού χαρακτήρα, κάτι που επισημάνθηκε στις δηλώσεις των δύο ηγετών, αλλά αποτυπώθηκε και στην Κοινή Δήλωση. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται μεταξύ άλλων στην κοινή πρωτοβουλία για πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ., ενώ κατά τη συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα της Ελλάδας «λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση, στην πρόθεση διερεύνησης περαιτέρω δυνατότητας στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα ΗΑΕ σε αυτήν την κατεύθυνση, στην επανενεργοποίηση προγράμματος εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά και στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να κινηθεί με μεγάλα ταχύτητα σε ζητήματα όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Επεσήμανε επίσης ότι η στενή σχέση εδράζεται «στις κοινές αρχές και αξίες μας, κυρίως στην αταλάντευτη προσήλωσή μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ως του μοναδικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών και ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των λαών», ενώ από την πλευρά του ο διάδοχος του θρόνου του Αμπου Ντάμπι υπογράμμισε ότι «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα στοχεύουν στην ειρήνη και τη συνεργασία».
Σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση Ελλάδος-ΗΑΕ, «οι δύο χώρες επανέλαβαν την ακλόνητη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και της περιφερειακής ασφάλειας και άμυνας».
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «τη δέσμευσή τους στην υποστήριξη των προσπαθειών προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας» και «επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι οι πολιτικές διαδικασίες και ο διάλογος, βασισμένοι στις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των ΗΕ, παραμένουν η κατευθυντήρια πυξίδα με στόχο την επίτευξη βιώσιμων λύσεων για όλες τις συγκρούσεις και διενέξεις και τόνισαν τη σημασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών».
Σημείωσαν, επίσης, πως «η διατήρηση της σταθερότητας και της ευημερίας παραμένει προτεραιότητα για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας» και «υπό το πρίσμα αυτό, συμφώνησαν πως η υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιασδήποτε από τις δύο χώρες αποσταθεροποιεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».
Οσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, «οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία αποτυπώνεται σε συμφωνίες που διευκολύνουν τις συνεργατικές διαδικασίες» και «εξέφρασαν την επιθυμία τους να διατηρήσουν και να εμβαθύνουν τις αμυντικές σχέσεις τους, ιδίως στους τομείς της τεχνικής εκπαίδευσης και των κοινών ασκήσεων».
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Στο επίκεντρο ανανεώσιμες πηγές, έργα υποδομής, τεχνολογία
Επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ φέρνει στην ελληνική οικονομία η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ (κρατικό επενδυτικό holding) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που υπεγράφη, χθες, στο Αμπου Ντάμπι. Η πρωτοβουλία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα ΗΑΕ, συνοδεία κυβερνητικών στελεχών.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία επικυρώθηκε με την υπογραφή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, και του διευθύνοντος συμβούλου της ADQ, Μοχάμεντ Χασάν Αλσουάιντι.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο εστεμμένος πρίγκιπας του Αμπου Ντάμπι και ανώτατος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, καθώς και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η ADQ αναμένεται να επενδύσουν ξεχωριστά και από κοινού σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και σε έργα υποδομής, αγροτουρισμού, τεχνολογίας υγείας και επιστημών κ.ά.
Επιπρόσθετα, η επενδυτική εταιρία Mubadala και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στα 400 εκατ. ευρώ στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα συνεπενδύσεων του 2018. Η συμφωνία επικυρώθηκε από τον γενικό διευθυντή και διευθύνοντα σύμβουλο της επενδυτικής εταιρίας Mubadala, Χαλντούν Χαλίφα αλ Μουμπάρακ.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μετά το πέρας των υπογραφών, δήλωσε: «Με την ήδη αποδεδειγμένη πορεία της να δημιουργεί εύρωστες, απτές και κυρίαρχες επενδυτικές συνεργασίες, η ADQ είναι ένας στρατηγικός συνέταιρος που συμμετέχει στην υλοποίηση της οικονομικής μας ανάπτυξης. Επιπλέον, η υπογραφή της συμφωνίας με τη Mubadala, ύψους 400 εκατ. ευρώ, έρχεται να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα συμφωνία και να δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό κλίμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ADQ, Μοχάμεντ Χασάν Αλσουάιντι, επεσήμανε: «Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδας έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε τομείς του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης».
Βιομηχανία και προηγμένες τεχνολογίες
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, υπέγραψε, χθες, με τον ομόλογό του, υπουργό Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Νέας Τεχνολογίας των ΗΑΕ, dr Σουλτάν μπιν Αχμαντ αλ Ζάμπερ, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών.
Στόχος του είναι η ανάπτυξη των μεταποιητικών βιομηχανιών και στις δύο χώρες μέσω κοινών προσπαθειών για την προώθηση των διμερών επενδύσεων, της έρευνας και ανάπτυξης, της μεταφοράς τεχνολογίας και της ανάπτυξης βασικών τεχνολογιών στη βιομηχανία.
«Με τις συμφωνίες αυτές η μεγάλη ώθηση των επενδύσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ελλάδα, αλλά και η διεύρυνση των εμπορικών μας σχέσεων θα προχωρήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Με τη συμφωνία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τόσο με τη Mubadala όσο και με την ADQ διασφαλίζουμε τη σημαντική ροή άμεσης χρηματοδότησης σε επενδυτικά funds και επενδυτικά σχήματα από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.