Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, το υπουργείο δίνει έμφαση στην πρόληψη-προετοιμασία/ετοιμότητα και ανθεκτικότητα και χρειάζεται να αυξηθούν οι προληπτικές παρεμβάσεις.
«Η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη, πρέπει να αυξήσουμε τις προληπτικές παρεμβάσεις όσο μπορούμε περισσότερο, να στήσουμε συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων μέσω του ΑΙΓΙΣ, ώστε με σύγχρονο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων η πρόληψη να πιάνει τόπο», καθώς «θα μπορούμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να προετοιμάσουμε τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και τους εθελοντές, για να μπορούν να δράσουν ακριβώς τη στιγμή της κρίσης», ανέφερε.
Για την αντιπυρική περίοδο, υπογράμμισε ότι φέτος τα εναέρια μέσα θα είναι αυξημένα και προσέθεσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον κ. Αμυρά αλλά και με το υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Πέτσα, ξεκίνησαν μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν οι αντιπυρικές ζώνες και να καθαριστούν τα δάση. «Πρώτη φορά γίνεται τόση μεγάλη προσπάθεια να καθαριστούν δάση να οριοθετηθούν αντιπυρικές ζώνες. Την ίδια στιγμή αυξάνουμε τη δυνατότητα των εναέριων μέσων. Έχουμε κλείσει παλιά προβλήματα με τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ (σ.σ. NSPA) και θα έχουμε αύξηση των εναέριων μέσων. Προσπαθούμε να ανυψώσουμε το ηθικό της Πυροσβεστικής, το οποίο είναι πεσμένο για χίλιους δυο λόγους. Αυτό γίνεται με την προσπάθειά μας να τους φέρουμε σε μία νέα όσμωση με τις δασικές υπηρεσίες και αυτό ήδη αποδίδει. Αυτό θα μας βοηθήσει, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και επί του πεδίου», διαβεβαίωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις 250 πυρκαγιές που ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα -ανάμεσά τους στη Σάμο, στη Ρόδο και στην Ηλεία-, οι οποίες, όπως είπε, οφείλονταν σε ανθρώπινη αμέλεια και «στοίχισαν στο ελληνικό κράτος πάνω από 2.000.000 ευρώ», προσθέτοντας ότι η νομοθεσία δεν είναι «αυτή που πρέπει σε ό,τι αφορά τις τιμωρίες για την ανθρώπινη αμέλεια».
Έθιξε το ζήτημα της γραφειοκρατίας, που δημιουργεί εμπόδια στις διαδικασίες που χρειάζονται για τη λήψη προληπτικών μέτρων απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Δεν είναι δυνατόν αυτό το υπουργείο που ασχολείται με το απρόβλεπτο και το κατεπείγον να μην μπορεί να πάει σε διαδικασίες κατεπείγουσες, να επιταχύνει δηλαδή διαδικασίες και να παίρνει προληπτικά μέτρα», έκρινε.
Χρήστος Τριαντόπουλος: Πρόληψη, «η δημοσιονομικά ορθότερη επιλογή»
Μήνυση της Λινού στον Πολάκη για συκοφαντικές επιθέσεις - «Η αλήθεια θα φανεί στα δικαστήρια»
Η πρόληψη και η στρατηγική που ακολουθείται για την αποκατάσταση μετά από τις φυσικές καταστροφές βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του υφυπουργού στον πρωθυπουργό αρμόδιου για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, του Χρήστου Τριαντόπουλου, κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης.
Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην πρόληψη, τη «δημοσιονομικά ορθότερη επιλογή». Παραθέτοντας το παράδειγμα του Ιανού, που έπληξε την Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, είπε ότι «αποτέλεσε εκείνο το πεδίο που μέσα από τη συνεργασία όλων των δομών κατάφεραν να διαμορφώσουν νέες διαδικασίες, εδραιώνοντας ουσιαστικά τη νέα φιλοσοφία για την αποκατάσταση και τη στήριξη».
Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο η νέα φιλοσοφία εστίαζε σε τέσσερα σημεία. «Το πρώτο είναι η ταχύτητα. Μας ενδιέφερε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους να φτάσουν γρήγορα χρήματα στους δικαιούχους, να πάνε γρήγορα χρήματα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να υλοποιήσουν έργα αλλά και γρήγορα να σχεδιάσουμε και τη διαδικασία αποκατάστασης. Το δεύτερο είναι η δικαιοσύνη. Να πηγαίνουν οι πόροι και η υποστήριξη εκεί που υπάρχει όντως ανάγκη, στοχευμένα δηλαδή σε όσους τα δικαιούνται. Το τρίτο είναι η έμφαση στο πεδίο. Παρακολουθούμε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους τις εξελίξεις στο πεδίο. Εκεί είναι που διαμορφώνεται η εμπειρία και εκεί είναι που μπορούμε να λύνουμε εύκολα τα προβλήματα. Και το τέταρτο στοιχείο είναι η ανθεκτικότητα των παρεμβάσεων, δηλαδή αυτό που κάνουμε να μην χρειαστεί να το ξανακάνουμε, να κάνουμε έργα που να πιάσουν τόπο», επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι για επιτυχημένη η προσέγγιση χρειάζεται στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Κωνσταντίνος Αγοραστός: Με τον Ιανό αποδείχτηκε πως οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να εκτελούν γρηγορότερα έργα
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, μίλησε για τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αποκατάσταση της περιοχής της Καρδίτσας μετά τον Ιανό.
«Με τον Ιανό αποδείχτηκε πως οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να εκτελούν γρηγορότερα τα έργα», είπε.
Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη για την εκπόνηση «σοβαρών μελετών και ερευνών», ενώ προσέθεσε ότι χρειάζεται «να προλαβαίνουμε τις ζημιές και αυτό που πρόκειται να συμβεί».