Η αρχή έγινε από τον ίδιο τον Στέφανο Κασελάκη, ο οποίος εξήγησε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι στην πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του δεν μπορούσε να είναι μαζί τους και συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης επειδή πήγε στις ΗΠΑ για να παντρευτεί τον αγαπημένο του, Τάιλερ ΜακΜπεθ.
Ο γάμος, όπως τους ενημέρωσε, θα γίνει στα Χάμπτονς, σε ένα παραλιακό προάστιο της Νέας Υόρκης, και οι ευχές που όλοι έστειλαν μέσω της οθόνης στον πρόεδρο του κόμματος για βίο ανθόσπαρτο ήταν μάλλον η μοναδική στιγμή όπου «προεδρικοί» και «Ομπρέλα» συμφώνησαν.
Η συνεδρίαση έγινε σε υψηλούς τόνους, με αφορμή για τη ρήξη να είναι η εισήγηση της πλευράς Κασσελάκη να διεξαχθεί το Συνέδριο 23-25 Φεβρουαρίου, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση επέμεινε για Συνέδριο τον Νοέμβριο, όπως είχε συμφωνηθεί προεκλογικά στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο κ. Κασελάκης μάλιστα, στην εισήγησή του μετά την αναγγελία του γάμου του με τον Τάιλερ ΜακΜπεθ, έκανε λόγο για την ανάγκη να προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος, ώστε να εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός, ενώ προηγουμένως πρότεινε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων με συγκεκριμένες θεματικές, τα οποία θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε καθαρά ότι η ενότητα του κόμματος θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες.
«Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ», φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ από την πλευρά Κασσελάκη το γάντι φέρεται να σήκωσε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε τα στελέχη της «Ομπρέλας» και των «6+6» να συνειδητοποιήσουν ότι «έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν υπαναχώρησε και η συνέχεια θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή.
Πολλοί απόρησαν όταν ο κ. Κασσελάκης πανηγύρισε για τις επιδόσεις του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η στάση αυτή ήταν άλλωστε απολύτως αντίθετη με το συμπέρασμα στο κείμενο της «Ομπρέλας» ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτέλεσαν συνέχεια της στρατηγικής ήττας του Ιουνίου, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύθηκαν.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτε, σαν να μην έχει ακούσει όλον αυτόν τον καιρό την κριτική που του ασκείται. Εθεσε, για παράδειγμα, ως στρατηγικό στόχο «το σχηματισμό αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης», ζητώντας από τα κορυφαία στελέχη να μην αναλώνονται σε «ανούσιους ανταγωνισμούς». Ζήτησε από τους επικριτές του «να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όσων ήρθαν μετά από δύο βαριές ήττες να γίνουν μέλη του κόμματος, να ψηφίσουν για πρόεδρο και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας ότι «οι πολίτες περιμένουν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές». Προκάλεσαν αίσθηση, ωστόσο, οι πανηγυρισμοί για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, για το οποίο φέρεται να είπε ότι «μας χάρισε ένα έστω αμυδρό χαμόγελο». Είπε μάλιστα ότι δέχθηκε εισηγήσεις να μην εκτεθεί προεκλογικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον οι επιλογές δεν είχαν γίνει από εκείνον, αλλά όπως είπε «δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή και δικαιώθηκα».
Συνεργασία με το… ΑΚΕΛ
Ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, «που θα την εκφράσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις, είτε αυτές ανήκουν στην Αριστερά είτε στον σοσιαλιστικό χώρο είτε στους πράσινους», είπε, ωστόσο «δεν θα επεκταθώ παραπάνω, γιατί θέλω να συνεδριάσουμε με μοναδικό θέμα την Ευρώπη και τη στρατηγική μας εν όψει ευρωεκλογών».
«Θέλω τις πρωτοβουλίες αυτές να τις πάρουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με το ΑΚΕΛ, μαζί με αριστερά κόμματα, για το αφήγημα της σύγχρονης, ευρωπαϊκής, κυβερνητικής Αριστεράς», σημείωσε και κατέληξε επ’ αυτού: «Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όταν και όπου χρειάζεται, για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ.: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης».
Την ίδια στιγμή, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».
Μανιφέστο «διαζυγίου» από την «Ομπρέλα»
«Στις εκλογές δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα. Αντιθέτως, ενισχύθηκε εκλογικά το ΚΚΕ, καθώς και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαιτέρως στα αστικά κέντρα, όπου είχε καταγράψει χαμηλά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές. Ο δρόμος για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ακόμη μακρύς. Η οποιαδήποτε επωφελής πιθανή συμμαχία με όμορους πολιτικούς χώρους προϋποθέτει έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές-επικοινωνιακές μονομαχίες», σημειώνει η «Ομπρέλα» στο κείμενό της, όπου τονίζεται ως αναγκαία η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, «για να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του, που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, που κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος».
Η «Ομπρέλα» επιτίθεται σφόδρα στα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης στον ΣΕΒ, επαναλαμβάνοντας το παράλογο: ότι οι θέσεις του προέδρου του κόμματος ήταν προσωπικές απόψεις. Και για τα stock options που «αποτελούν θέσεις του Κ. Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας». Και για την «υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων, όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας ως πλαισίου για τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας».
«Είναι αδιανόητο ένα αριστερό κόμμα να μη στηρίζει την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολογικής πολιτικής, να μην κατανοεί τον σημερινό πληθωρισμό, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, ως φαινόμενο κυρίως από τη μεριά των κερδών, και να μην επιμένει στη φορολόγηση των υπερκερδών», συνεχίζει το κείμενο της «Ομπρέλας», ενώ επιτίθεται στον Στέφανο Κασσελάκη και για την επιλογή του, ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, να απειλήσει δημόσια όσους βουλευτές και άλλους, «υπονομεύουν», κατά τη γνώμη του, «την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι δεν θα έχουν θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».
Η «Ομπρέλα» διαφωνεί και με την τακτική Κασσελάκη να δείχνει ότι «εκπροσωπεί αδιαμεσολάβητα το λαό», χωρίς δηλαδή την καταστατικά προβλεπόμενη λογοδοσία και τελικά ερήμην των οργάνων και των μελών, ενώ κατακεραυνώνει την υπόγα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «υβριστικές επιθέσεις από ανώνυμα τρολ και οπαδούς του νέου προέδρου εναντίον στελεχών του κόμματος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δημόσια αποκήρυξή τους από τη νέα ηγεσία».
«Η δημοκρατική ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επείγει ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη πορεία της στρατηγικής ήττας. Αυτό προϋποθέτει να λειτουργήσουν τα όργανα και να γίνει το Εκτακτο Συνέδριο μέσα στις προθεσμίες που είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή τον Νοέμβριο. Μόνο έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί, έστω την ύστατη στιγμή, να συγκροτήσει σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας, με πρόγραμμα, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Δηλαδή, με αριστερή φυσιογνωμία, μακριά από τη μετατροπή του σε κεντρώο συστημικό κόμμα», συνεχίζει το κείμενο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι «η πορεία προς το Συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα. Η δημοκρατική λειτουργία είναι αναγκαία για να υπάρξει το κόμμα».