Ο πρωθυπουργός μίλησε για όλα και για όλους και αναφέρθηκε στην αλαζονεία, την οποία χαρακτήρισε ως «μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη, αλλά δεν θα σου συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές». Παράλληλα έστειλε μήνυμα στις πολυεθνικές λέγοντας ότι «πρέπει να μειώσουν τις τιμές, η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μεταξύ άλλων:
Για τα καύσιμα
«Κάντε με προφήτη, για να μπορέσω να κάνω μία πρόβλεψη για τις τιμές του πετρελαίου που να έχει κάποια ακρίβεια. Από εκεί και πέρα, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει μεγάλες αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου. Αυτό είναι θετικό, αλλά μπορεί να αλλάξει εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη. Σε κάθε περίπτωση, θα σας πω αυτό το οποίο έχω ξαναπεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Για τιμές και ΦΠΑ
«Είμαστε σε μια πιο δύσκολη φάση γιατί υπάρχει μια συσσωρευμένη αύξηση τιμών, όμως είναι σαφές πια ότι βλέπουμε την αρχή του τέλους ως προς την έξαρση του πληθωρισμού. Οι τιμές, όμως, είναι ακόμα υψηλές, ειδικά στα καταναλωτικά προϊόντα και ειδικά στο ράφι. Οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν. Εχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, το έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχω μιλήσει με πολλούς ομολόγους μου, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν, γιατί πολύ απλά δεν δούλεψε και επανέρχονται σε προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ. Εχουμε όμως κάνει πολλά πράγματα. Θα σταθώ σε δύο μόνο και θα επιμείνω σε αυτά. Οι τιμές κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν, όμως οι μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων ήρθαν για να μείνουν, αυξήσεις μισθών, αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, συσσωρευμένες μειώσεις φόρων οι οποίες βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Στήριξη των πιο αδυνάμων, αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και ένα συσσωρευμένο όφελος από μέτρα όπως το Market Pass, που ξεπερνάει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία στήριξαν το εισόδημα σε δύσκολες στιγμές. Δεύτερη παρέμβαση, πολύ σημαντική: λειτουργία της αγοράς. Εχουμε βάλει πολύ μεγάλα πρόστιμα και θα εξακολουθώ να το κάνω. Και το μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω και στις πολυεθνικές, στις μεγάλες πολυεθνικές, είναι ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία Μπανανία, στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένες. Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς, θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ».
Για Μεταναστευτικό
«Είχαμε μία αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει αυτή η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, όχι μία αύξηση την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Θέλω να θυμίσω ότι η χώρα έχει πια τις υποδομές να μπορεί γρήγορα να καταγράφει αυτούς οι οποίοι τελικά μπορούν και φτάνουν στα ελληνικά νησιά και να προχωρά γρήγορα στη χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται. Ομως, η πολιτική μας, μια πολιτική της φύλαξης των συνόρων με αυστηρότητα και δικαιοσύνη, όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί».
Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ «13 ΣΤΑ 13»
«Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια και δεν πιστεύω και στην υποκριτική μετριοπάθεια. Φανταστείτε αν σας έλεγα ότι θέλω να κερδίσω 3 περιφέρειες από τις 13. Προφανώς, όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις. Κόμμα εξουσίας είμαστε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δώσαμε πολιτικό χρώμα. Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να την κερδίσουμε, δεν μπαίνουμε για να χάσουμε. Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία περιφέρεια».
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ Τ.Α.
«Η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη, αλλά δεν θα σου συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές. Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω: τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός συνεργάστηκα με πάρα πολλούς δημάρχους απευθείας. Ποτέ δεν ρώτησα, όταν πήγαινα, γιατί γύρισα όλη την Ελλάδα, ένας δήμαρχος σε ποιο κόμμα ανήκει. Δώσαμε πολλά χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια. Κανείς δεν μας κατηγόρησε. Πιστεύετε ότι αν δίναμε χρήματα σε “γαλάζιους” δημάρχους και όχι σε “πράσινους” ή “κόκκινους” -και αναφέρομαι στην προέλευση των δημάρχων- δεν θα το είχατε ακούσει, δεν θα είχε γίνει φασαρία;».
ΟΙ ΑΣΤΟΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
«Αυτό που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου είναι ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες εκλογικές νίκες σε εθνικές εκλογές και υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντιπολίτευση, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα, όλα είναι εύκολα. Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπήρχαν κάποιες άστοχες δηλώσεις. Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αναγνωριστεί».
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
«Οχι. Σας το λέω ευθέως, όχι. Εχουμε μία καινούργια κυβέρνηση και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι όταν έκανα αυτές τις αλλαγές έπρεπε να δώσω λίγο χρόνο σε υπουργούς να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να μην εξαερωθεί και το ΠΑΣΟΚ να συριζοποιηθεί»
«Εχω την εντύπωση ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Τι εννοώ με αυτό. Μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, “να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης”. Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: Ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν. Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να “συριζοποιηθεί”. Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά, δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν το ρόλο τους. Αρα, μη βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε ακόμα τέσσερα χρόνια μπροστά μας.
Οπως σας είπα, η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλλεις περιεχόμενο στο TikTok. Από εκεί και πέρα, νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορεί να μη σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ ένα πράγμα έχω μάθει, δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή, άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη».
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
«Πρώτα βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά μιλάμε»
«Ευθύνη μας είναι να μετουσιώσουμε στην πράξη τις ελπίδες της κοινωνίας, κάτι που σημαίνει προσήλωση στο στόχο μας με λόγο ενωτικό και καταφατικό χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μία ωραία φράση που λέει ότι πρώτα βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά μιλάμε. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη». Αυτό το μήνυμα έδωσε στους υπουργούς και στα στελέχη του χθες, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αυτόν τον τρόπο έκανε κριτική αλλά και αυτοκριτική στα όσα έγιναν κυρίως στο διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στις συζητήσεις και στην επαπειλούμενη εσωστρέφεια λέγοντας ότι «οι εκλογές τελείωσαν, επιτρέψτε μου να εκφράσω την εκτίμηση ότι οι πολίτες κουράστηκαν από τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες, αλλά αυτό που δεν σταματάει είναι οι τεράστιες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εστειλε, δε, το μήνυμα ότι «η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται στο τέλος της 4ετίας. Δεν σκεφτόμαστε ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές, αλλά το έργο που έχουμε μπροστά μας».
Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά την ελληνική θέση λέγοντας ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων χωρίς υποχωρήσεις, εκφράζοντας παράλληλα την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για όσα συνέβησαν με το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα και την «άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί. Οπως τόνισε, «είναι επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. και η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο, έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων χωρίς υποχωρήσεις». Οσον αφορά στο ταξίδι στο Ισραήλ που ματαιώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερο δυνατό ξεκινώντας με την παρουσία μου το Σάββατο στην πολυμερή διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος για το παλαιστινιακό πρόβλημα».