Η αποκάλυψη, όμως, για τα «τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα» που περιλαμβανόταν στην πρόταση των «53+» ως συμβολή στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει άνω- κάτω την Κουμουνδούρου και προβληματίζει έτι περαιτέρω την ελληνική γνώμη για το αν υπάρχουν τελικά διαφορές ανάμεσα στον Τσίπρα, τον Τσακαλώτο και τον Βαρουφάκη.
Το μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ούτε χθες, από τον Πειραιά, αναφέρθηκε στο ζήτημα, είναι ότι με τις «Δήμητρες» και τα «τοπικά νομίσματα» η κοινή γνώμη καταλαβαίνει δύο πράγματα.
Πρώτον, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κινδυνολογία των πολιτικών αντιπάλων, όταν γίνεται λόγος για «επιστροφή στο καταστροφικό 2015», σχετικά με την πιθανότητα να επιστρέψει στην εξουσία παρέα με τον κ. Βαρουφάκη. Πρόκειται για προειδοποίηση που βασίζεται στην πραγματικότητα.
Δεύτερον, η προετοιμασία του προεκλογικού προγράμματος και των δεσμεύσεων Τσίπρα έναντι του ελληνικού λαού και το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης δεν συνοδεύονται ούτε από σοβαρότητα ούτε από αίσθηση ευθύνης. Ισως επειδή ο κ. Τσίπρας πιστεύει βαθιά ότι δεν θα κληθεί να υλοποιήσει τα όσα υπόσχεται.
Οπως ήταν αναμενόμενο, μετά το σχέδιο «Δήμητρα», η πρόταση αυτή, της υιοθέτησης τοπικών συμπληρωματικών νομισμάτων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ ο Γ. Βαρουφάκης τη βρήκε ενδιαφέρουσα.
Μητσοτάκης για Τραμπ: Θα διατηρηθούν οι στενές σχέσεις με ΗΠΑ - Η εκλογή Τραμπ είναι κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι το 2015 φτάσαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή, γιατί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν μία καταστροφική πολιτική, επέλεξαν έναν εμμονικό άνθρωπο για ΥΠΟΙΚ, έκαναν ένα αχρείαστο δημοψήφισμα και μας έβαλαν στο 3ο Μνημόνιο. Το νέο στοιχείο όμως είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά: «Φοβάμαι πως εκτός Μνημονίων μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θυμήθηκε τον κ. Βαρουφάκη και ακούσαμε ότι υπήρχε μία συζήτηση στο πρόγραμμά του για να προτείνουν παράλληλα τοπικά νομίσματα. Μάλλον δεν πήραν το μάθημα του 2015 με τις κλειστές τράπεζες. Με τις δήθεν “σεισάχθειες”, με το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Όταν, παρά ταύτα, έφεραν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια πήγαν στα “κοράκια” των funds. Αυτός είναι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ».
«Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα -που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας- χρειάζεται το “Δήμητρα”, γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί. Γιατί με ρωτούν συνάδελφοί σας “δεν τινάξατε στον αέρα οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με το σχέδιο Δήμητρα;”, όχι το αντίθετο κάναμε. Βάλαμε τη βάση για μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
«Σε απάντηση της επίσημης ανακοίνωσης της Ν.Δ. ότι κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ, είναι προφανές ότι στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία. Επειδή η Ν.Δ. δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση, τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα», απάντησε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας τα περί εξόδου από τα Μνημόνια επί ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Ισως η πιο σημαντική επισήμανση στη δήλωση – απάντηση Τσακαλώτου είναι -σύμφωνα με τους μυημένους στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ- η φράση του «και κατηγορεί εμένα, που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος, διασφαλίσαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα κ.λπ.». Θέλει να τονίσει, λένε, πως ό,τι έκανε, το έκανε μαζί με τον Τσίπρα…
ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ: «Και να χάσω, δεν φεύγω»
«Βλέπουμε μια σιωπή επίπλαστη και από κάτω γίνεται χαμός. Αν, δηλαδή, σε αυτές τις εκλογές χάσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι βέβαιο ότι την επόμενη ημέρα δεν θα μπορέσει να σταθεί», είπε για τη Νέα Δημοκρατία. «Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλιώς: κερδίσει, χάσει ο Τσίπρας, θα υπάρχει μια εκτίμηση απέναντί του, αλλά και η δυνατότητα, και νομίζω ότι είναι υγιές, όποιος διαφωνεί μαζί μου να το λέει δημόσια και ανοιχτά», είπε χθες ο πρόεδρος στο ΜEGA, σε άλλη μία lifestyle συνέντευξη. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η φράση αυτή εκλήφθηκε ως μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμα και αν χάσει και δεύτερη φορά εκλογές. «Εριξε το γάντι σε όποιον σκεφτεί ή σκέπτεται να τον αμφισβητήσει», λένε.