Κυρία Συρεγγέλα, οι εκλογές πλησιάζουν κι εσείς ζητάτε την ψήφο των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Ποιο είναι το προσωπικό σας αφήγημα προς τους πολίτες;
Θέλω οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας να με εμπιστευτούν, να μου δώσουν την ευκαιρία να παλέψω μαζί τους και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο. Γνωρίζω τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας από πρώτο χέρι, αφού εκεί γνώρισα τον σύζυγό μου και δημιουργήσαμε την οικογένειά μας. Γνωρίζω ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι και όλες μαζί, μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να δείξουμε την ανθρωπιά μας και την αλληλεγγύη μας προς τους συνανθρώπους μας.
Είστε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ασχολείστε με ένα ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο που αφορά την οικογενειακή πολιτική και την ισότητα των φύλων. Ποιες θεωρείτε τις πιο σπουδαίες δράσεις του έργου σας;
Μέσα σε 4 χρόνια είναι πολλά και σημαντικά τα πεπραγμένα μας στο ευαίσθητο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν μείναμε στη θεωρία, αλλά προχωρήσαμε σε πράξεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο μας έχει ήδη ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και αναγνωρίζεται από τους πολίτες.
Προωθήσαμε συγκεκριμένες δράσεις για να κάνουμε την ισότητα πράξη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε ανάμεσα στις 12 χώρες σε όλο τον πλανήτη με πλήρη νομική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης, για πρώτη φορά χορηγήθηκε Σήμα Ισότητας σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τα στελέχη τους.
Καταφέραμε με εξειδικευμένα και στοχευμένα προγράμματα και πολιτικές να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία. Δημιουργήσαμε το «Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες» που αναμένεται να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία. Υιοθετήσαμε μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, νέα στεγαστική πολιτική για τους νέους και τα νέα ζευγάρια, μέτρα που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες, καταπολεμούν βαθιά ριζωμένες πρακτικές και στερεότυπα και χτίζουν μία καλύτερη κοινωνία, με σεβασμό από όλους προς όλους.
Ολοένα και περισσότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πιστεύετε ότι οι γυναίκες σπάνε πλέον τη σιωπή τους και μιλάνε πιο εύκολα σε σύγκριση με το παρελθόν;
Η βία κατά των γυναικών διαπερνά όλες τις χώρες, τις κοινωνίες και τις εποχές. Το θετικό όμως είναι τα στόματα έχουν αρχίσει να μιλάνε. Το ίδιο καταγράφεται και στη χώρα μας. Στόματα που ήταν κλειστά για δεκαετίες, σφραγισμένα από τη σιωπή, το φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, μιλάνε και καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η κοινωνία έχει ωριμάσει και η Πολιτεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία των θυμάτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στη βία κατά των γυναικών. Εμείς ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλάνε και να ζητάνε βοήθεια από τις δομές μας, γιατί η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δίκτυα δομών. Είμαστε στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών, τις προστατεύουμε, τους προσφέρουμε δωρεάν φιλοξενία και ψυχοκοινωνική στήριξη και τις στηρίζουμε σε κάθε τους βήμα.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα που βιώνει κακοποίηση;
Οι γυναίκες που είναι θύματα βίας και κακοποίησης πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Το επιστημονικό προσωπικό της γραμμής τις συμβουλεύει για τα επόμενα βήματά τους ανάλογα με την περίπτωση. Το περιεχόμενο των κλήσεων είναι απόρρητο και η γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Οι γυναίκες που δεν μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected], ενώ σε περίπτωση που απειλείται άμεσα η ζωή τους πρέπει να καλέσουν το 100, την Αστυνομία.
Οι ειδικοί της γραμμής SOS 15900 παραπέμπουν τις γυναίκες για ψυχολογική στήριξη στα συμβουλευτικά κέντρα και, αν πρέπει να εγκαταλείψουν την εστία τους, τις παραπέμπουν σε ξενώνες φιλοξενίας. Τα συμβουλευτικά κέντρα προσφέρουν στις γυναίκες και δωρεάν νομική στήριξη σε συνεργασία με τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους, ενώ τις βοηθούν να βρουν και εργασία.