Λίγο μετά η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στις κάλπες και στέλνουν κατ’ αρχάς ένα βασικό μήνυμα. Ότι η προοδευτική παράταξη είναι εδώ απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά με λευκή επιταγή. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να ασκήσουμε ισχυρή και δομική αντιπολίτευση απέναντι σε πολιτικές οι οποίες θέτουν την κοινωνία στο περιθώριο, απέναντι σε πολιτικές που ασκούνται με αλαζονεία. Είμαστε και θα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις ανάγκες των πολιτών που ορθώς θεωρούν ότι δεν ζουν με τον τρόπο που τους αξίζει και με τον τρόπο που δικαιούνται να ζουν», ανέφερε.
«Είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω ότι το βράδυ θα είμαστε πιο χαμογελαστοί όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε η κυρία Αχτσιόγλου.
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν ήδη πάνω από 27.000 [βίντεο]
Μεγάλη είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή στις εσωκομματικές στη διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ με τους δύο μονομάχους Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανο Κασσελάκη να διεκδικούν την ηγεσία.
Μέχρι στιγμής (περίπου 10:30) είχαν προσέλθει στις κάλπες 27.737 όταν αντίστοιχα την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 16.000.
Στις 9:50 είχε ανακοινωθεί ότι στις κάλπες είχαν προσέλθει ψηφίσει 19.000 μέλη του κόμματος ενώ την αντίστοιχη ώρα την περασμένη Κυριακή ο αριθμός τους ήταν 10.000.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ εκτός αν δοθεί παράταση λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής.
ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πριν την διάσπαση – Οι κάλπες βγάζουν δύο κόμματα
ΣΥΡΙΖΑ -Κασσελάκης: Παροτρύνω τον κόσμο να ψηφίσει
Ο Στέφανος Κασσελάκης πριν να πάει να ψηφίσει στις 12 το μεσημέρι στη Νέα Σμύρνη, έβγαλε βόλτα τον σκύλο του μαζί με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ.
«Παροτρύνω όλον τον κόσμο να ψηφίσει. Είναι μια όμορφη διαδικασία, μια νέα μέρα ξημερώνει» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Την επόμενη ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλεγούν περίπου 180.000 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε όλη τη χώρα, καθώς από τις 8 το πρωί ψηφίζουν στα 538 εκλογικά τμήματα για την επαναληπτική αναμέτρηση αναδεικνύοντας τον/ την διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα ψηφίσει στις 11 στο Αιγάλεω.
ΣΥΡΙΖΑ: Πόσοι, δυνητικά, μπορούν να ψηφίσουν στις σημερινές εκλογές
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη, ακόμη και αν δεν έστειλαν τα στοιχεία τους στην ΚΕΦΕ για πιστοποίηση. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου. Συνεπώς, στον σημερινό β’ γύρο, δυνητικά, μπορούν να ψηφίσουν μέχρι και 188.000 μέλη.
Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο της προηγούμενης Κυριακής ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να λαμβάνει ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφοι).
Με τον κ. Κασσελάκη έχει συνταχθεί μετά από συνάντηση και κοινή δήλωση ο τέταρτος της εκλογικής αναμέτρησης Νίκος Παππάς, ο οποίος απέσπασε το 8,68% (12.787 ψήφοι). Με την κυρία Αχτσιόγλου και σαφώς απέναντι στον κ. Κασσελάκη έχει συνταχθεί ο έτερος υποψήφιος της περασμένης Κυριακής Ευκλείδης Τσακαλώτος που βγήκε τρίτος με ποσοστό 8,93% (13.156 ψήφοι).
Εναντίον του κ. Κασσελάκη είχε ταχθεί ήδη πριν από τον πρώτο γύρο ο πέμπτος της αναμέτρησης Στέφανος Τζουμάκας που απέσπασε το 1,3% (1.917 ψήφοι).
Τί θα συμβεί εάν νικήσει ο Στέφανος Κασσελάκης
Μια επικράτηση του κ. Κασσελάκη αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς στο κόμμα και προφανώς θα πρέπει να αποδείξει, πέρα από τα επικοινωνιακά τερτίπια, εάν θα μπορέσει πράγματι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεδρίας καθώς επίσης και εάν τελικά θα τον «διευκολύνει» ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης ούτως ώστε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι ο κ. Κασσελάκης στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα όμως εξέλεξε τρεις βουλευτές (Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελο Αποστολάκη). Εάν λοιπόν παραιτηθεί ένας εκ των τριών αυτών, και αμέσως μετά οι πρώτοι πέντε επιλαχόντες αρνηθούν να πάρουν τη θέση του παραιτηθέντος ή της παραιτηθείσας (δηλαδή οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής, οπότε και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Άρα το πρώτο βήμα για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο είναι να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ένας εκ των τριών εκλεγμένων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Ο κ. Όθων Ηλιόπουλος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, όπως και η κα Ακρίτα. Άρα το «βάρος» θα πέσει (εάν επαναλαμβάνουμε εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης πρόεδρος) στον επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη που απλώς τάσσεται ανοικτά υπέρ του εν λόγω υποψήφιου αρχηγού.
Μένει επίσης να φανεί πως θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος την Έφη Αχτσιόγλου και κατά πόσο θα κάνει πράξει τα όσα έχει πει περί ενότητας, μετά τις σπόντες, έως και ευθείες βολές, που πέταξε ο ένας στον άλλον την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα. Μάλιστα η συνύπαρξη μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη με την κα Αχτσιόγλου, όσο με τα σημαίνοντα στελέχη που έχουν ταχθεί στο πλευρό της και μπορεί να μην δεχθούν εύκολα την ήττα. Αυτό ενδεχομένως θα εξαρτηθεί και από το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η διαφορά νίκης του κ. Κασσελάκη. Εάν είναι μικρή, τότε οι εντάσεις δεν θα λείψουν.
Παράλληλα ο νεαρός πολιτικός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει άμεσα πρόσωπα που τον στήριξαν όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, η Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο Νίκος Παππάς που ήταν επίσης υποψήφιος πρόεδρος στον πρώτο γύρο, αλλά μετά την ήττα του τάχθηκε στο πλευρό του κ. Κασσελάκη και αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραβευτεί ενδεχομένως με το να προταθεί για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Τί θα συμβεί εάν νικήσει η Έφη Αχτσιόγλου
Προφανώς θα πρόκειται για μια νίκη όχι μόνο της ίδιας, που ανέτρεψε το δυσμενές αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αλλά και των στελεχών που πίστεψαν στην ίδια και συντάχθηκαν μαζί της, όπως οι μετέχοντες στην εσωκομματική τάση της Ομπρέλας υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που ήταν και εκείνος υποψήφιος στον πρώτο γύρο.
Με τη νίκη της, λύνεται άμεσα το πρόβλημα της εκπροσώπησης στη Βουλή σε επίπεδο προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού η κ. Αχτσιόγλου είναι ήδη βουλευτής, εν αντιθέσει με τον κ. Κασσελάκη. Η πρώην υπουργός θα επιχειρήσει να τείνει χείρα φιλίας προς την απέναντι πλευρά, αυτή του μέχρι σήμερα αντιπάλου της, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με εξαίρεση ίσως κάποια στελέχη όπως είναι ο κ. Πολάκης. Σε θέσεις κλειδιά όμως δεν πρόκειται να βάλει υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη.
Θα επιλέξει στελέχη από τη δική της ομάδα, όπως είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η νέα πρόεδρος θα καταθέσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, διακριτό από αυτό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ετοιμαστεί για τη μάχη των ευρωεκλογών του επόμενου καλοκαιριού σε πρώτη φάση και των εθνικών εκλογών ακολούθως, όποτε κι αν αυτές διενεργηθούν.
Ειδήσεις σήμερα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Διάλογος χωρίς προκλήσεις, «μακριά» η Χάγη
Μπακογιάννης στον «Ε.Τ.»: Βλέπουμε την Αθήνα μέσα από τα μάτια των κατοίκων της