Παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας, που φαίνεται να έχει μπει σε μια σταθερή πορεία τουλάχιστον για την ώρα, η Αριστοτέλους εργάζεται ταυτόχρονα σε άλλα πεδία που έμειναν πίσω λόγω της διετούς οξείας φάσης του κορονοϊού. Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και τη θέσπιση του προσωπικού γιατρού έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία και έχει ολοκληρωθεί. Μένει να κατατεθεί στη Βουλή, στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Βασικές παράμετροι για να επιτύχει η προωθούμενη μεταρρύθμιση είναι η συμμετοχή από την πλευρά των πολιτών αλλά και από την πλευρά των γιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη προσπάθεια θέσπισης οικογενειακού γιατρού εγγράφηκαν σε αυτόν μόλις 1,4 εκατομμύρια πολίτες. Πλέον, αναμένεται να υπάρξουν κίνητρα όπως η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων που θα γραφτούν σε προσωπικό γιατρό στα φάρμακα. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τα κίνητρα για τους πολίτες μπορεί να προστεθούν στο νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή και να είναι ξεκάθαρη η εικόνα από τη στιγμή κατάθεσής του. Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα να οριστούν με αποφάσεις σε δεύτερο χρόνο. Επιπλέον, μέσα στο Μάιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο αμοιβής και εργασίας των γιατρών εφόσον συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί.
Πηγές του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των απολαβών των γιατρών (δηλαδή από 2000 ευρώ μηνιαίως που είναι σήμερα το ισχύον καθεστώς σε 4000 ευρώ) εφόσον εγγράψουν το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης που θα έχουν δικαίωμα (2000 άτομα) και τον ξεπεράσουν. Yπενθυμίζεται ότι οι γιατροί θα πληρώνονται κατά κεφαλήν, δηλαδή ανά άτομο, και όχι με βάση αριθμό επισκέψεων, όπως γίνεται σήμερα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, θεσπίζεται ο προσωπικός γιατρός που θα χειρίζεται τον ατομικό φάκελο ασθενούς , θα συνταγογραφεί για φάρμακα που λαμβάνονται για χρόνιες παθήσεις και θα συμβουλεύει/παραπέμπει τον πολίτη για κάθε πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί σε άλλο γιατρό, μονάδα Υγείας, ή διαγνωστικές εξετάσεις. Οι προσωπικοί γιατροί δεν θα είναι μόνο οι ειδικότητες του οικογενειακού γιατρού (παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι) αλλά και άλλων ειδικοτήτων γιατροί, της επιλογής του πολίτη.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συμφώνησε με τους γιατρούς ότι το σύστημα παραπομπών (gatekeeping) θα εφαρμόζεται μόνο για πρόσβαση στα νοσοκομεία, δηλαδή ο πολίτης θα κινείται ελεύθερα για να επισκέπτεται άλλους ιδιώτες γιατρούς εφόσον το επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται παραπεμπτικό από τον προσωπικό του γιατρό. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς ιδιώτες να έχουν στην ευθύνη τους πολίτες και να αμείβονται από τον πολίτη, εάν δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σύστημα των προσωπικών γιατρών.
Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι να εφαρμόζεται πλήρως η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας με τη νέα χρονιά, αφού έχει προηγηθεί ένα εξάμηνο πιλοτικής εφαρμογής ώστε να “τεσταριστεί” και να γίνουν αλλαγές σε ό,τι χρειαστεί.
Ειδήσεις σήμερα
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ο παγκόσμιος συναγερμός και οι εκτιμήσεις για τα κρούσματα στην Ελλάδα
Επίδομα καυσίμων: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά, βήμα-βήμα η αίτηση
Γιάννης Σκαφτούρος: Συμβόλαιο θανάτου για την παλαιά γενιά της Greek Mafia