Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ «έκαψε» την πρόταση της Νέας Αριστεράς για την υποψηφιότητα Ράμμου, στο παρασκήνιο επικρατεί ένταση και καχυποψία, πολλώ δε μάλλον αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια ότι το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη καταφέρει εγκαίρως να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα και μπει και αυτό στη γενική εξίσωση.
Το ξεκίνημα του 2025 επανέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη στα πάνελ των πρωινών εκπομπών της τηλεόρασης και την προσπάθειά του να επανατοποθετηθεί στο πολιτικό σκηνικό. Σε μία τέτοια εμφάνιση, ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε «μεταβατικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» τον Σωκράτη Φάμελλο και προέβλεψε την επάνοδο του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό. Επίσης, είπε ότι κάποια στιγμή θα κυβερνήσει την Ελλάδα, αλλά και ότι το Κίνημα Δημοκρατίας έχει στόχο για τις επόμενες εθνικές εκλογές τη δεύτερη θέση, αλλά και ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με το ΠΑΣΟΚ. Δεν είπε τίποτε πάντως, μάλλον επειδή δεν ρωτήθηκε, για τη θέση του για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν ότι αντιμετωπίζουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θεσμικά, δεν μετέχουν σε υπόγειες διεργασίες και η τελική στάση του κόμματος θα αποδείξει ότι δεν βλέπει την εκλογή νέου/ας Προέδρου της Δημοκρατίας ως ευκαιρία για πολιτικά παιχνίδια. Αυτό μπορεί να αφορά τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τα στελέχη της αμέσου επιρροής του. Δεν αφορά όμως στελέχη του κόμματος που φοβούνται ότι ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί να πάρει πάνω του τη στάση του κόμματός του, να μην ανοίξει τη συζήτηση στα κομματικά όργανα και να αγνοήσει τις εισηγήσεις κάποιων εξ αυτών για προσπάθεια συνεννόησης τουλάχιστον με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να έχει απορρίψει ήδη τη στήριξη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στηρίξει για δεύτερη θητεία. Η πληροφορία αυτή έχει σημασία επειδή και ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας φέρονται να είναι θετικοί στο ενδεχόμενο δεύτερης θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την εκλογή νέου/ας Προέδρου της Δημοκρατίας ως ευκαιρία να επανατοποθετήσει το κόμμα του στο σκηνικό που διαμορφώνεται και φέρεται να έχει ως στόχο να προτείνει πρόσωπο από το χώρο της Κεντροαριστεράς που θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και δεν θα είναι εύκολη η απόρριψή του από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι πιθανό να πέσουν και κάποια ονόματα στο τραπέζι, καθώς έτερος στόχος του κ. Φάμελλου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την πρότασή του πριν τοποθετηθούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος έχει σκοπό να ζητήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις όχι μόνο με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να φανεί ότι αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια συνεννόησης και συμπόρευσης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Αρμόδια κομματική πηγή υποστηρίζει ότι αν ο κ. Φάμελλος ανακοινώσει την πρωτοβουλία του να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων της Κεντροαριστεράς με θέμα την ανάγκη συνεννόησης για κοινή πρόταση υποψηφίου/ας για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεχθεί αρνήσεις, τότε δεν θα εκτεθεί ο ίδιος, αλλά όσοι αρνηθούν να τον συναντήσουν.
Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως φαίνεται ότι η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο αίτημα Φάμελλου -αν αυτό κατατεθεί- να συναντηθούν κατ’ ιδίαν για να βρουν τον κοινό τόπο στο θέμα της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι αρνητική. Ιδια στάση αναμένεται να τηρήσουν -αν δεχθούν αίτημα- και το ΚΚΕ με την Πλεύση Ελευθερίας.
Κώστας Σημίτης: Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού
Μαξίμου: Η ενότητα, το μόνο κριτήριο
Λίγες εβδομάδες πριν από τις προαναγγελθείσες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η σεναριολογία καλά κρατεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του ενώ, όπως έχει φτάσει στα αφτιά του Μαξίμου, η αντιπολίτευση που περιμένει πρώτα τις κυβερνητικές αποφάσεις έχει σχεδιάσει πλάνο αντίδρασης, ανάλογα με την τελική επιλογή.
Το βέβαιο είναι ότι με το νέο σύστημα εκλογής Προέδρου, όπου δεν απαιτείται διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η χώρα δεν απειλείται με πολιτική αστάθεια και επομένως οι εξελίξεις θα τρέξουν περισσότερο σε επίπεδο συμβολισμών και ισορροπιών.
Οπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης η συζήτηση για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ανακινηθεί μετά τις 10 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει υπάρξει καμία διαρροή ως προς τα χαρακτηριστικά που θα έχει η επιλογή του. Αν, δηλαδή, θα προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς ή θα επιχειρήσει να αναζητήσει ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, προτείνοντας μια υποψηφιότητα με ρίζες στην Κεντροαριστερά.
Ζητούμενο είναι επίσης αν ο κ. Μητσοτάκης, σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων, θα επιλέξει μια προσωπικότητα που να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, με θητεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ώστε να διαθέτει εμπειρία και βαθιά γνώση της εξωτερικής πολιτικής ή θα προτιμήσει μια «απολιτίκ» προσωπικότητα με κύρος από τον χώρο της επιστήμης, του πολιτισμού ή των τεχνών.
Η σεναριολογία, πάντως, έχει πάρει φωτιά στα «γαλάζια» πηγαδάκια. Ονόματα που ακούγονται και προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι διαμηνύουν σε συνομιλητές τους κυβερνητικά στελέχη πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο.
«Κριτήριο της επιλογής του πρωθυπουργού θα είναι η ενότητα» τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα αναμένει με αγωνία την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ερωτηματικό είναι τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. Ωστόσο, πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του, σημειώνουν πως η απόφασή του θα ληφθεί μόλις γίνει γνωστή η επιλογή για το Προεδρικό Μέγαρο.
Υπενθυμίζεται πως τα κόμματα της Δεξιάς, όπως η Φωνή Λογικής, επιχείρησαν με μανία να εργαλειοποιήσουν το θέμα της υποψηφιότητας, προτείνοντας μάλιστα τον Κώστα Καραμανλή. Ακολούθησε δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά πως κάτι τέτοιο δεν τον ενδιαφέρει.
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη κι όσο πλησιάζουμε προς στις 10 Ιανουαρίου τόσο τα ονόματα θα πληθαίνουν μαζί με τις δημόσιες δηλώσεις «γαλάζιων» βουλευτών το πρόσωπο που θα επιθυμούσαν να αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.