Πέραν αυτών προστίθενται πολλές νέες αποσταθεροποιητικές εξελίξεις (κυβερνοασφάλεια, θαλάσσια ασφάλεια, υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας σε βάρος δυτικών κρατών, δολιοφθορές, γεω-ενεργειακές αναδιατάξεις κ.ά.). Η δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η αβεβαιότητα στη μετα-Ασαντ Συρία, οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, το μείζον θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, οι κινεζικές ενέργειες στη νότια Σινική Θάλασσα, η κλιματική αλλαγή, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάσταση στη Γεωργία φορτώνουν την ατζέντα της θεματολογίας για τη χώρα μας. Την Ελλάδα στο ΣΑ/ΟΗΕ θα εκπροσωπεί ο έμπειρος πρέσβης μας Βαγγέλης Σέκερης.
Η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε νέα μη μόνιμα κράτη-μέλη του ΣΑ/ΟΗΕ. Τα άλλα τέσσερα είναι η Σομαλία, η Δανία, το Πακιστάν και ο Παναμάς. Για το 2025 παραμένουν ως μη μόνιμα μέλη (η θητεία τους λήγει στα τέλη του 2025) η Σλοβενία, η Σιέρα Λεόνε, η Αλγερία, η Γουιάνα και η Νότια Κορέα. Ως γνωστόν, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ/ΟΗΕ είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσική Ομοσπονδία.
Κώστας Σημίτης: Συλλυπητήρια του Νίκου Ανδρουλάκη στη Δάφνη Σημίτη - Η τελευταία του εμφάνιση
Με την παρούσα σύνθεση εμφανίζονται ενισχυμένες οι χώρες της Δύσης, ενώ η Ρωσία και η Κίνα δεν διαθέτουν (πέραν της άσκησης βέτο) υπολογίσιμη επιρροή. Επίσης αρκετά υπολογίσιμη είναι η παρουσία των ισλαμικών κρατών, όπως η Σομαλία και το Πακιστάν, δύο χώρες στις οποίες έχει πολιτικο-στρατιωτική επιρροή η Τουρκία, ενώ είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια η οικονομικο-ενεργειακή σχέση Τουρκίας-Αλγερίας.
Την προσήλωση της Αθήνας σε αυτές τις προτεραιότητες αποδεικνύει η δεδομένη, σταθερή αλληλεγγύη της Ελλάδας στον δίκαιο αγώνα της σκληρά δοκιμαζόμενης επί τρία συνεχή χρόνια Ουκρανίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας απέναντι στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν, καθώς και η ενεργή -συμμετοχική πολιτική της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να περιορισθεί η ανθρωπιστική κρίση ειδικά στη Γάζα και στη Συρία. Τις προτεραιότητες αυτές η Ελλάδα θα τις ενισχύσει μέσα από μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμπεριλάβουν τις μεγάλες και κρίσιμες χώρες του πλανήτη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί στη θαλάσσια ασφάλεια, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δικαιώματα των παιδιών στις διεθνείς συρράξεις, στη στελέχωση των ανθρωπιστικο-ειρηνευτικών αποστολών κ.ά.