«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο.
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», ανάφερε χαρακηριστικά.
Να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι παράτυπες αναχωρήσεις μεταναστών από τα παράλια της ζήτησε νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης από την Τουρκία επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών πνίγεται κόσμος στη θάλασσα.
Συγκεκριμένα έγραψε στο twitter: «Επείγουσα κλήση στην Τουρκία για λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η ΕΕ πρέπει να δράσει».
Urgent call to to take immediate action to prevent all irregular departures due to harsh weather conditions. Already today many lives lost in the Aegean, people are drowning in unseaworthy vessels. EU must act.
— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) October 6, 2022
Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση από το Λιμενικό για τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών μετά από δύο ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο. Νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο. Νέες γυναίκες αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.
Η βάρκα, όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.
Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή της άμυνα
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=97uOxhKlMMA&feature=emb_logo
Στο Διακόφτι Κυθήρων, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή.
Στο σκάφος, που στη συνέχεια βυθίστηκε, επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.
Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ.
Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.
Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.
Tις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι των Κυθήρων στη διάρκεια της νύχτας, μόλις έγινε αντιληπτό το ναυάγιο με τους μετανάστες, περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα». Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.
Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα, που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.
«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενεργειακή κρίση: Αναδίπλωση Φον ντερ Λάιεν για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Ελληνοτουρκικά: «Χαστούκια» από παντού σε Ερντογάν για το μνημόνιο με τη Λιβύη