Λίγο πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, περαιτέρω δυναμική αποκτά και η πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μετά την αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, όπως προκύπτει από την επιστολή Φον ντερ Λάιεν προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κινείται πλέον προς μια τέτοια κατεύθυνση, δικαιώνοντας την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έθεσαν το ζήτημα αυτό στο τραπέζι της Ε.Ε. από τον περασμένο Μάρτιο και η χώρα μας πρωταγωνιστεί έκτοτε στις διεργασίες για την υιοθέτησή της.
Σημαντικό βήμα
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της επιστολής κάνοντας λόγο «για μια σημαντική στιγμή και για απόλυτη προσωπική δικαίωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», σχολιάζοντας ότι «όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων».
Το μήνυμα που εξέπεμψε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας και το στίγμα των θέσεων που θα υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης στην Πράγα, είναι πως «οι θέσεις της προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».
Ενημέρωση
Τα ενεργειακά θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27», στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει πάντως τους Ευρωπαίους ηγέτες και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία της Αγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό «μνημόνιο».
Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τους κινδύνους από την τουρκική συμπεριφορά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας και θα εκπέμψει εκ νέου μηνύματα ότι η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, ενώ θα ζητήσει την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην επιθετικότητα και στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Θεματικά τραπέζια
Η σύνοδος περιλαμβάνει συζητήσεις ηγετών σε θεματικά τραπέζια με συμμετοχή σε κάθε πάνελ 11 ηγετών κρατών-μελών και προσκεκλημένων χωρών και οι πληροφορίες λένε ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχουν σε διαφορετικές συζητήσεις.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή, ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ε.Ε. λόγω της ενεργειακής κρίσης. και μάλιστα η συμμετοχή του στη συγκεκριμένη θεματική θεωρείται και ένδειξη του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση, με αιχμή αυτή για την επιβολή ανώτατου ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που αποκτά περαιτέρω δυναμική.
Στον απόηχο μάλιστα και της αλλαγής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της κριτικής που έχει ασκηθεί στη γερμανική στάση, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη συζήτηση αναμένεται να συμμετέχει και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, όπως και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγία και της Σερβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια.
Με κόκκινες γραμμές πιθανή συνάντηση με Ερντογάν
Σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσουν στην τσεχική πρωτεύουσα οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνέλευσης, στις οποίες πέραν των «27» της Ε.Ε. έχουν προσκληθεί 17 ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Μέχρι χθες βράδυ δεν υπήρχαν ενδείξεις προς την κατεύθυνση μιας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και το μήνυμα που σταθερά εξέπεμπε η Αθήνα ήταν πως, εάν διατυπωθεί τέτοιο αίτημα, θα αξιολογηθεί και θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.
Ταυτόχρονα πάντως καθιστούσε σαφές, εν μέσω της διαρκώς κλιμακούμενης έντασης από πλευράς της Τουρκίας, πως εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, εκεί «θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, εξωφρενικά, εντελώς ανιστόρητα και ανυπόστατα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας τις σταθερές και κόκκινες γραμμές της χώρας μας: το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την εθνική μας κυριαρχία, το σεβασμό των Συνθηκών.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο σήμερα το μεσημέρι, στη διάρκεια της Ολομέλειας έναρξης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μία ώρα, με ομιλητές τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας, ενώ παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.