Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια η οποία αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο ο κ Πιερρακάκης σημείωσε ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί ναυαρχίδα της στρατηγικής». Δήλωσε οτι με βάση τα στοιχεία, «συνολικά 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό και οι περισσότεροι εξ αυτών θα ήθελαν να σπουδάζουν στη χώρα μας και δεν μπορούν».
Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι «στόχος αποτελεί να φέρουμε περισσότερους ξένους φοιτητές στη χώρα μας». Υπογράμμισε «ότι «αυτό το βήμα γίνεται με μέριμνα και σοβαρότητα καθώς και με έμφαση στα κριτήρια ποιότητας του πανεπιστημίου». Πρόσθεσε ότι «ο τρόπος εισαγωγής θα γίνεται με κριτήρια του κάθε πανεπιστημίου που θα έρθει στην Ελλάδα». Επανέλαβε ότι «σε όλες τις χώρες του πλανήτη το ζήτημα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια έχει λυθεί και εδώ κάνουμε συζήτηση δογματικού χαρακτήρα».
Τέλος είπε ότι πρώτη μεταρρύθμιση που θα έρθει είναι η επαγγελματική κατάρτιση, προσθέτοντας ότι θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για εργαστήρια, θα ενταχθούν 130 νέα επαγγέλματα ενώ θα δημιουργηθούν 60 νέες δομές campus στη χώρα μας.
Νομοσχέδιο για την Παιδεία: 60 εκατ. σε δημόσια ΑΕΙ για συνεργασίες με ξένα
Η διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατοχυρώνεται με ισχυρές συνεργασίες των δημόσιων πανεπιστημίων με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού και την παράλληλη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του υπουργείου Παιδείας βασίζεται στο παραπάνω δίπολο ώστε να εξασφαλίσει την εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης παράλληλα με την αναχαίτιση του κύματος των 40.000 Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό, γιατί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα στη χώρα τους, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε δηλώσεις του (AΝΤ1) εξήγησε με παραδείγματα τη φιλοσοφία του σχεδιασμού της κυβέρνησης: «Τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στη χώρα μας μέσω των δημόσιων πανεπιστημίων» και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συνεργασία που έχει τα τελευταία χρόνια το ΕΚΠΑ με το Yale για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών και κοινής ερευνητικής δραστηριότητας. «Το Yale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ», σημείωσε.
«Για να πούμε ότι διεθνοποιούμε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρωτίστως αυτό θα γίνει μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμια. Απλά θα λύσουμε παράλληλα και μία εκπαιδευτική ανορθογραφία η οποία υπάρχει εδώ και 50 χρόνια, κι έχουμε μείνει μόνο εμείς που δεν την έχουμε λύσει», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Ανοίγουμε το παιχνίδι. Είναι απέναντι στο εθνικό συμφέρον της χώρας ένα παιδί να μπορεί να μπορεί να σπουδάσει στην Βουλγαρία, στην Κύπρο και να μην μπορεί να σπουδάσει εδώ. Είναι κακό και για την οικογένεια και για το παιδί και για την οικονομία της χώρας», σημείωσε.
Αυστηρά κριτήρια
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας έχουν υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή τα αυστηρά κριτήρια που θα θέσει το ελληνικό κράτος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ακαδημαϊκές προϋποθέσεις ισάξιες με αυτές που πληρούν τα ΑΕΙ, όπως καθηγητές με διδακτορικό και ερευνητική δραστηριότητα, επαρκείς κτιριακές υποδομές για να υποστηρίξουν το νέο εγχείρημα και εγγυητικές επιστολές.
Το πανεπιστήμιο που θα θέλει να επενδύσει σε ένα παράρτημα στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο στη χώρα του από τους δικούς της μηχανισμούς πιστοποίησης αλλά θα πρέπει να πιστοποιηθεί και στην Ελλάδα από την Ανεξάρτητη Αρχή της ΕΘΑΑΕ, ώστε να πάρει το πράσινο φως για τη λειτουργία του.
Χρηματοδότηση
Το υπουργείο Παιδείας όμως στο σχεδιασμό του έχει και την ενίσχυση των ήδη ισχυρών δεσμών των δημόσιων πανεπιστημίων με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού.
Περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν στα πανεπιστήμια ως κίνητρο για να ενισχύσουν και να διευρύνουν συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια. Η αρχή έχει ήδη γίνει τα προηγούμενα χρόνια και στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να εδραιωθεί η φιλοσοφία των συνεργασιών στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται οι εξής διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση:
– Η δυνατότητα των δημόσιων πανεπιστημίων να συνάπτουν συμφωνίες δικαιόχρησης (franchise), επικύρωσης (validation) και πιστοποίησης (accreditation) με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
– Η ίδρυση και χρηματοδότηση κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες στόχο έχουν την προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ελληνικά ιδρύματα για βραχυχρόνια προγράμματα σπουδών αλλά και για πλήρη φοίτηση σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα. Η κυβέρνηση εξετάζει και τρόπους να διευκολυνθεί η χορήγηση άδειας εισόδου και διαμονής.
Ειδήσεις σήμερα
Σάλος με το «σχεδόν γυμνό» πάρτι στη Ρωσία – Παρούσα και η «βαφτιστήρα» του Πούτιν [Εικόνες]
Καιρός: Ανοιξιάτικο σκηνικό τα Χριστούγεννα – Τι θα γίνει την Πρωτοχρονιά – Η πρόγνωση Τσατραφύλλια
Μακελειό στην Πράγα: Τα μηνύματα μίσους του μακελάρη, η Αλίνα και οι μαρτυρίες τρόμου [βίντεο]
Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Δείτε βήμα βήμα πώς θα την κάνετε