Υπέρ των προωθούμενων ρύθμισε ψήφισε η ΝΔ, ενώ το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε αποχωρήσει.
Συγκεκριμένα ψήφισαν συνολικά 213 βουλευτές, 157 υπερψήφισαν και 56 καταψήφισαν. Σημειώνεται ωστόσο, πως πολλά από τα άρθρα του νομοσχεδίου στήριξε και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Κατά την τοποθέτηση της που ολοκλήρωσε και τη διαδικασία ή υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε: «Το νομοσχέδιο δίνει νέες ακαδημαϊκές δυνατότητες σε φοιτητές με το εσωτερικό Erasmus, τα κοινά πτυχία κ.α. Προωθεί τις ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη προς όλους. Παράλληλα, βελτιώνει ουσιαστικά την καθημερινότητα των φοιτητών με προγράμματα μέριμνας φοιτητών με αναπηρίες, ψυχολογικής υποστήριξης κ.α. Δίνει κίνητρα για καινοτομία σε καθηγητές και ερευνητές χωρίς γραφειοκρατικούς περισπασμούς».
Κεραμέως: Δέκα αλήθειες του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ
Για 10 αλήθειες του νομοσχεδίου έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κλείνοντας την διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.
Όπως είπε, «έγινε μία πλούσια κοινοβουλευτική διαδικασία με τις ομιλίες 110 βουλευτών και τις τοποθετήσεις 20 αρμόδιων φορέων».
Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία, η κ. Κεραμέως τον κατηγόρησε ότι επέλεξε να δραπετεύσει για να μην υποχρεωθεί να ψηφίσει τα 9 στα 10 άρθρα του νομοσχεδίου.
«Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίτρανη απόδειξη ότι υπάρχει στις διατάξεις η κοινή λογική που απαιτεί η κοινωνία. Γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν έχουν αποχρώσεις. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο γνώσης σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι 10 αλήθειες του νομοσχεδίου είναι:
1: Ακαδημαϊκές δυνατότητες στους φοιτητές
Γερμανικές αποζημιώσεις: Οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ για τα όσα τέθηκαν στον Σταϊνμάιερ
2: Βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών
3: Κίνητρα για καινοτομίες και ερευνητικά προγράμματα σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς
4: Πολλά οφέλη στη κοινωνία με σύγχρονο πλαίσιο
5: Αποκέντρωση του συστήματος με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα πανεπιστήμια
6: Καλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
7: Νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ καταργώντας την παντοκρατορία του πρύτανη και δημιουργώντας 11μελές σχήμα
8: Νέο, πιο διαφανές και αξιοκρατικό πλαίσιο για την εκλογή και την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών
9: Τέλος στη ταλαιπωρία της κοινωνίας, με γρήγορες διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων από το εξωτερικό και 10 εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία.
Ειδήσεις σήμερα
Uber: Αγωγή από 550 γυναίκες στις ΗΠΑ για σεξουαλική κακοποίηση και απαγωγές από οδηγούς
ΗΠΑ: Πάνω από 40 αγνοούμενοι από πλημμύρες στη Βιρτζίνια