Ολες οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν έλεγε δημοσίως ότι η απώλεια της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές θα είναι αποτυχία, στο παρασκήνιο καθησύχαζε όσους τον αμφισβητούσαν ήδη -αλλά του έδιναν χρόνο ως την Κυριακή των ευρωεκλογών- ότι θα είναι εκείνος που θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρέπει.
Αν ήταν νικητής ή εκ των νικητών των ευρωεκλογών, οι πρωτοβουλίες θα ήταν εξωστρεφείς. Θα ανακοίνωνε πρωτοβουλία διαλόγου με σκοπό την ενιαία Κεντροαριστερά, διατηρώντας για τον εαυτό του το ρόλο του πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Αν ήταν εκ των ηττημένων, τότε θα αναλάμβανε πρωτοβουλία επιτάχυνσης των διαδικασιών και εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση μέσα στο 2024.
Δύο πλευρές
Το θέμα είναι ότι με το 13%, ο Νίκος Ανδρουλάκης και όσοι ακόμα τον στηρίζουν επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε στις εκλογές, αλλά συνέχισε την αργή αλλά σταθερή ανοδική του πορεία.
Ολοι οι άλλοι όμως θεωρούν ότι με μία μονάδα επάνω, όταν η Ν.Δ. έχασε δεκατρείς και ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις, το ΠΑΣΟΚ ήταν στους χαμένους των εκλογών. Κάποιοι δε, προχωρούν ένα βήμα περισσότερο και υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το χρόνο του και έδειξε πως ούτε ηγέτης είναι αλλά ούτε και «πρωθυπουργήσιμος». Και γι’ αυτό οφείλει να κάνει στην άκρη, για τον επόμενο, σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου τα πρόσωπα παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από τις ιδέες, τις θέσεις, τις αξίες. Επίσης, θεωρούν ότι αθέτησε τη δέσμευσή του πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στους κερδισμένους των εκλογών, θα ανακοίνωνε την παραίτησή του και θα άνοιγε το δρόμο για τον επόμενο.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή». Οι προεδρικοί αναμένεται να υποχωρήσουν στη συντονισμένη πίεση που δέχονται και θα πάνε σε έκτακτο συνέδριο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και σε εκλογή αρχηγού από τη βάση. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην παραιτείται -όπως πολλοί θα ήθελαν και επεδίωκαν- αλλά να δίνει το «παρών» στη μάχη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εκτός αν επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιδιώξει να απαντήσει με αιφνιδιασμό στην πίεση και αντί για «κατενάτσιο» με σκοπό να κερδίσει χρόνο, ανακοινώσει fast truck εκλογή αρχηγού μέσα στο καλοκαίρι, αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του. Σε ένα τοπίο, όμως, πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό προ των ευρωεκλογών.
Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και στις 30 Ιουνίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά, αν όχι όλα.
Αμφισβήτηση
Κυρίαρχη άποψη είναι ότι το… ποτάμι δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω και ακόμα και αν η πλευρά Ανδρουλάκη καταφέρει να ελέγξει τα όργανα και να βγει απόφαση για τήρηση του καταστατικού και εκλογή νέας ηγεσίας στο τέλος του 2025, η αμφισβήτηση δεν πρόκειται να σταματήσει και η εσωστρέφεια θα αυξάνεται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη μαζευτεί οι υπογραφές του 1/3 της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και υπογραφές από νομαρχιακές επιτροπές, προκειμένου να γίνει έκτακτο συνέδριο νωρίς το φθινόπωρο. Αν αυτό συμβεί, θα είναι μία πρώτη ήττα της πλευράς Ανδρουλάκη, καθώς το συνέδριο είναι το όργανο το οποίο τελικά θα αποφασίσει για το αν θα αλλάξει η καταστατική πρόβλεψη και διεξαχθούν νωρίτερα -δηλαδή μέσα στο 2024- οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Αλλαγή «στρατοπέδου» για κορυφαία στελέχη
Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο όσοι στήριζαν τον πρόεδρο προεκλογικά τώρα τον «χτυπούν» ή δεν τον υπερασπίζονται πλέον. Με εξαίρεση τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, τον Παναγιώτη Δουδωνή, τον Δημήτρη Μάντζο και τον Θανάση Γλαβίνα, ουδείς άλλος βγήκε δημόσια να υπερασπιστεί τον πρόεδρο.
Τον χορό της αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη τον ξεκίνησαν στελέχη που ποτέ δεν ανήκαν στους υποστηρικτές ή τους συνομιλητές του προέδρου, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου που ζήτησε να συζητηθεί και η αλλαγή αρχηγού, ο Παύλος Γερουλάνος (τον οποίο πολλοί βλέπουν ως υποψήφιο για την προεδρία), ο Απόστολος Πάνας, αλλά και ο Χάρης Καστανίδης που θέλει να πάρει το αίμα του πίσω, καθώς θεωρεί ότι ο Ανδρουλάκης τον πέταξε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επιλέγοντας την έδρα της Θεσσαλονίκης και όχι του Ηρακλείου.
Το «παιχνίδι» όμως άλλαξε όταν άρχισαν να τον «πυροβολούν» οι δικοί του άνθρωποι. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που είχε στηρίξει ενεργά και ουσιαστικά την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για την προεδρία του κόμματος, στέλνοντας την επιστολή για την επίσπευση των διαδικασιών και την εκλογή αρχηγού από τη βάση το αργότερο ως το τέλος του 2024 «για να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ του Κέντρου».
Ο στενός του συνεργάτης Μιχάλης Κατρίνης, που δήλωσε πως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όλα πρέπει να συζητηθούν, όταν ο στενός πυρήνας του Ανδρουλάκη έστελνε non paper για την τήρηση των διαδικασιών, δηλαδή διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου του κόμματος μέσα στο 2025, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.
Η Λία Λιακούλη, η οποία δημοσίως αναγνώρισε το δικαίωμα όλων να θέτουν όποιο θέμα θέλουν, δηλώνοντας και θεματοφύλακας των διαδικασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στη γραμμή του «όλα πρέπει να συζητηθούν» και η Μιλένα Αποστολάκη, ενώ μέλημα όσων βγήκαν μπροστά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη τώρα, είναι να αποκρούσουν την κριτική για «ανθρωποφαγία», ευκαιριακή στάση και έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων.
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προεκλογικές… συνεννοήσεις
Είναι σαφής ένδειξη ότι υπήρξε προετοιμασία πολύ πριν από τις εκλογές για τις κινήσεις που θα γίνουν το βράδυ των εκλογών σε περίπτωση μη επιθυμητού αποτελέσματος, το timing και ο συντονισμός των κινήσεων.
Υπήρξαν συνεννοήσεις στο παρασκήνιο και φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη ομαδοποιήσεις και συσπειρώσεις γύρω από πρόσωπα, που εκτιμάται ότι θα κάνουν το βήμα να διεκδικήσουν την ηγεσία.
Για παράδειγμα, δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Παύλος Γερουλάνος έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους, αλλά ο πρώτος που έσπευσε να στηρίξει την επιστολή του Κωνσταντινόπουλου για επίσπευση των διαδικασιών και εκλογή αρχηγού το αργότερο ως το τέλος του 2024, ήταν ο Παύλος Γερουλάνος. Ο οποίος φαίνεται ότι ήδη συγκεντρώνει τη στήριξη πολλών στελεχών για να είναι ένας εκ των υποψηφίων, όταν η κλεψύδρα της τωρινής θητείας Ανδρουλάκη αδειάσει οριστικά. Οι πληροφορίες λένε ότι και ο ίδιος ενδιαφέρεται.
Ετερος πόλος, εμφανίζεται να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί να εκφράσει την ενιαία Κεντροαριστερά, έχοντας κερδίσει μέχρι στιγμής το στοίχημα στο «μικρότερο γήπεδο» του Δήμου Αθηναίων με το μοντέλο «Δούκα – Ζαχαριάδη». Μένει να εκφραστεί ο ίδιος και αυτό αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.
Θα υπάρξουν και άλλοι εφόσον δρομολογηθούν οι διαδικασίες, όπως θα υπάρξουν και συμμαχίες που τώρα δεν φαίνονται. Κρίσιμη, για παράδειγμα, θεωρείται και η στάση της Ανανεωτικής Αριστεράς που έχει δύο μέλη στο Πολιτικό Συμβούλιο, τον Θόδωρο Μαργαρίτη και τον Γιάννη Μεϊμάρογλου, οι οποίοι τάχθηκαν ήδη δημοσίως υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών.